Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Καταγγελίες για ατέλειωτη τηλεργασία δίχως αμοιβές στην Alpha bank - Τι αναφέρει ο Σύλλογος Εγαζομένων

Καταγγελίες για ατέλειωτη τηλεργασία δίχως αμοιβές στην Alpha bank - Τι αναφέρει ο Σύλλογος Εγαζομένων
Για το καλό της τράπεζας…. να δουλεύετε Σαββατοκύριακα
Στο χρηματιστήριο, εσχάτως, οι επενδυτές αντιμετωπίζουν αλλεπάλληλες ανακοινώσεις για τις μεταβλητές αμοιβές των τραπεζιτών, ορισμένες εκ των οποίων είναι προκλητικές.
Η κατάσταση, πίσω από το λαμπερό προσκήνιο, στα ενδότερα των τραπεζών, διαγράφεται εντελώς διαφορετικά, λες και είναι βγαλμένες από άλλες εποχές, καθώς ένα τμήμα εργαζομένων τελεί υπό την συνεχή ομηρία των ανώτερων κλιμακίων.
Τα όσα περιγράφει ο Σύλλογος Προσωπικού της Alpha Bank σε ανακοίνωση- εξώδικη δήλωση προς την Τράπεζα αποτυπώνουν εκμετάλλευση δικαιωμάτων, τιμωρητική συμπεριφορά έως και άσκηση ψυχολογικής βίας. Ειδικότερα, στις 2 Οκτωβρίου 2023 με ανακοίνωση του, ο Σύλλογος προσωπικού της Alpha bank, (πρόεδρος Τ. Γκιάτης, Γεν. Γραμ. Π. Αδαμόπουλος) περιγράφουν πρωτοφανείς καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα στην Διεύθυνση υποστηρίξεως Πιστοδοτήσεων της Τράπεζας.
Αν και όπως υπογραμμίζουν ο σύλλογος σπάνια χρησιμοποιεί το όπλο της δημόσιας καταγγελίας, το πράττουν όταν «ξεδιάντροπα καταπαντούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων».
Προχώρησαν, όμως, στις καταγγελίες, καθώς τα όσα συμβαίνουν στη Διεύθυνση Πιστοδοτήσεων «δεν έχουν προηγούμενο» αφού αποτελούν «τον ορισμό της ηθικής παρενόχλησης» μ ένα «ταπεινωτικό, εχθρικό εργασιακό περιβάλλον που στις περισσότερες περιπτώσεις οδηγεί τους συναδέλφους σε παραίτηση».

Υπερωρίες – Τηλεργασία δίχως αποσύνδεση - «Θα μάθουμε ό,τι πείτε» (στο Ανθρώπινο Δυναμικό)

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος καταγγέλλει :
* «εκατοντάδες ώρες απλήρωτων υπερωριών. Κάθε φορά που οι εργαζόμενοι έφθαναν στο όριο τους ελάμβαναν υπόσχεση για ένα ποσό επιβράβευσης που θα δοθεί αλλά πότε δεν δόθηκε»
*Διατάραξη της οικογενειακής ζωής των συναδέλφων με κατάργηση του δικαιώματος αποσύνδεσης. (Έχουμε στα χέρια μας e-mails, η αποστολή των οποίων πολλές φορές είναι και μετά τα μεσάνυχτα!).
* Ατέλειωτες ώρες απλήρωτης εργασίας τα Σαββατοκύριακα.
* Παραβίαση της εγκυκλίου της Τράπεζας για την τηλεργασία.
Μάλιστα, όπως συμπληρώνουν, η αποσύνδεση της τηλεργασίας έχει καταστεί «αντικείμενο παζαριού» και η χορήγηση της εξαρτάται από τις διαθέσεις της διεύθυνσης και καταργείται ανάλογα με την συμπεριφορά του εργαζομένου.
Επιπρόσθετα, ο Σύλλογος περιγράφει τις συνθήκες καθώς πραγματοποιείται συνεχής ανακύκλωση ενοικιαζόμενου προσωπικού το οποίο εκπαιδεύεται, με απώλεια ωρών παραγωγής και στη συνέχεια φεύγει.
Η απάντηση δε της διεύθυνσης για αυτή την κατάσταση : «είναι αναλώσιμοι».
Κάθε φορά, μάλιστα, που οι προιστάμενοι των τμημάτων ζητούσαν ενίσχυση για την γρήγορη εξυπηρέτηση του δικτύου, η προτροπή ήταν «για το καλό της τράπεζας να δουλεύετε Σαββατοκύριακα».

Σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο – παράκαμψη για να αυξηθεί η παραγωγή

Oι προαναφερόμενες πρακτικές όπως αναφέρει ο Σύλλογος δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο, και όπως θα δούμε και στην ίδια την τράπεζα.
Όταν αντέδρασαν οι συνάδελφοι, τότε υποβιβάσθηκαν σε νέο ρόλο δίχως εξηγήσεις ενω παρατηρείται βιομηχανία σκοπίμως καθυστερημένης ανάθεσης εργασιών σε συγκεκριμένα τμήματα ώστε να φαίνεται ότι οι συνάδελφοι δεν εργάζονται.
Το πιο ωμό, τρομακτικό γεγονός όμως είναι η προτροπή, ατομικά σε εργαζόμενους να «κάψουν» ημέρες κανονικής αδείας!!
Όταν δε η διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού (ΗR) κλήθηκε να ερευνήσει τις καταγγελίες τότε προηγήθηκε παρέμβαση υποδιευθυντών λέγοντας στα τμήματα «Αύριο θα έρθει στέλεχος του HR να συζητήσει μαζί σας. Φροντίστε να είστε κόσμιοι και χαρούμενοι γιατί θα μάθουμε ό,τι πείτε».
Ο Σύλλογος, όμως, προσωπικού της Alpha υπογραμμίζει επίσης προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή «δόθηκε εντολή στους συναδέλφους να διεκπεραιώνουν συναλλαγές καταργώντας τον έλεγχο των προϊσταμένων στις εκταμιεύσεις».

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης