Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο νόμος Σταϊκούρα που έστειλε στον πλειστηριασμό 30.000 κατοικίες καταργείται από τον Χατζηδάκη - Ποια τα νέα σχέδια;

Ο νόμος Σταϊκούρα που έστειλε στον πλειστηριασμό 30.000 κατοικίες καταργείται από τον Χατζηδάκη - Ποια τα νέα σχέδια;
Οι αλλαγές που καταργούν τα προνόμια που είχε δώσει στα funds ο πρώην υπουργός
Σχετικά Άρθρα
Η πρώτη κατοικία εξαϋλώθηκε με το νόμο 4738 /2020 του κ Σταϊκούρα χάρη στο άρθρο 5 παράγραφος 2 που άφηνε στη διακριτική ευχέρεια των fund ως προς την υποβολή πρότασης ρύθμισης οφειλών του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών.
Έτσι εκατοντάδες νοικοκυριά έχασαν το σπίτι τους τα τρία τελευταία χρόνια διότι οι servicers απέρριπταν το αποτέλεσμα του μαθηματικού τύπου που προέβλεπε τη μηνιαία δόση και προχωρούσαν στο επόμενο στάδιο που ήταν ο πλειστηριασμός
Ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατεδαφίζει το νόμο Σταϊκούρα, μετά από 40 μήνες. Τα προνόμια που είχε δώσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία στους πιστωτές που τους έδινε το δικαίωμα να πετούν στον κάλαθο των αχρήστων το ύψος της μηνιαίας δόσης για την αποπληρωμή του κόκκινου δανείου.

Τι αλλάζει με τη παρέμβαση Χατζηδάκη

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο δεν δίνει κανένα δικαίωμα άρνησης στους servicers οι οποίοι πρέπει να αποδεχθούν τη μηναία δόση που βγάλει ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε συνεργασία με Γενική Γραμματέα Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κα Θεώνη Αλαμπάση τερμάτισαν το νόμο Σταϊκούρα και το άρθρο 5 που έβγαζε στο σφυρί ακίνητα.
Επιπλέον η νέα πολιτική ηγεσία διασφαλίζει τη διαδικασία υπέρ του ευάλωτου δανειολήπτη αφού η μόνη διέξοδος που δίνεται στον πιστωτή και στον servicers είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη προσκομίζοντας στοιχεία ότι ο δανειολήπτης δεν είναι ευάλωτος. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία δεν εμπλέκει τον δανειολήπτη αλλά τη αρμόδια γραμματεία που έχει υπό την εποπτεία της στο Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών.
Ο νόμος Σταϊκούρα είχε ως αποτέλεσμα τα τρία τελευταία χρόνια να γίνουν 29.609 πλειστηριασμοί που αφορούσαν κατοικίες εκ των οποίων κατά χιλιάδες αφορούσαν πρώτη κατοικία. Από το σύνολο των πλειστηριασμών είναι άγνωστος αριθμός ο ακριβής αριθμός των δανειοληπτών που έχασαν το σπίτι τους διότι τα Funds απέρριπταν τη μηνιαία δόση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών.

Η νομική αποκατάσταση Χατζηδάκη – Αλαμπάση
αφορά τους νέους δανειολήπτες ενώ όσοι αποδέχθηκαν την εξωπραγματική πρόταση των funds για να μη χάσουν το σπίτι τους , έχουν το δικαίωμα να επανέλθουν με τα νέα δεδομένα για να αποτυπωθεί μία νέα μηνιαία δόση αποπληρωμής του δανείου με βάση τα οικονομικά του δεδομένα.
Το νέο νομικό πλαίσιο προστασίας θα τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες , στη συνέχεια θα περάσει από τις αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για να καταλήξει στην ολομέλεια προς ψήφιση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.,gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης