Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Bloomberg: Στα μέσα Νοεμβρίου 2023 η πώληση του 20% της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Bloomberg: Στα μέσα Νοεμβρίου 2023 η πώληση του 20% της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 40,34% των μετοχών και τα placement που θα πραγματοποιήσει θα αλλάξουν ριζικά την μετοχική δομή της Εθνικής τράπεζας.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ήδη έχει μελετήσει και προετοιμάσει τις κινήσεις του ως προς τις πωλήσεις τραπεζικών μετοχών
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg, το ΤΧΣ ετοιμάζεται να πουλήσει το 20% της Εθνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο του σχεδίου αποεπένδυσής του από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες.
Η εν λόγω κίνηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου, είπαν στο Bloomberg άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα, ζητώντας να μην κατονομαστούν.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 40,34% των μετοχών και τα placement που θα πραγματοποιήσει θα αλλάξουν ριζικά τη μετοχική δομή της Εθνικής τράπεζας, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου ήταν σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Εντέλει όμως η Αθήνα αποφάσισε να μην ρευστοποιήσει το σύνολο του ποσοστού που κατέχει.
Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι η προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων μακροπρόθεσμων επενδυτών.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, σχεδιάζεται να πουληθεί το 15% μέσω bookbuilding και το υπόλοιπο 5% να προσφερθεί σε ιδιώτες επενδυτές.
Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει γρήγορα το σχέδιο αποεπένδυσής της από τις τράπεζες, προκειμένου να δώσει σήμα πως ο εγχώριος χρηματοπιστωτικός τομέας επιστρέφει στην κανονικότητα.
Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, η κρίση χρέους το 2010 συρρίκνωσε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας κατά 25% και έπληξε τις τράπεζές της, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση μη εξυπηρετούμενων δανείων άνω των 100 δισ. ευρώ.
Οι τράπεζες, από τη μεριά τους, κατάφεραν να μειώσουν το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είχαν εγγράψει στον ισολογισμό τους κάτω από το 10% ενώ η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από ό,τι οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές.
Στις αρχές Οκτωβρίου, το ΤΧΣ ολοκλήρωσε την πρώτη του αποεπένδυση όταν η Eurobank εξαγόρασε όλες τις μετοχές που κατείχε.
Το ΤΧΣ κατέχει επίσης το 27% της Τράπεζας Πειραιώς και το 9% της Alpha Bank.
8_51.JPG
Η άποψη του Bankingnews

Η άποψη του bankingnews είναι ξεκάθαρη εάν δεν πληρούται αυτός ο όρος αποτίμησης το placement της Εθνικής τράπεζας πρέπει να μετατεθεί, δεν έχει νόημα να πωληθεί το 10% αντί 20% γιατί το πρόβλημα εδώ δεν είναι το ποσοστό πώλησης αλλά η αποτίμηση...
Η κυβέρνηση να μην πιέσει τον Ξηρουχάκη τον επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας... και λάβει λάθος απόφαση....
Ήδη το ΤΧΣ πουλάει με τεράστια ζημιά και ο μόνος γνώμονας του πρέπει να είναι πόσα κεφάλαια περισσότερα μπορεί να ανακτήσει...

Αν λάβουμε υπόψη το μοντέλο αποτίμησης της Eurobank, το 20% της Εθνικής θα πρέπει να πουληθεί στα 7,22 ευρώ από 5,37 ευρώ της τρέχουσας περιόδου με την αποτίμηση της Εθνικής να φτάνει στα 6,6 δισ. που αντιστοιχεί στο 0,95x P/BV.
Ωστόσο η Εθνική σήμερα αποτιμάται σήμερα 4,90 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία προς 7 δισεκ. ίδια κεφάλαια 0,70 P/BV.
To πιο σημαντικό όμως τα κεφάλαια της Eθνικής από 7 δισεκ. το α΄ 6μηνο 2023 θα ανέλθουν στα 7,2 δισεκ. στο 9μηνο 2023.
Οπότε το πραγματικό P/BV ανέρχεται σε 0,68 η Εθνική και 0,95 P/BV η Eurobank...
Να σημειωθεί η ζημία από την Εθνική τράπεζα είναι 7,3 δισεκ. ευρώ περίπου... οπότε τουλάχιστον πρέπει να πουληθεί με όρους Eurobank, οτιδήποτε άλλο θα είναι αποτυχία...

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα χάσει 50 δισεκ. από την επένδυση στις τράπεζες πρέπει να διασφαλίσει όχι ότι θα μετριάσει την ζημιά – η ζημιά δεν μετριάζεται – αλλά ότι έχει σταθερούς αλλά και δυναμικούς κανόνες αποτίμησης…
Εάν δεν πληρούνται αυτά τα κριτήρια η πώληση του 20% της Εθνικής θα πρέπει να μεταφερθεί για αργότερα… αν και εικάζουμε ότι ο Νοέμβριος θα είναι καλύτερος μήνας χρηματιστηριακά από τον Οκτώβριο με βάση την παρελθούσα εμπειρία…

Ας θυμηθούμε λίγο ορισμένα γεγονότα…

Το ΤΧΣ επένδυσε
Στην Εθνική 8,46 δισεκ. σε κεφάλαια
Καθώς και funding gap το χρηματοδοτικό κενό τραπεζών που έσπασαν σε καλές και κακές π.χ. FBBank 456 εκατ που κατέληξε στην Εθνική τράπεζα και πλήθος συνεταιριστικών τραπεζών…
Άθροισμα περίπου 9,38 δισεκ. ευρώ.

Το ΤΧΣ κατέχει πλέον το 40,34% της Εθνικής που αξίζει 1,98 δισεκ.
Η ζημία από την Εθνική τράπεζα είναι 7,4 δισεκ. ευρώ περίπου σε σημερινές τιμές... 

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επένδυσε συνολικά 54 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες και η αξία αυτών είναι 3,71 δισεκ. ή υποαξία -93%...
Το ΤΧΣ θα χάσει σχεδόν 50 δισεκ. ευρώ από τις επενδύσεις του στις ελληνικές τράπεζες…

Στις ΗΠΑ το 2009 όταν κρατικοποιήθηκε η Citigroup και άλλες τράπεζες και εταιρίες… το αμερικανικό δημόσιο… όταν ξεκίνησε να πουλάει από το 2010 και 2011 μετοχές εξήλθε με σημαντικό κέρδος περίπου 43 δισεκ. δολαρίων…
Στην Ελλάδα όμως η ζημιά 50 δισεκ. ευρώ θα βαφτιστεί επιτυχία… και θα ξεχάσουν αλλά δεν θα ξεχάσουμε ότι δανειστήκαμε 3 φορές – με 3 μνημόνια - και θα τα πληρώσουμε τα δάνεια μέχρι τελευταίο ευρώ…
Η μεγαλύτερη αποτυχημένη ιδιωτικοποίηση στην παγκόσμια ιστορία είναι ελληνική, θα συμβεί προσεχώς με ζημιά 50 δισ
Και θα είμαστε όλοι ευτυχείς, θα έχουμε ιδιωτικές τράπεζες ξεχνώντας την ζημιά των 50 δισεκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης