Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Morgan Stanley: Τιμή στόχος τα 4,40 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς - Αναβαθμίζει εκτιμήσεις

Morgan Stanley: Τιμή στόχος τα 4,40 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς - Αναβαθμίζει εκτιμήσεις
Στα 4,40 ευρώ από 4,27 ευρώ προηγουμένως αύξησε την τιμή στόχο για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς η Morgan Stanley
Σχετικά Άρθρα
Στα 4,40 ευρώ από 4,27 ευρώ προηγουμένως αύξησε την τιμή στόχο για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς η Morgan Stanley, ενώ διατήρησε τη σύσταση overweight, στον απόηχο της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων β' τριμήνου 2023 από τη συστημική τράπεζα.

Αναβαθμίζει εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή

Σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) το 2023 αναμένεται να αυξηθούν κατά 20% περίπου, δεδομένων των ισχυρών αποτελεσμάτων του β' τριμήνου 2023 και της αναβάθμισης του guidance για κέρδη ανά μετοχή υψηλότερα των 0,65 ευρώ από άνω των 0,55 ευρώ προηγουμένως, λόγω των καλύτερων τάσεων και των υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους (ΝΙΙ) που υποστηρίζονται από τις αυξήσεις των επιτοκίων και τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα beta καταθέσεων.
Την ίδια ώρα, η εκτίμηση της Morgan Stanley για τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς κινείται χαμηλότερα κατά 6% περίπου στη βάση της εφάπαξ επιβάρυνσης του β΄τριμήνου ύψους 180 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού της από τα NPEs.
Όσον αφορά τα καθαρά κέρδη για το 2024 - 2025, η Morgan αναβαθμίζει την εκτίμησή της κατά 4% περίπου.
Η τιμή στόχος αυξάνεται κατά παρόμοιο ποσοστό περίπου 3% στα 4,40.


morgan1.jpg
Το θετικό και το αρνητικό σενάριο

Σύμφωνα με το bull σενάριο της Morgan Stanley, η τιμή στόχος αυξάνεται στα 5,32 ευρώ, με στήριγμα την ισχυρότερη μακροοικονομική ανάκαμψη που οδηγεί σε υψηλότερα δάνεια και χαμηλότερα NPEs.
Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο είναι καλύτερο από ότι στο βασικό σενάριο, καθώς το κόστος χρηματοδότησης είναι χαμηλότερο από το αναμενόμενο και ο δείκτης αποδοτικότητας RoTE είναι στο 12,5% για την αποτίμηση στο 2025.
Στο bear σενάριο η τιμή στόχος μειώνεται σε 1,77 ευρώ, με βραδύτερη από την αναμενόμενη απορρόφηση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης,  ασθενέστερη από την αναμενόμενη μακροοικονομική ανάκαμψη που οδηγεί σε ασθενέστερη αύξηση των δανείων έναντι του βασικού σεναρίου.
Αυτό έχει επίσης ως αποτέλεσμα υψηλότερα NPEs σε σχέση με το βασικό σενάριο.
Το κόστος χρηματοδότησης είναι υψηλότερο σε σχέση με το βασικό σενάριο λόγω του ασθενέστερου μακροοικονομικού περιβάλλοντος και εφαρμόζει δείκτη RoTE 5,9% στο 2025.


Με το βλέμμα στον MSCI


Σημειώνεται ότι εν όψει της σημερινής αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI, η Morgan Stanley έχει κάνει λόγο για υψηλή πιθανότητα εισόδου της μετοχής στον MSCI Standard Greece.
 Παράλληλα, η MS πρόσθεσε τη μετοχή της Πειραιώς στις κορυφαίες επιλογές της λίστας «Macro Meets Micro» στην περιοχή EEMEA (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), μαζί με τη Mytilineos.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η
μετοχή της Πειραιώς έχει σημειώσει έντονη υπεραπόδοση φέτος, υποστηριζόμενη από τις αναβαθμίσεις των κερδών, τη διαρθρωτική μακροοικονομική ανάκαμψη και τις φθηνές αποτιμήσεις.
Με 30% μέση άνοδο από τους στόχους τιμών, η ελληνική τραπεζική αγορά στο σύνολό της είναι αρεστή αλλά η Τpάπεζα Πειραιώς είναι η κορυφαία επιλογή για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Η εξέλιξη του κόστους χρηματοδότησης μέσω της στροφής προς τις προθεσμιακές καταθέσεις είναι το βασικό στοιχείο κερδών για το μέλλον, και η Πειραιώς φαίνεται να έχει μια πιο αμυντική καταθετική βάση σε σύγκριση με τη Eurobank.
Η Morgan Stanley κάνει λόγο για θετικές προοπτικές για τα δάνεια και την ανάπτυξη, το περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων και τις προσπάθειες περιορισμού του κόστους που οδηγούν σε καλύτερο δείκτη RοTE για το 2025.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης