Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αναμένεται υπερκάλυψη της αμκ της Κύπρου που ολοκληρώνεται σήμερα…

tags :
Αναμένεται υπερκάλυψη της αμκ της Κύπρου που ολοκληρώνεται σήμερα…
Σήμερα  21 Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας Κύπρου και από τα έως τώρα στοιχεία αποδεικνύεται ότι θα υπάρξει καθολική συμμετοχή από τους 81 χιλ μετόχους της τράπεζας. H μετοχή κινείται σταθεροποιητικά λίγο πάνω από τα 4 ευρώ ενώ το εκτιμώμενο p/e για το 2010 διαμορφώνεται στο 9,8 με 10 είναι η φθηνότερη τράπεζα μεταξύ των ελληνοκυπριακών.

Ο στόχος για την άντληση 345 εκατ ευρώ στην τιμή των 2 ευρώ επιτυγχάνεται ενώ διαφαίνεται ότι θα υπάρξει και αξιόλογη υπερκάλυψη.
Πως εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί η νέα μετοχική σύνθεση της τράπεζας Κύπρου;
Ο Rybolovlev ο νέος μέτοχος της Κύπρου - Ρώσος επιχειρηματίας -  συνεχίζει να αγοράζει μετοχές και με βάση ενδείξεις έχει φθάσει στο 9,8% περίπου με στόχο το 10% που είναι και το όριο που θέτει η Κεντρική τράπεζα και οι αρμόδιες αρχές.
Με βάση τα μετοχικά δεδομένα στην αύξηση οι ξένοι θα εισφέρουν 70 εκατ ευρώ, ο Ρώσος επιχειρηματίας 34 εκατ και τα φυσικά και νομικά πρόσωπα 214 εκατ ευρώ.
Οι ξένοι επενδυτές από το 20% θα βρεθούν στο 30-31% στην Κύπρου, ενώ οι ιδιώτες φυσικά και νομικά πρόσωπα θα διατηρήσουν το 62,5% περίπου.
Μετά την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής και η Κύπρου ολοκληρώνει σε λίγες μέρες επιτυχώς την δική της αύξησης κεφαλαίου η οποία μπορεί να ήταν μικρότερης κλίμακας αλλά ουσιαστικά ήταν ένα σημαντικό τεστ το οποίο πέρασε επιτυχώς η Κύπρου.
Σημειώνεται ότι συγκεντρώνονται 345 εκατ ευρώ.
Με την κεφαλαιακή της ενίσχυση  η τράπεζα Κύπρου Α)ενισχύει περαιτέρω τα κεφάλαια της. Ο συνολικός δείκτης διαμορφώνεται στο 10,9% και μετά την αύξηση στα 12,3%.
Β)Η τράπεζα λόγω της καλής γεωγραφικής διασποράς, των επενδύσεων της ειδικά στην Ρωσία χρειαζόταν επιπλέον κεφάλαια με στόχο να ενισχύσει τις δομές του ομίλου.
Γ)Το χαρτοφυλάκιο ομολόγων συνολικά ανέρχεται στα 5,6 δις ευρώ.
Είναι γνωστό ότι οι τράπεζες έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες λόγω των ομολόγων και όλες ουσιαστικά αύξησαν τα χαρτοφυλάκια HTM και LaR δηλαδή τα χαρτοφυλάκια στα οποία τα ομόλογα αποτιμώνται στην τιμή κτήσης δηλαδή απλά δεν αποτιμώνται. Στο σκέλος των ομολόγων μετά την πτώση των ελληνικών spreads και των Ιρλανδικών καταγράφεται βελτίωση.
Δ)Η τράπεζα επιδίωξε μέσω αυτής της κίνησης να βελτιώσει την δομή του tier 1 καθ΄ ότι το είχε ζητήσει και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.
Ε)Με την αύξηση κεφαλαίου η τράπεζα αποκτά μια σχετική ευελιξία σε ένα θέμα που σχετίζεται με τα αξιόγραφα κεφαλαίου.
ΣΤ)Τα συνολικά δάνεια και καταθέσεις του στις 30 Ιουνίου 2010 ανέρχονται σε περίπου 28 δις και 33 δις αντίστοιχα, σε σύγκριση με 27 δις δάνεια και 29 δις καταθέσεις στις 31 Δεκεμβρίου 2009.
Για την περαιτέρω επέκταση της χρειαζόταν κεφάλαιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης