Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με επιτόκιο 8% άντλησε 500 εκατ. ευρώ η Εθνική Τράπεζα

Με επιτόκιο 8% άντλησε 500 εκατ. ευρώ η Εθνική Τράπεζα
Με το νέο ομόλογο, η Εθνική υπερκαλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις του επόπτη για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL)
Με επιτόκιο 8% θα αντλήσει 500 εκατ. ευρώ η Εθνική – επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις του bankingnews.gr – μέσω της έκδοσης ομολόγου κατηγορίας Tier II και διάρκειας 10,25 έτη (10 συν ένα τρίμηνο).
Οι διοργανωτές του ομολόγου της Εθνικής Τράπεζας Barclays, Citi, Goldman Sachs Bank Europe SE, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale δέχθηκαν προσφορές 1,4 δισ. ευρώ και λόγω της ζήτησης μειώθηκε η τιμολόγηση από το αρχικό επιτόκιο του 8,375%.
Με το νέο ομόλογο, η Εθνική υπερκαλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις του επόπτη για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL).

Η ανακοίνωση της Τράπεζας 

Η Εθνική Τράπεζα oλοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης στην αγορά, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, με απόδοση 8.0%.
Το ομόλογο έχει διάρκεια 10,25 έτη, με δυνατότητα ανάκλησης στα 5,25 έτη.
Η έκδοση αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Τράπεζας για βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής της σύνθεσης και αύξηση των ελάχιστων απαιτήσεων για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (Minimum Requirement for own funds and Eligible Liabilities, εφεξής MREL), που συνιστά εποπτική υποχρέωση όλων των τραπεζών.
Η συναλλαγή συνεισφέρει περίπου 136 μ.β. στα συνολικά κεφάλαια της Τράπεζας και αυξάνει το MREL στο 23,85%, 116 μ.β. πάνω από τον ενδιάμεσο στόχο του Ιανουαρίου 2024.
Η συναλλαγή προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών συγκεντρώνοντας προσφορές ύψους πάνω από €1,3 δισ. με τη συμμετοχή πάνω από 100 θεσμικών επενδυτών. Περίπου το 75% του ποσού της έκδοσης διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.  Η επιτυχία του εγχειρήματος, αποτέλεσμα της ζήτησης που σημειώθηκε από μία ευρεία επενδυτική βάση, αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην Εθνική τράπεζα και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Οι Barclays, Citi, Goldman Sachs Bank Europe SE, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale ενήργησαν ως από κοινού διοργανωτές του βιβλίου προσφορών.
Οι Allen & Overy και η δικηγορική εταιρεία Καρατζά & Συνεργάτες ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι της ΕΤΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης