Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έκτακτη φορολόγηση ιταλικών τραπεζών - Πόσο είναι το υπερκέρδος των ελληνικών; - Το 2023 θα αυξηθούν τα έντοκα έσοδα 8 δισ.

Έκτακτη φορολόγηση ιταλικών τραπεζών - Πόσο είναι το υπερκέρδος των ελληνικών; - Το 2023 θα αυξηθούν τα έντοκα έσοδα 8 δισ.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σχεδιασμός για έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών...τα κόμματα χρωστάνε πάνω από 800 εκατ στις τράπεζες και δεν τις αγγίζουν...
Στην Ιταλία η κυβέρνηση της Meloni πήρε μια απόφαση να φορολογήσει τα υπερκέρδη…των Ιταλικών τραπεζών. 
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σχεδιασμός για έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών...τα κόμματα χρωστάνε πάνω από 800 εκατ στις τράπεζες και δεν τις αγγίζουν...

Πρωτίστως για να απαντήσουμε ορθολογικά θα πρέπει να αξιολογήσουμε τρία πράγματα

1)Τι σημαίνει υπερκέρδος;
2)Έχουν κοινά στοιχεία οι ελληνικές και οι ιταλικές τράπεζες
3)Είναι δίκαιη απόφαση να φορολογηθούν τα πολύ υψηλά κέρδη;

Τι σημαίνει υπερκέρδος;

Οι τράπεζες στην ευρωζώνη, για μια ακόμη φορά μέσω της ΕΚΤ ευνοούνται από το καθεστώς επιτοκίων…
Ειδικά οι τράπεζες στην νότια Ευρώπη έχουν χορηγήσει την συντριπτική τους πλειοψηφία των δανείων τους με κυμαινόμενα επιτόκια.
Με το euribor 3 μηνών στο 3,75%, θα φθάσει στο 4% και με την πρώτη μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων από την ΕΚΤ – που επηρεάζει το euribor – από το β΄ 6μηνο του 2024… όλο το 2023 και όλο το 2024 θα είναι δυο χρυσές χρονιές για τις τράπεζες.
Πρέπει να δώσουμε όμως μια τάξη μεγέθους…
Το 2023 τα έντοκα έσοδα, δηλαδή τα έσοδα από δάνεια και ομόλογα – κυρίως από δάνεια – θα είναι ύψους 8 δισεκ. το 2023 όταν δύο χρόνια πριν ήταν σχεδόν τα μισά περίπου 4 δισ.
Για το 2023 τα τελικά μετά φόρων κέρδη θα φθάσουν στα 3,7 με 3,8 δισεκ. ευρώ.
Όχι οι ελληνικές τράπεζες δεν προέβησαν σε επιθετική πιστωτική επέκταση…
Η έκρηξη των εντόκων εσόδων προήλθε εν μέσω πιστωτικής στασιμότητας.
Τα έντοκα έσοδα είναι το άθροισμα των εσόδων από τόκους μείον τα έξοδα από τόκους δηλαδή από την μια πλευρά έχουμε δάνεια και ομόλογα και από την άλλη επιτόκια καταθέσεων…
Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι οι τράπεζες καθήλωσαν κατά τρόπο απαράδεκτο τα επιτόκια καταθέσεων και άφησαν να εκτιναχθούν τα επιτόκια δανείων… με τις ευλογίες του Eurobor 3 μηνών.
Πρόκειται για μια ακραία στρεβλωμένη τραπεζική στρατηγική που επιτράπηκε από την ακραία στρεβλωμένη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Έχουν κοινά στοιχεία οι ελληνικές και οι ιταλικές τράπεζες;

Μπορεί οι ιταλικές τράπεζες να είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με τις ελληνικές αλλά οι δομές των ισολογισμών τους δεν έχουν μεγάλες διαφορές.
Επίσης οι ιταλικές τράπεζες έλαβαν κρατικές εγγυήσεις 106 δισεκ. όταν τιτλοποίησαν προβληματικά δάνεια ενώ και οι ελληνικές έλαβαν κρατικές εγγυήσεις 17,8 δισεκ. μέσω του προγράμματος Ηρακλής όπου οι ελληνικές τράπεζες τιτλοποίησαν προβληματικά δάνεια.
Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να έχουν την χειρότερη σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση (DTC) απόρροια των ζημιών από το κούρεμα των ομολόγων και των ακραίων ζημιών από NPEs.
Οι ελληνικές τράπεζες σε σύνολο 26 δισεκ. εσνώματων κεφαλαίων έχουν 13,5 δισεκ. DTC σχεδόν 50% των κεφαλαίων είναι DTC στις ελληνικές τράπεζες… στο παρελθόν ήταν 64%.
Στις ιταλικές τράπεζες ο δείκτης DTC προς ίδια κεφάλαια διαμορφώνεται στο 25%.

Είναι δίκαιη απόφαση να φορολογηθούν τα πολύ υψηλά κέρδη;

Το ερώτημα αυτό για να απαντηθεί όχι με πολιτικούς όρους αλλά με αντικειμενικούς θα πρέπει να σταθμιστούν δύο πράγματα.
Πρώτον οι τράπεζες πόσο βοηθήθηκαν από το κράτος – εν προκειμένω από το Ιταλικό – στις δύσκολες στιγμές τους και δεύτερον εάν με την φορολόγηση υπάρξουν αρνητικές επιδράσεις στις τράπεζες…
Η αλήθεια είναι ότι στα δύσκολα οι τράπεζες βοηθήθηκαν πολύ.
Στην Ελλάδα μόνο δόθηκαν 54 δισεκ. για να διασωθούν οι τράπεζες και θα επιστρέψουν πίσω 4 δισεκ.
Η φορολόγηση έκτακτων κερδών μπορεί να εμπεριέχει κάποιο ρίσκο… αλλά επί της ουσίας δεν επηρεάζει τους ισολογισμούς των τραπεζών.
Υπό μια έννοια η απόφαση της Meloni να φορολογήσει τα υπερκέρδη των ιταλικών τραπεζών για να ασκήσει κοινωνική πολιτική – με πολιτικούς όρους – δεν είναι λάθος.
Ωστόσο υπάρχει και ένα αντεπιχείρημα που το σεβόμαστε… δεν μπορεί κάθε φορά που ένας κλάδος βγάζει ένα υψηλό κέρδος να φορολογείται εκτάκτως…
Δεν είναι κανόνας υγιούς ανταγωνισμού η έκτακτη φορολογία…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης