Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τράπεζα Χανίων: Aύξηση κεφαλαίου 7,5 εκατ, έκδοση 7ετούς ομολόγου, εταιρία ακινήτων και... γενναία αύξηση το 2024

Τράπεζα Χανίων: Aύξηση κεφαλαίου 7,5 εκατ, έκδοση 7ετούς ομολόγου, εταιρία ακινήτων και... γενναία αύξηση το 2024
Το επόμενο διάστημα η τράπεζα θα μετατραπεί σε ανώνυμη εταιρεία ενώ από τις 15 Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου πραγματοποιείται αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου από τους υφιστάμενους μεριδιούχους κατά 7,5 εκατ. ευρώ.
Σχετικά Άρθρα
Το σημερινό καθεστώς των συνεταιριστικών τραπεζών, τουλάχιστον όπως το γνωρίζουμε, οδεύει πρός το τέλος του.
Μια ακόμα συνεταιριστική τράπεζα η Τράπεζα Χανίων αποφάσισε να μετατραπεί σε Ανώνυμη εταιρεία, να αυξήσει το κεφάλαιο της κατά 7,5 εκατ ευρώ από τους υφιστάμενους μετόχους ενώ θα εκδώσει και 7ετες ομόλογο.
Παράλληλα, αξιοποιώντας την ακίνητη περιουσία θα συστήσει εταιρεία επενδύσεων ακινήτων ενώ εντός του 2024 θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 50 -100 εκατ. ευρώ με απώτερο στόχο την εισαγωγή των μετοχών της στο χρηματιστήριο.
Με τα νέα κεφάλαια, η Τράπεζα Χανίων θα προχωρήσει σε μεγαλύτερη πιστωτική επέκταση και σε περιοχές εκτός της Κρήτης.
Οι αιτίες της εγκατάλειψης της δομής της συνεταιριστικής Τράπεζας υπό το σημερινό καθεστώς των συνεταιριστικών τραπεζών, όπως εξήγησε σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο πρόεδρος της και διευθύνων σύμβουλος της κ. Μαρακάκης είναι ότι το “κράτος μειώνει την αξιοπιστία των συνεταιριστικών τραπεζών, έναντι των πελατών της, με τον αποκλεισμό λ.χ από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.” Αντικειμενικά, οι επιχειρηματίες – καταθέτες αναρωτήθηκαν για την μη ένταξη της Τράπεζας η οποία δεν μπορεί να εκμεταλλευθεί τα φθηνά κεφάλαια του Ταμείου πρός όφελος των καταθετών, μεριδιούχων και επενδυτών της.
Η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων συμμετέχει στον θεσμό των συνεταιριστικών τραπεζών από το 1993 δίνοντας την ευκαιρία επένδυσης σε μεριδιούχους επενδυτές, αλλά και στήριξης των τοπικών κοινωνιών είτε πρός τις τοπικές επιχειρήσεις είτε πρός τους απλούς πολίτες.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι κατά την διάρκεια της κρίσης, η τράπεζα δεν προχώρησε σε πλειστηριασμούς κατοικιών απλών πολιτών, παρά μόνο απέκτησε τις περιουσίες εργολάβων ανάπτυξης ακινήτων οι οποίοι είχαν δανειστεί κεφάλαια.
Ο κ. Μαρακάκης επισημαίνει ότι, η Τράπεζα Χανίων από την ίδρυση της στήριξε την τοπική κοινωνία και στο εγχείρημα δεν ενεπλάκη το τοπικό επιμελητήριο, όπως συνέβη με άλλες συνεταιριστικές τράπεζες, όπου σημειώθηκαν λάθη και τελικώς τα τραπεζικά ιδρύματα λόγω των ζημιών που εμφάνισαν αποκτήθηκαν από μεγαλύτερες συστημικές τράπεζες.
Η Τράπεζα Χανίων, εξαιτίας της διαχρονικής κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς πρός την τοπική κοινωνία συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ηθικών και εναλλακτικών Τραπεζών (FEBEA) από την επιλέχθηκε μέσα από χιλιάδες τράπεζες.
Συγκεκριμένα, εκτός από την στήριξη των τοπικών κοινωνιών, η τράπεζα στήριξε τοπικές επιχειρήσεις και σήμερα διαθέτει ιστορικές επιχειρήσεις της Κρήτης, όπως την ΑΒΕΑ (το παλαιότερο ελαιουργείο της Κρήτης 1889), την εταιρεία Βιοχύμ (εταιρεία χυμών από εσπεριδοειδή της Κρήτης), την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης, τους Κυλιδρόμυλους Κρήτης, την εταιρεία διατροφής Χιωτάκης και την βιομηχανία επεξεργασίας Γάλακτος, καθώς και εταιρεία Ανανέωσιμης ενέργειας.

Γιατί δεν προχώρησε η συγχώνευση με την Παγκρήτια

Στην ερώτηση γιατί δεν προχώρησε η συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα, υπενθύμισε ότι η συγχώνευση ξεκίνησε με πρωτοβουλία του κ. Μ. Σάλλα.
Ενώ είχε προηγηθεί οικονομικός και νομικός έλεγχος και υπήρχε συμφωνία ανταλλαγής μετοχών,οι νέοι μέτοχοι της Παγκρήτιας ζήτησαν επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας και δεν απάντησαν στις επιστολές της Τράπεζας Χανίων.

Αύξηση κεφαλαίου 7,5 εκατ. ευρώ από 15/9 έως 31/10

Το επόμενο διάστημα η τράπεζα θα μετατραπεί σε ανώνυμη εταιρεία ενώ από τις 15 Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου πραγματοποιείται αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου από τους υφιστάμενους μεριδιούχους κατά 7,5 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα διαθέτει ενεργητικό 674 εκατ. ευρώ με 27.214 μεριδιούχους (τιμή μερίδας 15,10 ευρώ).
Η αύξηση κεφαλαίου για τους μεριδιούχους προσφέρεται με προνομιακή τιμή μερίδας 8,10 ευρώ.
Ταυτόχρονα, η Τράπεζα Χανίων πρόκειται να εκδώσει επταετές ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης στο οποίο δικαίωμα συμμετοχής έχουν πάλι οι συνεταίροι.
Η Τράπεζα Χανίων, όμως, διαθέτει και σημαντικό χαρτοφυλάκιο γης και ακινήτων στην Κρήτη μέσω της θυγατρικής (74,46% ) Κρητικά Ακίνητα.
Στο χαρτοφυλάκιο της, ανήκουν αστικά ακίνητα εισοδήματος αξίας 36 εκατ. ευρώ καθώς και χιλιάδες στρέμματα οικοπέδων άμεσης εμπορικής και οικιστικής αξιοποίησης, οικόπεδα παραθεριστικής κατοικίας, εκτάσεις για ιδιωτική πολεδόμηση σε περιοχές Περπο κλπ.
Η Τράπεζα έλαβε τις εγκρίσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να εισφερθούν ακίνητα για την σύσταση εταιρείας επενδύσεων ακινήτων (ΑΕΕΑΠ ) με σκοπό το φορολογικό όφελος από το ειδικό καθεστώς που ισχύει γι αυτές τις εταιρείες. Με την εισαγωγή των μετοχών της στο χρηματιστήριο, θα δοθεί η ευκαιρία αποεπένδυσης για τους ιδιώτες μετόχους ενώ θα εκπληρωθεί και το κριτήριο της διασποράς.
Η Εταιρεία ακινήτων, σύμφωνα με την διοίκηση της Τράπεζας Χανίων διαθέτει προτάσεις από funds του εξωτερικού για εισφορά ακινήτων και κεφαλαίων στην ΑΕΕΑΠ.
Το 2022, ο Δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε στο 15,64%με τις καταθέσεις να ανέρχονται σε 599 εκατ. ευρώ.
Οι χορηγήσεις των δανείων ανήλθαν σε 483 εκατ. ευρώ και τα Npe σε 226 εκατ. ευρώ με κάλυψη 42,52% ενώ ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας ανήλθε (LCR ) σε 521%.
Το δίκτυο της Τράπεζας διαθέτει 23 καταστήματα (15 καταστήματα και 8 στην Αττική ).
Το μερίδιο καταθέσεων της Τράπεζας στον νόμο Χανίων ανέρχεται σε 8,3% ενώ τα δάνεια των 483 εκατ. ευρώ κατά 92% έχουν δοθεί σε ελεύθερους επαγγελματίες – επιχειρηματίες.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης