Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

«Σφίγγει τα λουριά» ο Χατζηδάκης (ΥΠΟΙΚ) στους servicers - Αυστηρές ποινές όταν δεν ενημερώνουν τους οφειλέτες

«Σφίγγει τα λουριά» ο Χατζηδάκης (ΥΠΟΙΚ) στους servicers - Αυστηρές ποινές όταν δεν ενημερώνουν τους οφειλέτες
Ποινές στους servicers όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες
Σχετικά Άρθρα
Σε νομοθετική πρωτοβουλία που θα ορίζει ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων για τους servicers προχωρά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όπως ενημέρωσε την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.
Ο νέος νόμος που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει την υποχρέωση οι servicers να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα προβλέπονται ποινές, όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες.

Servicers: Αυξήθηκαν οι ρυθμίσεις δανείων

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης ενημέρωσαν την ηγεσία του υπουργείου ότι τους πρώτους μήνες του ‘23 υπάρχει μια βελτίωση 30% σε σχέση με το ‘22 ως προς τις διμερείς ρυθμίσεις δανείων που γίνονται με τους services. 
Σημειώθηκε επίσης η αύξηση στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ( μέχρι τον Ιούνιο 6.254 επιτυχείς ρυθμίσεις που αντιστοιχούν σε 2,33 δις ευρώ αρχικών οφειλών).

Συνάντηση με τράπεζες

Εφ' ολης της ύλης ήταν τις προηγούμενες ημέρες η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Κωστή Ζατζηδάκη με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών με την ατζέντα να περιλαμβάνει τα θέματα που αναπτύχθηκαν στις προγραμματικές δηλώσεις του Σαββάτου.
Το βάρος έπεσε στην αντιμετώπιση του ζητήματος των «κόκκινων δανείων», με χρήση του προγράμματος «Ηρακλής» (σ.σ. Ηρακλής ΙΙΙ) στο κλείσιμο της «ψαλίδας» μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων ιδιαίτερα μετά το νέο ευνοϊκό πλαίσιο που ανοίγεται για τις επιχειρήσεις καθώς καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση 15% στα ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου.
Κίνηση που έμμεσα πιέζει τις τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων για να μη χάσουν πελάτες και κεφάλαια.
Μάλιστα συμφωνήθηκε η διεξαγωγή ευρείας ενημερωτικής εκστρατείας εκ μέρους των τραπεζών σε σχέση με άλλα τραπεζικά προϊόντα, τα οποία πέραν των καταθέσεων ταμιευτηρίου, προσφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις για τους καταθέτες.
Συζητήθηκε επίσης και το θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για το ζήτημα αυτό ενώ συμφωνήθηκε να υπάρχει στενή συνεργασία για την προώθηση των POS. Συμφωνήθηκε επίσης να υπάρξει αντίστοιχη συνεργασία για την καταβολή κοινωνικών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης