Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εκτόξευση της αξίας πράξεων πληρωμών σε 30,3 δισ. ευρώ, μετά τις πωλήσεις συστημάτων καρτών από τις ελληνικές τράπεζες

Εκτόξευση της αξίας πράξεων πληρωμών σε 30,3 δισ. ευρώ, μετά τις πωλήσεις συστημάτων καρτών από τις ελληνικές τράπεζες
Η αγορά εκτοξεύθηκε αυξάνοντας τα μεγέθη της κατά 17 φορές
Σχετικά Άρθρα
Ένα χρόνο μετά τις αποσχίσεις και τις πωλήσεις ποσοστών από τις συστημικές τράπεζες του κλάδου πράξεων πληρωμών, η αγορά εκτοξεύθηκε αυξάνοντας τα μεγέθη της κατά 17 φορές, καθώς η συνολική αξία των πράξεων πληρωμών το 2022 ανήλθε σε 30,3 δισ. ευρώ έναντι 1,8 δισ. ευρώ, με 15 ιδρύματα πληρωμών, σύμφωνα με την Τράπεζα Ελλάδος.
Η τελευταία αποδίδει την ραγδαία αύξηση στην έναρξη λειτουργίας των ιδρυμάτων πληρωμών από τους διεθνείς ομίλους στην ελληνική αγορά (Worldline, Nexi, Evo Payments, Euronet ), που κατέχουν συνολικά το 92% της αγοράς σε αξία.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος κερδισμένοι είναι και οι υπόλοιποι “παίκτες” (λ.χ Vivawallet ) τα υπόλοιπα 11 ιδρύματα πληρωμών αύξησαν τον τζίρο τους σε 2,3 δισ. ευρώ, έναντι 1,8 δισ. ευρώ το 2021.
Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τον ιδρυτή της Viva wallet κ. Χάρη Καρώνη ο οποίο είχε διαβλέψει ότι, οι έμποροι θα αποδεσμευθούν από τις τράπεζες μετά τις εξαγορές των κλάδων αποδοχής πληρωμών από τους ξένους ομίλους. Τα οικονομικά μεγέθη, όμως, όπως η κερδοφορία υποδεικνύει ότι, τα επόμενα χρόνια θα ενταθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών.
Εκτός από την κατακόρυφη άνοδο των εκτελεσμένων συναλλαγών, η Viva Wallet παρείχε την περασμένη χρονιά και πιστώσεις στους εμπόρους ύψους 761 χιλ. ευρώ, μέσω του ειδικού οχήματος SPV, ενώ το 2021 τα δάνεια ήταν 1,5 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, η Viva wallet είχε παρουσιάσει σε επενδυτές την συγκεκριμένη δραστηριότητα, πριν την εξαγορά από την αμερικανική τράπεζα JP Μorgan.
Η έκρηξη συναλλαγών συνοδεύθηκε και από τα κέρδη των εταιρειών του κλάδου καθώς αυτά ανήλθαν σε 22,5 εκατ. ευρώ από 2 εκατ. ευρώ το 2021. Τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 45,4 εκατ. ευρώ σε 49,1 εκατ. ευρώ από 3,7 εκατ. ευρώ το 2021.

Οι πωλήσεις και συμφωνίες από τις τράπεζες

Ακολουθώντας την διεθνή τάση που θέλει τις τράπεζες να απωλούν τις δραστηριότητες πληρωμών – εξαιτίας των υψηλών επενδύσεων σε τεχνολογία – οι ελληνικές τράπεζες προχώρησαν σε πωλήσεις ή και στρατηγικές συμφωνίες για τον κλάδο αποδοχής πληρωμών.
Η Εθνική Τράπεζα συμφώνησε με την αμερικανική Evo Payments και διατήρησε το 50% με την εταιρεία να λαμβάνει μια αποτίμηση 307 εκατ. ευρώ.
Η Alpha bank, συμφώνησε με την Ιταλική Nexi και διατήρησε επίσης μια συμμετοχή 49% δίνοντας την πλειοψηφία στόν ξένο όμιλο.
Αντίθετα, η Eurobank διατήρησε μια συμμετοχή 20% στη συμφωνία πώλησης πρός τη γαλλική Worldline, λαμβάνοντας ένα τίμημα ύψους 254 εκατ. ευρώ.
Το ίδιο ποσοστό 20% κράτησε στον κλάδο αποδοχής καρτών και η Τράπεζα Πειραιώς η οποία είχε πωλήσει την θυγατρική εταιρεία πρός την Euronet worldwide έναντι 320 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης