Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι ελληνικές τράπεζες αφήνουν λεφτά στην τσέπη των δανειοληπτών για … ψώνια στο super market

Οι ελληνικές τράπεζες αφήνουν λεφτά στην τσέπη των δανειοληπτών για … ψώνια στο super market
Το Πρόγραμμα Ανταμοιβής για Συνεπείς Πελάτες Στεγαστικών Δανείων και η Προστασία από την αύξηση των επιτοκίων για ένα έτος
Σχετικά Άρθρα
«Τραπεζική ομπρέλα» κρατούν οι συνεπείς δανειολήπτες των στεγαστικών δανείων από την άνοδο του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, το οποίο από το μηδέν του  Ιουλίου 2022 σήμερα διαμορφώνεται στο 4,25% (2 Αυγούστου 2023).
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει ανεβάσει το βασικό επιτόκιο κατά οκτώ φορές υποχρεώνοντας προοδευτικά σε άνοδο των μηνιαίων καταβολών αποπληρωμής των στεγαστικών των δανειοληπτών από 60 έως 300 ευρώ ανάλογα με τους όρους της σύμβασης εκταμίευσης.
Η αύξηση του βασικού επιτοκίου επιβαρύνει σημαντικά τα νοικοκυριά που η εξόφληση του στεγαστικού δανείου βρίσκεται στην πρώτη δεκαετία αποπληρωμής διότι οι τράπεζες εισπράττουν το μεγαλύτερο μέρος των τόκων και στην συνέχεια γίνεται η αποπληρωμή του κεφαλαίου.

Η άνοδος του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ δεν «χτυπά» τους συνεπείς δανειολήπτες

Η οικονομική «ασφυξία» των δανειοληπτών από την άνοδο του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ απεφεύχθη χάρη στις έγκυρες πρωτοβουλίες του πρώην υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που σε συνεργασία με τις διοικήσεις των τραπεζών έβαλαν «πάγο» στην άνοδο του επιτοκίου της ΕΚΤ με ισχύ από τον περασμένο Μάρτιο για τους συνεπείς δανειολήπτες.
Για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια είχε αποφασιστεί η επιδότηση του επιτοκίου του επιτοκίου κατά 50% αλλά η κατηγορία αυτή δεν ανταποκρίθηκε διότι ο αριθμός των αιτήσεων «άγγιξε» μόλις τις 5.000 ενώ ανέμεναν περίπου 40.000 αιτήσεις.

Οι συνεπείς δανειολήπτες τι πήραν από τις τράπεζες

Η Eurobank, η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς, η Εθνική Τράπεζας, η Attica Bank, η Παγκρήτια Τράπεζα ανταποκρίθηκαν στις νέες συνθήκες … αφήνοντας χρήματα στους συνεπείς δανειολήπτες για άλλες ανάγκες.
Στις 11 Απριλίου όλες οι τράπεζες με ανακοινώσεις τους ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι θέτουν σε εφαρμογή το Πρόγραμμα Ανταμοιβής για Συνεπείς Πελάτες Στεγαστικών Δανείων Προστασία από την αύξηση των επιτοκίων για ένα έτος.
Το πρόγραμμα των τραπεζών: Αφορά σε ενήμερα στεγαστικά δάνεια φυσικών προσώπων που είχαν ήδη εκταμιευθεί μέχρι ,31.12.22 και θα τεθεί σε εφαρμογή από αρχές Μαΐου 2023. Προβλέπει εκτοκισμό με τα επιτόκια βάσης της 31.03.23, μειωμένα κατά 20 εκατοστιαίες μονάδες και διατήρηση σταθερά στο επίπεδο αυτό για 12 μήνες από Μάιο 2023 έως Απρίλιο 2024. Τον Μάρτιο το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ ήταν στο 3% και σήμερα στο 4,25%.
Τον Μάρτιο τα επιτόκια αναφοράς του Προγράμματος διαμορφώνονται ως ακολούθως: EURIBOR 1 μηνός στο 2,72% και EURIBOR 3 μηνών στο 2,83%, από 2,92% και 3,03% και θα παραμείνουν παγωμένα για ένα χρόνο μέχρι τον Απρίλιο του 2024.
Το «πάγωμα» των κυμαινόμενων επιτοκίων EURIBOR κρατά σταθερή τη μηνιαία δόση για την αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων που τελικά διαμορφώνεται κατά 20 μονάδες βάσης πιο χαμηλά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα για να παραμείνει σε εφαρμογή πρέπει ο δανειολήπτης να είναι συνεπείς για όλη την διάρκεια του προγράμματος.

Τι κερδίζουν οι δανειολήπτες

Παράδειγμα: Στεγαστικό δάνειο με υπόλοιπο 150.000 ευρώ διάρκεια αποπληρωμής 25 ετών τον Σεπτέμβριο με επιτόκιο Euribor μαζί με το κόστος του Ν 128/75 το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,05% μαζί το spread η μηνιαία δόση ήταν 808 ευρώ.
Με το «πάγωμα» του Euribor τριών μηνών στα επίπεδα του Μαρτίου η μηνιαία δόση διαμορφώνεται σε 963 ευρώ ενώ χωρίς τις παρεμβάσεις των τραπεζών η μηνιαία δόση θα είχε ξεπεράσει τα 1100 ευρώ. Βεβαία οι δανειολήπτες κάνουν σύγκριση όταν τα επιτόκια ήταν στο μηδέν και δυσανασχετούν που πληρώνουν την άνοδο των επιτοκίων μέχρι τον Μάρτιο του 2023 που ανέβασαν το κόστος αποπληρωμής αλλά δεν υπολογίζουν πόσα χρήματα τους έμειναν στην τσέπη με το Πρόγραμμα Ανταμοιβής για Συνεπείς Πελάτες Στεγαστικών.
Το όφελος για τους συνεπείς δανειολήπτες των στεγαστικών δανείων ανά μήνα ξεπερνά τα 100 ευρώ τα οποία κατευθύνονται σε έξοδα του νοικοκυριού όπως είναι η αγορά ειδών πρώτης ανάγκης και για τη διατροφή τους.
Στην πράξη οι τράπεζες αφήνουν χρήματα στον οικογενειακό προϋπολογισμό , ο οποίος κατανέμεται για τις υπόλοιπες ανάγκες.
Να σημειωθεί ότι οι συνεπείς δανειολήπτες βρέθηκαν με σταθερό επιτόκιο γα ένα έτος παρ ότι είχαν κυμαινόμενο και κάποιοι άλλοι επέλεξαν σταθερό επιτόκιο για όλο το διάστημα αποπληρωμής του στεγαστικού δανείου.
Τέλος να σημειωθεί ότι η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεργασία με την κα Θεώνη Αλαμπάση , Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα ετοιμάζουν αλλαγές στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό για τους ευάλωτους δανειολήπτες.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης