Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δίκαια αποτιμημένες ή φούσκα οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές; - Γίνονται επικίνδυνα ακριβές όσο πλησιάζουν στο P/BV 1

Δίκαια αποτιμημένες ή φούσκα οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές; - Γίνονται επικίνδυνα ακριβές όσο πλησιάζουν στο P/BV 1
Οι ελληνικές τράπεζες ή ορισμένες ελληνικές τράπεζες είναι πολύ ακριβές σε σχέση με τις ευρωπαϊκές
Οι ελληνικές τράπεζες είναι δίκαια αποτιμημένες, είναι φούσκα, είναι επικίνδυνα ακριβές… τι συμβαίνει;
Ήδη η χρηματιστηριακή αξία των 4 μεγάλων συστημικών τραπεζών έφθασε στα 18,4 δισεκ. με προοπτική να φθάσουν στα 20 με 21 δισεκ. σύμφωνα με τις τιμές στόχους και την δυναμική που έχουν αναπτύξει…
Διαθέτουν συνολικά κεφάλαια η Alpha bank 5,9 δισεκ. η Πειραιώς 5,8 δισεκ. η Εθνική 6,74 δισεκ. και η Eurobank 6,5 δισεκ. ευρώ.
Το άθροισμα αυτών 25 δισεκ. ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν αποτίμηση με όρους P/BV δηλαδή χρηματιστηριακής αξίας προς ίδια κεφάλαια 0,73 σε μέσους όρους… με την υψηλότερη την Eurobank να εμφανίζει P/BV 0,87, την Εθνική 0,83, την Πειραιώς 0,62 και την Alpha bank 0,61…

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακάμψει
1)Γιατί επιτυγχάνουν κέρδη σχεδόν 3,5 δισεκ. ετησίως
2)Γιατί συνεχίζουν να δημιουργούν νέα κεφάλαια μέσω εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου
3)Γιατί θα διανείμουν μέρισμα
4)Γιατί θα προβούν σε επαναγορές ιδίων μετοχών…
5)Η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα
6)Θα προχωρήσουν τα placement στις ελληνικές τράπεζες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 

Οι ελληνικές τράπεζες λοιπόν έφθασαν να έχουν χρηματιστηριακή αξία 18,4 δισεκ. με προοπτική τα 20 με 21 δισεκ. που συνεπάγεται P/BV 0,84 σε μέσους όρους κλάδου και την Εθνική και Eurobank στο 1 ή οριακά πάνω από 1…

Οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ ακριβές σε σχέση με τις ευρωπαϊκές

Θα δούμε τρία παραδείγματα τραπεζών που αντικατοπτρίζουν, τις εξής τάσεις
1)Αυξάνουν τα κέρδη τους και τα κεφάλαια τους
2)Διανείμουν ήδη μερίσματα και επαναγοράζουν τις μετοχές τους

BNP Paribas
Η Γαλλική τράπεζα BNP Paribas με 121,7 δισεκ. κεφάλαια έχει 68,5 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία διαμορφώνοντας το P/BV στο 0,56…
Όλες οι ελληνικές τράπεζες αποτιμώνται υψηλότερα από την BNP Paribas, μάλιστα ορισμένες ελληνικές τράπεζες είναι πανάκριβες σε σχέση με την BNP Paribas.

Unicredit
Η Ιταλική τράπεζα Unicredit διαθέτει tangible book κεφάλαια 55,2 δισεκ. και 62 δισεκ. συνολικά κεφάλαια με 53,9 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία διαμορφώνοντας το P/BV στο 0,98 ή 0,86 ανάλογα.
Ήδη η Unicredit έχει ανακοινώσει σχέδιο επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους 3,34 δισεκ. ευρώ, διένειμε μέρισμα 1,9 δισεκ. και επαναγοράζει και κεφάλαια AT1 ύψους 1,25 δισεκ.

Intesa San Paolo
Η Ιταλική τράπεζα Intesa San Paolo διαθέτει tangible book κεφάλαια 52,5 δισεκ. και 61,4 δισεκ. συνολικά κεφάλαια με 42 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία διαμορφώνοντας το P/BV στο 0,80.
H Intesa έχει ανακοινώσει 1,4 δισεκ. διανομή μερίσματος, πέτυχε κέρδη 1,95 δισεκ. στο α΄ τρίμηνο 2023 και με 995 δισεκ. ενεργητικό έχει βάλει στόχο το 1 τρισεκ. συνολικά assets.

Συμπέρασμα

Οι ελληνικές τράπεζες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες τις ακριβές Eurobank και Εθνική και τις φθηνότερες Alpha bank και Πειραιώς.
Επειδή είναι φθηνότερες η Alpha και η Πειραιώς χαμηλώνουν τον πήχη αποτίμησης… οπότε νομίζουμε ότι οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί αφού… τα μερίσματα θα έρθουν από το 2024 ενώ οι επαναγορές π.χ. της Eurobank το 1,4% του ΤΧΣ έχει ήδη προεξοφληθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης