Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επιστολή Ellington στο BN για την Attica bank – Το αμερικανικό fund επιβεβαιώνει ότι… δεν συμμετείχε στην ΑΜΚ των 240 εκατ

Επιστολή Ellington στο BN για την Attica bank – Το αμερικανικό fund επιβεβαιώνει ότι… δεν συμμετείχε στην ΑΜΚ των 240 εκατ
Ο SSM γνώριζε ότι δεν υπήρχε ιδιώτης επενδυτής στην ΑΜΚ των 240 εκατ της Attica bank και εάν ναι πως έδωσε το πράσινο φως στο ΤΧΣ να συμμετάσχει;
Σε μια πρωτοφανή αποκάλυψη προέβη το αμερικανικό fund Ellington Management σε επιστολή του στο bankingnews τονίζοντας ότι επί της ουσίας στην περιβόητη αύξηση των 240 εκατ που συμμετείχε το ΤΧΣ με 148 εκατ και το σχήμα ΤΜΕΔΕ – RINOA δεν έβαλε ούτε ένα ευρώ…
Πρόκειται για πρωτοφανή δήλωση που επιβεβαιώνει τα συνολικά 61 δημοσιεύματα του bankingnews που εδώ και δύο χρόνια αναφέρει ότι η Ellington Management δεν επένδυσε ούτε ένα ευρώ σε αύξηση κεφαλαίου της Attica bank.
Εγείρεται μείζον θέμα παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού όταν ανακοινώθηκε από την τότε διοίκηση της Attica bank του Θ. Πανταλάκη ότι το σχήμα ΤΜΕΔΕ και RINOA κάλυψαν μέρος της αύξησης…. στην πράξη η RINOA δεν επένδυσε ούτε ένα ευρώ και τα κεφάλαια τα επένδυσε το ΤΜΕΔΕ το οποίο με την σειρά του παραπλάνησε το επενδυτικό κοινό όταν ανέφερε ότι επενδύθηκαν κεφάλαια από την RINOA 21 με 22 εκατ ευρώ.
Το BN υποστήριζε ότι το ΤΜΕΔΕ είτε έδωσε τα κεφάλαια στην RINOA είτε κάλυψε όλη την συμμετοχή του σχήματος ΤΜΕΔΕ - RINOA... το ΤΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών...
Η Ellington Management αποκαλύπτει στο BN ότι απλά δεν συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ ευρώ....

Ο SSM γνώριζε ότι δεν υπήρχε ιδιώτης επενδυτής στην ΑΜΚ των 240 εκατ της Attica bank και εάν ναι πως έδωσε το πράσινο φως στο ΤΧΣ να συμμετάσχει;

Όμως εάν δεν συμμετείχε ιδιώτης στην αύξηση των 240 εκατ τότε πως πήρε έγκριση από τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών που έθετε ως προαπαιτούμενο την συμμετοχή ιδιώτη επενδυτή στην αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ για να μπορεί έτσι να δώσει το πράσινο φως στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου...
Ποιος εξαπάτησε ποιον εδώ στην περίπτωση της αύξησης των 240 εκατ ευρώ;
Ο SSM γνώριζε ότι δεν υπήρχε ιδιώτης επενδυτής στην ΑΜΚ των 240 εκατ της Attica bank και εάν ναι πως έδωσε το πράσινο φως στο ΤΧΣ να συμμετάσχει;

H Ellington Management Group LLC αναφέρει ότι δεν πληρούνταν οι όροι συμμετοχής στην αύξηση των 240 εκατ αλλά στην πράξη εγείρεται ένα θέμα μιλάει για τυπικά ζητήματα…
Γιατί η Ellington Management Group με πρόφαση τα τυπικά ζητήματα δεν συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ ευρώ της Attica bank;

Τι αναφέρει η επιστολή της Ellington Management Group LLC στο bankingnews.gr

Ενεργούμαστε υπέρ της Ellington Management Group LLC, με έδρα το Connecticut των ΗΠΑ ("Ellington").
Σας γράφουμε σχετικά με το άρθρο σας με τίτλο «Η Attica bank παραπλανά και στο πρώτο τρίμηνο 2023 κρύβει ζημιές 350 εκατ. – Ο Στουρνάρας παραδέχεται ότι τον εξαπάτησε ο Πανταλάκης» που δημοσιεύτηκε στις 8 Ιουνίου 2023 στην ιστοσελίδα σας, εδώ. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η ακόλουθη δήλωση:

«Το Bankingnews ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης για την αποκάλυψη της Απάτης της... ανύπαρκτης RINOA, αφού τα 22 εκατ. της συμμετοχής της κυπριακής εταιρείας που συνδέεται με την Ellington στην αύξηση των 240 εκατ.... επενδύθηκαν από το ΤΜΕΔΕ δηλ. Το Ταμείο Μηχανικών ήταν συνένοχος σε μια απάτη»)

Το άρθρο περιέχει μια σειρά από σοβαρές ανακρίβειες και η υπόδειξη ότι η Ellington ή η Rinoa συσχετίστηκαν με απάτη ή οποιαδήποτε αδικία σε σχέση με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου («SCI») της Attica Bank (η «Τράπεζα») είναι εξ ολοκλήρου αναληθής και δυσφημιστική.

Τα αληθινά γεγονότα είναι τα εξής:

Πρώτον, το κατάλληλο υπόβαθρο και το πλαίσιο της πιθανής συμμετοχής της Ellington στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank είναι το εξής:

• Η Ellington κατέστησε σαφές τον Νοέμβριο του 2021 ότι θα συμμετείχε στον πρώτο γύρο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου 240 εκατ. ευρώ της Τράπεζας («SCI») μόνο εάν πληρούνταν ορισμένοι όροι που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των μερών.
Αυτή η προθυμία συμμετοχής απέδειξε τη δέσμευση και την ικανότητα της Ellington να προχωρήσει, με την επιφύλαξη εύλογων εμπορικών εκτιμήσεων, και να χρησιμοποιήσει τους απαραίτητους πόρους για να το κάνει αυτό σε πολύ περιορισμένα χρονοδιαγράμματα.

• Παρά την καλή πρόοδο με τη διαδικασία που συμφωνήθηκε μεταξύ των μερών, ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστούν ορισμένα ουσιαστικά ζητήματα που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των μερών πριν από την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου του SCI.
Ως εκ τούτου, δεν ήταν δυνατό για την Ellington να αποκτήσει έγκαιρα τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις για να της επιτρέψει να συμμετάσχει στον πρώτο γύρο της αύξησης κεφαλαίου.

• Τελικά, παρά τη δέσμευση της Ellington και την πολλή σκληρή δουλειά για την επένδυση, οι απαραίτητες προϋποθέσεις και δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν μεταξύ των μερών στη συναλλαγή δεν εκπληρώθηκαν εντός του ισχύοντος χρονικού πλαισίου, παρά την επιθυμία των άλλων μερών να επιταχύνουν τη διαδικασία σε μόλις ένα μήνα.
Για προφανείς λόγους, ένας Όμιλος Επενδύσεων των ΗΠΑ όπως η Ellington δεν καταλήγει σε συμπεράσματα σχετικά με τη διάρθρωση τέτοιων επενδύσεων χωρίς επαρκή και τεχνικά προηγμένη εξέταση με βάση την παροχή κατάλληλων ολοκληρωμένων πληροφοριών και τη συμμόρφωση με τους όρους από την εκδότρια.

• Ως εκ τούτου, η Ellington αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην ΑΜΚ της Τράπεζας σε εκείνο το στάδιο.
Αυτό ήταν απογοητευτικό για τον Ellington, δεδομένης της δουλειάς που είχε κάνει για τη συναλλαγή.

• Ωστόσο, η Ellington στη συνέχεια δήλωσε την προθυμία της να συμμετάσχει σε περαιτέρω επενδυτικές ευκαιρίες με την Τράπεζα με τη μορφή δεσμευτικής επιστολής και δεσμεύτηκε για επένδυση 100 εκατ. ευρώ στην Attica bank, υπό προϋποθέσεις, που συνδέονται με έναν δεύτερο γύρο ΑΜΚ που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στα μέσα έως τα τέλη του 2022.

• Η δέσμευση του Ellington επιβεβαιώθηκε πολλές φορές, μεταξύ άλλων μέσω μιας περαιτέρω επιστολής δέσμευσης που στάλθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2022.

Η Ellington δεν συμμετείχε τελικά σε αυτόν τον δεύτερο γύρο ΑΜΚ λόγω του τρόπου με τον οποίο δομήθηκε για λόγους που αφορούσαν – μεταξύ άλλων – τις σοβαρές τεχνικές και άλλων λόγω της σχεδιαζόμενης επένδυσης και τη σοβαρή απόκλιση από τις αρχικές συμφωνίες.

• Συνοπτικά, λοιπόν, σε όλους τους ουσιώδεις χρόνους η Ellington ενήργησε καλόπιστα και με σοβαρή δέσμευση σε σχέση με την πιθανή συμμετοχή της στην ΑΜΚ της Τράπεζας.
Η συμμετοχή της Ellington δεν προχώρησε για λόγους πέραν του ελέγχου της Ellington.

Δεύτερον, σε σχέση με το RINOA:

• Η RINOA συστάθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2019 ως επενδυτικό όχημα ειδικού σκοπού («SPV»).
Την εποχή των γεγονότων που περιγράφονται στο άρθρο ήταν ήδη ένα ενεργό επενδυτικό όχημα μέσω του οποίου γίνονταν επενδύσεις στην αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα μέσω αγοράς τίτλων ή/και τιτλοποιήσεων.

• Οι δηλώσεις για την ιδιοκτησία της RINOA υποβλήθηκαν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία πιστοποίησε ότι η συμμετοχή της RINOA ήταν κατάλληλη.

• Επομένως, είναι εντελώς ανακριβές και δυσφημιστικό να αναφέρετε την RINOA ως «ανύπαρκτη» κατά τη στιγμή της εν λόγω συναλλαγής, όταν είχε συσταθεί σχεδόν δύο χρόνια πριν και είχε σημαντική επιχειρηματική παρουσία και δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Όπως επίσης και ότι οι συνθήκες συμμετοχής της RINOA αποτελούσαν μέρος απάτης ή ήταν κατά οποιονδήποτε τρόπο ακατάλληλες.
Για λόγους ακρίβειας, ισορροπίας και δικαιοσύνης, διαγράψτε αμέσως την λανθασμένη σας Παράγραφο.

Ωστόσο, εάν δεν θέλετε να το κάνετε, τότε παρακαλούμε να προσθέσετε αμέσως τα ακόλουθα:

«Η Ellington κατέστησε σαφές σε όλα τα μέρη τον Νοέμβριο του 2021 ότι μπορούσαν να επενδύσουν στην Attica Bank μόνο εάν πληρούνταν ορισμένες τυπικές εμπορικές προϋποθέσεις και στη συνέχεια επανέλαβε τη δέσμευσή της να το πράξει.
Δυστυχώς, λόγω της αποτυχίας των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας, να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις, καθώς και λόγω της αδυναμίας συμμόρφωσης με τις απαραίτητες προϋποθέσεις που συμφωνήθηκαν μεταξύ των ενδιαφερομένων, η Ellington έλαβε την απόφαση να μην συμμετάσχει στον πρώτο γύρο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.
Ως εκ τούτου, η Ellington δεν συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank των 240 εκατ. ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι στη συνέχεια εξέφρασε τη δέσμευσή της σε σχέση με τον δεύτερο γύρο της ΑΜΚ, η Ellington απέσυρε τη δέσμευση αυτή επίσης για παρόμοιους λόγους.
Η RINOA, η οποία ιδρύθηκε το 2019 και δραστηριοποιούνταν ήδη στην ελληνική αγορά πολύ πριν από τον Νοέμβριο του 2021, διέψευσε τον ισχυρισμό ότι οι συνθήκες της επένδυσής της ήταν κατά οποιονδήποτε τρόπο ακατάλληλες ή δόλιες».

Το πρωτότυπο κείμενο

We act for Ellington Management Group LLC, based in Connecticut, USA (“Ellington”). We are writing to you regarding your article entitled “Attica bank misleads in the first quarter as well. 2023, hides losses of 350 million – Stournaras admits that Pantalakis deceived him” published on the 8th of June 2023 on your website, here. The following statement is of particular concern:
“Banking News launched an information campaign to reveal the Fraud of… the non-existent RINOA since the 22 million of the participation of this Cypriot company that was connected to Ellington in the increase of 240 million…was invested by TMEDE ie. The Fund of Engineers were complicit in a fraud.” (the “Offending Statement”)
The Offending Statement contains a number of serious factual inaccuracies, and the suggestion made that Ellington or Rinoa were associated with a fraud or any impropriety in relation to the share capital increase (“SCI”) of Attica Bank (the “Bank”) is wholly untrue and is defamatory.
The true facts are as follows:
First, the proper background and context of Ellington’s potential participation in the recapitalisation of Attica Bank is this:
•Ellington made clear in November 2021 that it would only participate in the first round of the Bank’s €240m Share Capital Increase (“SCI”) if certain conditions agreed between the parties were met. This willingness to participate demonstrated the commitment and capacity of Ellington to proceed, subject to reasonable commercial considerations, and to employ the necessary resources in order to do so against very aggressive timescales.
• Despite making good progress with the process agreed between the parties, it was impossible for certain substantial issues agreed between the parties to be addressed prior to the conclusion of the first round of the SCI. Therefore, it was not possible for Ellington to gain the necessary assurances in time to allow it to participate in the first round of the SCI.
• Ultimately, despite Ellington’s commitment and a great deal of hard work to render Ellington ready to effect the investment, the necessary conditions and commitments agreed between the parties to the transaction were not met within the applicable timeframe, notwithstanding the other parties’ wish to rush through the procedure in only a month. For obvious reasons, a US Investment Group such as Ellington does not conclude on the structuring of such investments without adequate and technically advanced consideration based on the provision of appropriate comprehensive information and compliance with conditions by the investee.
• Accordingly, Ellington decided not to participate in the Bank’s SCI at that stage. This was disappointing to Ellington, given all the work it had put into the transaction.
• However, Ellington subsequently indicated its willingness to take part in further investment opportunities with the Bank in the form of a commitment letter which committed to an investment of €100m in the Bank, subject to conditions, linked to a second round of SCI which was due to take place in mid to late 2022.
• Ellington’s commitment was reaffirmed several times, including via a further commitment letter which was sent on 15 December 2022.
• Ellington did not ultimately participate in this second round SCI due to the manner in which it was structured for reasons pertaining – among others – to the severe technical and commercial inadequacies of the contemplated investment and the serious deviation from the original agreements.
• In summary, therefore, at all material times Ellington acted in good faith and with serious commitment in relation to its potential participation in the SCI of the Bank. Ellington’s participation did not proceed due to reasons beyond Ellington’s control.
Secondly, in relation to RINOA:
• RINOA was incorporated on 31 December 2019 as an investment Special Purpose Vehicle (“SPV”). At the time of the events described in the article it was already an active investment vehicle through which investments were being made in the non-performing market in Greece through the purchase of shares and / or securitisation notes.
• Declarations as to the ownership of RINOA were provided by all parties involved to the Bank of Greece, which was satisfied that RINOA’s participation was appropriate.
• It is therefore wholly inaccurate and defamatory for you to have:
-described RINOA as “non-existent” at the time of the transaction in question when it had been incorporated almost two years previously and had a significant business presence and activity in Greece.
-asserted that the circumstances of RINOA’s participation was part of a fraud or was in any way improper.

In the interest of accuracy, balance and fairness, please therefore delete the Offending Paragraph forthwith.
However, if you are unwilling to do so, then kindly add the following immediately after it forthwith:
“Ellington made clear to all parties in November 2021 that they could only make an investment in Attica Bank if certain standard commercial conditions were met, and subsequently repeated its commitment to do so. Unfortunately, as a result of the failure of the stakeholders involved, including the Bank, to progress the negotiations or complete the necessary documentation on time, as well as the failure to comply with the necessary conditions precedent agreed between the stakeholders, Ellington took the decision not to participate in the first round of Attica Bank’s share capital increase. Therefore, Ellington did not take any part in Attica Bank’s €240m capital raise. Despite subsequently expressing its commitment in relation to the second round of the SCI, Ellington withdrew that commitment also for similar reasons. RINOA, which was incorporated in 2019 and was already active in the Greek market well before November 2021, has refuted the suggestion that the circumstances of its investment were in any way improper or fraudulent.”
Please kindly confirm safe receipt of this email and confirm that you are willing to remove the Offending Paragraph, or alternatively to qualify it with the additional paragraph set out above, and please kindly let me know as soon as the changes have been made.
If you are unwilling to remove the Offending Paragraph or qualify it with the comment above then please also let me know.
In the meantime, I have been asked to make clear that all my client’s rights to take appropriate action to protect its reputation in the face of the defamatory nature of the Offending Paragraph are reserved.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης