Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι ρώτησαν 16 επενδυτές μεγάλων χαρτοφυλακίων τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών στο συνέδριο της Goldman Sachs

Τι ρώτησαν 16 επενδυτές μεγάλων χαρτοφυλακίων τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών στο συνέδριο της Goldman Sachs
To ενδιαφέρον για Εθνική - Πειραιώς και ο συνδυασμός αγοραστών- πωλητών στην επενδυτική βαθμίδα
Το χρονικό διάστημα που θα ξεκινήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την πώληση των πακέτων μετοχών σε Εθνική – Τράπεζα Πειραιώς ήταν το κύριο θέμα που απασχόλησε τους ξένους επενδυτές στο συνέδριο της Goldman Sachs στο Παρίσι (13-15 Ιουνίου)
Όπως θα δούμε, ο χρονισμός της ιδιωτικοποίησης ενδιαφέρει αφενός διότι επίκειται το φθινόπωρο η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, και αφετέρου διότι δεν γνωρίζουν σε ποια κατάσταση θα βρίσκονται ακριβώς οι αγορές – καθώς το τελευταίο διάστημα επενδυτικές τράπεζες, όπως η Morgan Stanley επιμένουν για ένα αρνητικό γύρισμα στις ΗΠΑ.
Επιπλέον, αυτό που απασχολεί τους υφιστάμενους επενδυτές των ελληνικών τραπεζικών μετοχών είναι εάν κατά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα διαμορφωθεί υψηλότερο αγοραστικό ενδιαφέρον, μια εξέλιξη η οποία θα προκαλέσει νέα ανοδική κίνηση στις μετοχές.

Μερίσματα – οικονομία

Η εκδήλωση της Goldman Sachs συγκέντρωσε τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον ύστερα από το ευνοϊκό εκλογικό αποτέλεσμα και είναι χαρακτηριστικό ότι, καθεμιά από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών Eurobank, Eθνική, Πειραιώς, Αlpha Bank και Τράπεζα Κύπρου συναντήθηκαν με περισσότερους από 15-16 επενδυτές funds οι οποίοι ανήκουν στο διεθνές πελατολόγιο της αμερικανικής Τράπεζας.
Οι επενδυτές, όμως, εκτός από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις πολιτικές εξελίξεις επικεντρώθηκαν και στην διανομή μερισμάτων από τις ελληνικές τράπεζες, ένα ζήτημα για το οποίο οι διοικήσεις έχουν δεσμευθεί πως η καταβολή τους θα ξεκινήσει από το 2024.
Εξαίρεση αποτελεί η Eurobank, η οποία έχει λάβει την έγκριση του επόπτη για την επαναγορά του 1,4% από το ΤΧΣ προκειμένου να επιβραβεύσει τους μετόχους εντός της χρήσης του 2023 με ακύρωση των μετοχών.

Τι ρωτούν Αμερικανοί επενδυτές τους διαχειριστές στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την πώληση πακέτων μετοχών από το ΤΧΣ εκδηλώθηκε υψηλό ενδιαφέρον (appetite ) από επενδυτές για τις δυο τραπεζικές μετοχές, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχει μικρή προσφορά.
Την ίδια περίοδο, όμως, κατά την οποία αυξάνεται το ενδιαφέρον για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές ξένος διαχειριστής στην Ελλάδα σημειώνει πως το βασικό ερώτημα που απασχολεί τους υφιστάμενους επενδυτές των ελληνικών τραπεζικών μετοχών είναι κατά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πως θα διαμορφωθούν οι δυνάμεις μεταξύ αγοραστών- πωλητών.
Εάν δηλαδή τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές θα είναι περισσότερα από τους πωλητές, εκείνους οι οποίοι πόνταραν στην επενδυτική βαθμίδα.
Όπως λένε στελέχη επενδυτικών τραπεζών, οι αγοραστές θα είναι περισσότεροι εξ ου και η τελευταία έκθεση της Morgan Stanley τόνιζε πως η ανοδική κίνηση των μετοχών ξεκινά οκτώ μήνες νωρίτερα από την πρώτη θετική αξιολόγηση από τους επενδυτικούς οίκους, προβλέποντας μάλιστα μια νέα ανοδική κίνηση κατά 32%.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης