Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς θα λάβουν προσώρας μισή δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης;

Γιατί Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς θα λάβουν προσώρας μισή δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης;
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η συρρίκνωση από τα 600 εκατ. ευρώ στα 300 εκατ. ευρώ δεν αποδίδεται σε λόγους ρευστότητας
Σχετικά Άρθρα
Μειώθηκαν προσώρας στα 300 εκατ. ευρώ οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για τα αιτήματα των τραπεζών Eurobank και Πειραιώς, μέχρι να δοθεί η υπόλοιπη δόση από την Ευρώπη και να ολοκληρωθούν και οι συμβάσεις από τις δύο υπόλοιπες τράπεζες Εθνική και Alpha bank.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η συρρίκνωση από τα 600 εκατ. ευρώ στα 300 εκατ. ευρώ δεν αποδίδεται σε λόγους ρευστότητας, αλλά στην έγκριση της ροής χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επίσης και στην ανάγκη το Ταμείο Ανάκαμψης να έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια εφόσον ζητηθούν από τις τράπεζες Εθνική και Alpha bank, οι οποίες υπολείπονται στις συμβάσεις και στην εκταμίευση δανείων από το RRF.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές από το Ταμείο Ανάκαμψης, εγκρίθηκαν τα μισά κεφάλαια (300 εκατ. ευρώ) στα αιτήματα για την 5η δόση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης που πραγματοποίησαν πρόσφατα οι δύο τράπεζες Eurobank και Πειραιώς.
Οι δύο τράπεζες, οι οποίες προηγούνται στην εκταμίευση κεφαλαίων από το Ταμείο, ειδοποιήθηκαν -ανεπισήμως- προσώρας ότι, αντί των προγραμματισμένων 600 εκατ. ευρώ (300 εκατ. ευρώ έκαστη) που θα ελάμβαναν ως 5η δόση, τα ποσά περιορίστηκαν σε 300 εκατ. ευρώ.
H Εurobank μέχρι σήμερα έχει συμβασιοποιήσει τη χρηματοδότηση 55 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 3,4 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας κεφάλαια 925 εκατ. ευρώ του Ταμείου και 674 εκατ. ευρώ μέσω των δανείων που χορηγήθηκαν για αυτές τις επενδύσεις.
Από την πλευρά της, η Τράπεζα Πειραιώς, έχει ολοκληρώσει τις συμβάσεις 65 επενδυτικών σχεδίων συνολικού προϋπολογισμού 3,68 δισ. ευρώ χρησιμοποιώντας κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ του Ταμείου και 817 εκατ. ευρώ μέσω των δανείων.

300 εκατ. ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2024

Υπενθυμίζεται ότι τα 300 εκατ. ευρώ αυτά προορίζονται να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς μέχρι τον Απρίλιο του 2024, σε μια περίοδο που τα υψηλά επιτόκια έχουν ανακόψει τις χορηγήσεις δανείων, καθώς ήδη οι επιβαρύνσεις των τόκων μειώνουν τις ταμειακές ροές των επιχειρήσεων.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Ταμείο Ανάκαμψης εισηγήθηκε τη συγκεκριμένη περικοπή προς το Γενικό λογιστήριο του κράτους, καθώς η όποια υπάρχουσα ρευστότητα πρόκειται να διοχετευθεί προς έργα υποδομών και ένα έργο της ΔΕΗ (ύψους 200 εκατ. ευρώ).
Ενώ, λοιπόν, τα επιτελεία των δυο τραπεζών λειτουργούσαν στην αγορά με βάση τον προϋπολογισμό που είχε αρχικά ανακοινωθεί, εφεξής θα εξαναγκαστούν να περικόψουν ή και να απορρίψουν αιτήματα πελατών τους για επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η αιφνίδια απόφαση του τελευταίου για τις περικοπές δημιουργεί ερωτηματικά ωστόσο για την ύπαρξη ρευστότητας, όσο και για τις επενδύσεις στις οποίες θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια τα οποία περικόπηκαν για τις επιχειρήσεις.
Από την άλλη πλευρά, για να εκταμιευθούν τα κεφάλαια του Ταμείου και να συνεχιστούν οι χορηγήσεις δανείων από τις τράπεζες, η κυβέρνηση έχει ακόμα τη δυνατότητα να κινητοποιήσει χρήματα από άλλες πηγές, ωστόσο προτιμήθηκε η περικοπή και ο ανασχεδιασμός σε βάρος ενός χρηματοοικονομικού εργαλείου – το οποίο είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί ακόμα και στο σημερινό δυσμενές περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης