Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το πλάνο ιδιωτικοποιήσεων – Ο SSM προτείνει πωλήσεις μετοχών πρώτα σε Eurobank, Εθνική - To TXΣ επένδυσε 54 δισ, θα πάρει 4 δισ

Το πλάνο ιδιωτικοποιήσεων – Ο SSM προτείνει πωλήσεις μετοχών πρώτα σε Eurobank, Εθνική - To TXΣ επένδυσε 54 δισ, θα πάρει 4 δισ
Το 1,4% της Eurobank 9/2023, το 40,39% της Εθνικής έως 2/2024, το 27% Πειραιώς και 9% Alpha έως τέλη 2024
Η στρατηγική του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που κατέχει το 1,4% της Eurobank, το 40,39% της Εθνικής τράπεζας, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha bank και το 69% της Attica bank… ήταν να πωληθούν πακέτα μετοχών στις ελληνικές τράπεζες… με κριτήρια ισορροπίας…
Π.χ. το ποσοστό της Eurobank μπορεί να πουληθεί οποιαδήποτε στιγμή αλλά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επικρατούσε η αντίληψη – που σε γενικές γραμμές ήταν σωστή – να μην δημιουργηθούν τράπεζες δύο ταχυτήτων δηλαδή σε κάποιες να έχει παρουσία το ΤΧΣ και σε κάποιες άλλες να μην υπάρχει παρουσία…

Ωστόσο τόσο η κυβέρνηση όσο και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας φαίνεται να αξιολογούν μια παράμετρο που έθεσε ο SSM η εποπτική αρχή των τραπεζών.
Πρώτα πρέπει να πωληθούν τα ποσοστά του ΤΧΣ από τις ισχυρές κεφαλαιακά τράπεζες και όσες έχουν επιτύχει στόχους κεφαλαιακής επάρκειας και NPEs και ακολούθως στις υπόλοιπες.
Αν και θεωρητικά μπορεί να ειπωθεί ότι υπάρχουν δύο πόλοι στις συστημικές τράπεζες Eurobank και Εθνική που βρίσκονται ένα οριακό βήμα μπροστά από τις άλλες δύο συστημικές την Πειραιώς που αποτελεί θετική έκπληξη βελτίωσης και την Alpha bank που ενισχύει τα εποπτικά της κεφαλαία σταθερά...η Eurobank και η Εθνική έστω και οριακά προηγούνται.... 

Με βάση την νέα συλλογιστική λοιπόν

Έως Σεπτέμβριο του 2023 η Eurobank θα επαναγοράσει το 1,4% των μετοχών της από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τρέχουσας αξίας 75 με 78 εκατ ευρώ.
Η Eurobank πληροί όλα τα κριτήρια και δεν χρειάζεται πλέον την στήριξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Βέβαια για την ιστορία πρέπει να τονιστεί ότι το ΤΧΣ θα λάβει 78 εκατ για να χάσει σωρευτικά σε κεφάλαια και funding gap από Eurobank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Proton Bank περίπου 10 δισεκ. ευρώ.
Η ζημιά είναι μεν συντριπτική για το δημόσιο αλλά τουλάχιστον η Eurobank είναι υγιής.

Η Εθνική θα ακολουθήσει έως τον Φεβρουάριο του 2024... μπορεί και νωρίτερα αλλά θα εξαρτηθεί εάν θα πωληθεί και το 40,39% της Εθνικής.
Το 40,39% που κατέχει σήμερα το ΤΧΣ αποτιμάται 2 δισεκ. και στόχος είναι να πουληθεί στα 2,5 δισεκ. ευρώ.
Το αρχικό σχέδιο να πωληθεί το 20% της Εθνικής αρχικά και ακολούθως το υπόλοιπο 20% έχει τροποποιηθεί και στόχος είναι να πωληθεί και το 40,39%.
Η άποψη του bankingnews είναι ότι θα μπορούσε το ΤΧΣ να κρατήσει ένα 5% και να πουλήσει το 35,39% των μετοχών,.
Συνολικά το ΤΧΣ έχει επενδύσει στην Εθνική τράπεζα περίπου 8,6 δισεκ. ευρώ που σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο θα υποστεί ζημιά 6,1 δισεκ. ευρώ.

Τα ποσοστά των Πειραιώς και Alpha bank θα πωληθούν έως το τέλος του 2024…
Στην περίπτωση της Alpha bank αλλά και της Πειραιώς θα πρέπει να αξιολογηθεί όχι μόνο τα ποσοστά που θα πουλήσει το ΤΧΣ που ανέρχονται σε 9% και 27% αντίστοιχα αλλά και η στάση του Paulson που ελέγχει το 18,8% της Πειραιώς και το 5,3% της Alpha bank αλλά και της Reggeborgh που ελέγχει το 5,5% της Alpha bank.

Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι το ΤΧΣ θα μπορούσε να λάβει από τις μετοχές που κατέχει στις ελληνικές τράπεζες περίπου 3,8 δισεκ. ευρώ έως 4 δισεκ. αλλά έχει επενδύσει 38 δισεκ. σε κεφάλαια και 16 δισεκ σε κάλυψη χρηματοδοτικών κενών συνολικά 54 δισεκ. ευρώ.
Δηλαδή το ελληνικό κράτος θα υποστεί μια σωρευτική ζημιά περίπου 50 δισεκ. από την στήριξη που παρείχε στις ελληνικές τράπεζες…

Όταν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση… να θυμόμαστε δεν πρέπει να αξιολογούμε μόνο τις τρέχουσες τιμές αλλά και το τι συνέβη στο παρελθόν.

Επενδύθηκαν 54 δισεκ. και θα επιστραφούν 4 δισεκ. ευρώ….άρα ο έλληνας φορολογούμενος θα υποστεί μια ζημιά 50 δισεκ. αλλά θα έχουμε υγιείς τράπεζες και για το σκέλος του haurcut 74% του PSI+ στα κρατικά ομόλοφα... δεν ευθύνονται οι ελληνικές τράπεζες

Επισημάνσεις του bankingnews.gr (BN)

1) Όταν το ΤΧΣ επί της ουσίας το ελληνικό Δημόσιο έχει επενδύσει 54 δισ. στις τράπεζες και θα πάρει πίσω 4 δισ., δηλαδή ζημιά 50 δισ. … ε δεν το λες και επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση
2) Δεν θα πρέπει να τερματιστεί η δραστηριότητα του ΤΧΣ, αλλά να μετεξελιχθεί σε επενδυτικό ταμείο, δηλαδή investment fund.
Δεν μπορεί όλες οι χώρες του κόσμου να έχουν επενδυτικά ταμεία και η Ελλάδα να είναι απούσα και σε αυτόν τον τομέα.
3) Οι Έλληνες τραπεζίτες και οι διοικήσεις των Καραβία (Eurobank), Μυλωνά (Εθνική), Μεγάλου (Πειραιώς), Ψάλτη (Alpha Bank) θα πρέπει να επιβραβευτούν για τις καλές αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών.
Και επιβράδυνση σημαίνει αύξηση των ετήσιων απολαβών τους και 1 εκατ. μεικτά το χρόνο στον καθένα, αλλά και bonus στο κόστος και άλλα κίνητρα
4) Ενώ είναι αλήθεια ότι η έννοια της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας δεν αμφισβητείται στις ελληνικές τράπεζες, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξαφανίσουμε εν μία νυκτί το ΤΧΣ.
Οπότε ο νέος νόμος που διέπει το Ταμείο θα μπορούσε εκ νέου να τροποποιηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης