Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αναμένοντας την S&P κλείνουν τα spreads στα ομόλογα, παρά τη συγκυρία - Καλές αποδόσεις για τραπεζικά ομόλογα και ΔΕΗ

Αναμένοντας την S&P κλείνουν τα spreads στα ομόλογα, παρά τη συγκυρία - Καλές αποδόσεις για τραπεζικά ομόλογα και ΔΕΗ
Παρά την άνοδο των αποδόσεων διεθνώς, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα τείνουν να κλείσουν το spread με χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία
Κάποιες ώρες πριν από την ετυμηγορία της Standard & Poor’s για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τα ελληνικά ομόλογα τυγχάνουν διαπραγμάτευσης ακριβώς όπως ανέμεναν τραπεζικά στελέχη της αγοράς ομολόγων τους τελευταίους μήνες.
Παρά την άνοδο των αποδόσεων διεθνώς, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα τείνουν να κλείσουν το spread με χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, καθώς το ελληνικό δεκαετές (απόδοση 4,375%) κινείται 73 μονάδες βάσης πάνω από το αντίστοιχο της Πορτογαλίας (απόδοση 3,638%) και 32 μονάδες βάσης περίπου πάνω από το ισπανικό (απόδοση 4,057%).
Από την επανέκδοση του δεκαετούς (250 εκατ. ευρώ) προέκυψε μια απόδοση 4,35%, η οποία κρίνεται ικανοποιητική, δεδομένης της αρνητικής συγκυρίας.
Την ίδια ώρα, εξάλλου, διατηρείται η τάση έναντι του ιταλικού δεκαετούς (4,982%), καθώς κινείται περίπου 60 μονάδες βάσης χαμηλότερα, ενώ έναντι του γερμανικού bund το ελληνικό τυγχάνει διαπραγμάτευσης υψηλότερα κατά 145 μονάδες.
Και ξένοι οίκοι όπως η JP Morgan εκτιμούν ότι το spread έναντι της Γερμανίας θα συρρικνωθεί έως τις 130 μονάδες βάσης – αν και οι προβλέψεις είχαν πραγματοποιηθεί πριν από την πολεμική σύρραξη μεταξύ Ισραήλ – Hamas, η οποία επιδείνωσε το κλίμα στις αγορές.

Kέρδη στα τραπεζικά ομόλογα – Ελκυστικές αποδόσεις στα διεθνή με άνοδο της απόδοσης στο 6,17% για τα ομόλογα της ΔΕΗ

Τo προηγούμενο διάστημα, όμως, επιβεβαιώθηκε και η κινητικότητα στα τραπεζικά ομόλογα, καθώς πριν από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αναμενόταν άνοδος στις τιμές τους.
Οι επενδυτές έχουν καταγράψει κέρδη και αυτό είναι σημαντικό στοιχείο για επόμενες εκδόσεις.
Το ομόλογο, το οποίο εξέδωσε στις αρχές του χρόνου η Eurobank με κουπόνι 7%, κινείται περίπου στο 104,01 της ονομαστικής αξίας.
Το ομόλογο της Alpha bank με κουπόνι 7,5% διαπραγματεύεται στο 103,54% της ονομαστικής αξίας.
Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στα υπόλοιπα τραπεζικά ομόλογα σε Εθνική και Πειραιώς, ενώ η επίσημη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αναμένεται να δώσει νέα ώθηση παρά την δύσκολη συγκυρία.
Η κατηγορία των ομολόγων η οποία δεν έχει επηρεαστεί ακόμη από το investment grade, όπως ήταν αναμενόμενο είναι τα διεθνή εταιρικά ομόλογα, τα οποία βρίσκονται στην «τρίτη» ταχύτητα και υπολείπονται έναντι των κρατικών και στη συνέχεια των τραπεζικών.
Εξάλλου, η περιορισμένη ρευστότητα τους δεν βοηθά ενω η αναμενόμενη είσοδος των ελληνικών ομολόγων σε Δείκτες εκτιμάται πως θα προσδώσει ώθηση δεδομένων και των ελκυστικών αποδόσεων.
Η απόδοση λ.χ των ομολόγων της ΔΕΗ αυξήθηκε χθες έως στο 6,17% ( λήξεως 2028 ) με την τιμή στο 91,3% της ονομαστικής αξίας και κουπόνι 4,375%.
Το ομόλογο λήξεως 2028 επίσης παρουσίαζε απόδοση 6,07% με τιμή 97,28% και κουπόνι 3,375% Απόδοση 4,59% παρουσιάζει το ομόλογο της Motor Oil λήξεως 2026 με κουπόνι 2,125% ενώ το ομόλογο της Μυτιληναίος εμφάνιζε απόδοση 5,279% στο 94,41 της ονομαστικής αξίας με κουπόνι 2,25%.
Tο ομόλογο λήξεως 2024 των Ελληνικών Πετρελαίων παρουσιάζει απόδοση 5,29% καθώς κινείται στο 97,01 % και ήδη η εταιρεία έχει προχωρήσει σε παρουσιάσεις πρoς ξένους επενδυτές και αναζητά το κατάλληλο παράθυρο ευκαιρίας προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει την έκδοση.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης