Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η αποτίμηση Eurobank στο 0,95 P/BV πρόκριμα για τα placement - Σε ποιες τιμές θα πωληθούν οι τράπεζες

Η αποτίμηση Eurobank στο 0,95 P/BV πρόκριμα για τα placement - Σε ποιες τιμές θα πωληθούν οι τράπεζες
Ο μεγάλος κίνδυνος στο σενάριο της Eurobank είναι οι μεγάλες διαφορές που έχουν οι υπόλοιπες τράπεζες έναντι της αποτίμησης της Eurobank
Σχετικά Άρθρα
Το μοντέλο της Eurobank με βάση το οποίο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πουλάει το 1,4% στα 1,80 ευρώ που αντιστοιχεί σε P/BV, τιμή προς λογιστική αξία, 0,95x, και με premium 18% επί της χρηματιστηριακής τιμής, θα αποτελέσει το μοντέλο με βάση το οποίο θα ιδιωτικοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες το επόμενο διάστημα.
Με βάση το σχεδιασμό, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πουλήσει το 20% της Εθνικής τον Νοέμβριο.
Αν λάβουμε υπόψιν το μοντέλο αποτίμησης της Eurobank, το 20% της Εθνικής θα πρέπει να πουληθεί στα 7,22 ευρώ με την αποτίμηση της Εθνικής να φτάνει στα 6,6 δισ. που αντιστοιχεί στο 0,95x P/BV.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κάποια στιγμή στο πρώτο τετράμηνο του 2024 θα πουλήσει το 27% της Πειραιώς και με βάση το μοντέλο της Eurobank η τιμή πώλησης θα είναι 4,6 ευρώ, αλλά δεν συνυπολογίζεται το γεγονός ότι στα επόμενα τρίμηνα θα αυξηθούν περαιτέρω τα κεφάλαια της Πειραιώς.
Επομένως, η τιμή δεν υπολογίζει την εκτίμηση ότι τα κεφάλαια της Πειραιώς θα φτάσουν περίπου στα 6,5 δισ.
Με 6,5 δισ. κεφάλαια και με αποτίμηση 0,95x, το 27% της Πειραιώς θα πρέπει να πουληθεί στα 5 ευρώ/μετοχή.
Κάποια στιγμή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 θα πουληθεί το 9% της Alpha Bank και με βάση το μοντέλο της Eurobank, η τιμή διάθεσης θα είναι στα 2,4 ευρώ.
Και σε αυτήν την περίπτωση δεν συνυπολογίζεται η αύξηση των κεφαλαίων που θα πραγματοποιηθεί στα επόμενα τρίμηνα.

Ποιος είναι ο κίνδυνος

Ο μεγάλος κίνδυνος στο σενάριο της Eurobank είναι οι μεγάλες διαφορές που έχουν οι υπόλοιπες τράπεζες έναντι της αποτίμησης της Eurobank.
Για παράδειγμα η Πειραιώς αποτιμάται στο 0,59x και μέχρι να φτάσει το 0,95x είναι μια τεράστια απόσταση που εναπόκειται στους κανόνες της αγοράς και τις δυσκολίες.
Σε μια διόρθωση της αγοράς, οι στόχοι αυτοί είναι ανέφικτοι και το 0,95x p/bv δεν θα μπορεί να επιτευχθεί από τις ελληνικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης