Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Να σταματήσει η ανίερη συσχέτιση του μισθού του διοικητή της ΤτΕ με τους Έλληνες τραπεζίτες – Να αυξηθεί ο μισθός τους στο 1 εκατ. ευρώ

Να σταματήσει η ανίερη συσχέτιση του μισθού του διοικητή της ΤτΕ με τους Έλληνες τραπεζίτες – Να αυξηθεί ο μισθός τους στο 1 εκατ. ευρώ
Το 1 εκατ. μικτές απολαβές για παράδειγμα στην Eurobank ή στην Εθνική αντιστοιχούν στο 0,076% της κερδοφορίας του 2022
Κατά την σκοτεινή περίοδο της χρεοκοπίας των ελληνικών τραπεζών ένα από τα ζητήματα που επικεντρώθηκαν οι αρχές ήταν οι απολαβές των Ελλήνων τραπεζιτών.
Στη «χρυσή εποχή» οι Έλληνες τραπεζίτες ελάμβαναν μικτά έως 1 εκατ. ευρώ.
Μετά την τραπεζική κρίση του 2012 όμως μπήκε ρήτρα από την Τράπεζα της Ελλάδος οι ετήσιες απολαβές των Ελλήνων τραπεζιτών, των εκτελεστικών μελών των διοικητικών συμβουλίων, να μην υπερβαίνουν τις ετήσιες απολαβές του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Υπό μία έννοια και κάποιους όρους μερικώς έχει αλλάξει αφού οι τραπεζίτες λαμβάνουν περισσότερα από την διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ωστόσο, άπαξ και προβλέπεται αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών το 2024 και το 2025 και με βάση εκτιμήσεις τα κέρδη μεταξύ 2022 – 2025 δηλαδή σε μια τετραετία θα ξεπεράσουν τα 11,5 δις. ήρθε η ώρα να αλλάξει ο μηχανισμός μισθοδοσίας των Ελλήνων τραπεζιτών.
Υπό αυτή την έννοια οι μικτές απολαβές των Ελλήνων τραπεζιτών, δηλαδή των διευθυνόντων συμβούλων, θα πρέπει να ανέλθουν στο 1 εκατ. ευρώ, καθώς είναι αδιανόητο μη εκτελεστικά μέλη των διοικητικών συμβουλίων να έχουν τις ίδιες απολαβές με τα εκτελεστικά μέλη.

Η διαφορά των επιδόσεων

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αλλάξει είναι αυτή η ανίερη συσχέτιση των απολαβών του διοικητού της ΤτΕ με τη μισθοδοσία των Ελλήνων τραπεζικών.
Συν τοις άλλοις, ο κεντρικός τραπεζίτες δεν σημείωσε και καμία επιτυχία τα τελευταία χρόνια και επίσης η κεντρική τράπεζα δεν παράγει τίποτα πέραν από την τραπεζική εποπτεία που δεν ασκεί και τις προβλέψεις για την οικονομία που ως συνήθως πέφτουν έξω.
Αντιθέτως οι Έλληνες τραπεζίτες, εξυγίαναν τις τράπεζες τους και παράγουν υψηλή κερδοφορία.
Το 1 εκατ. μικτές απολαβές για παράδειγμα στην Eurobank ή στην Εθνική αντιστοιχούν στο 0,076% της κερδοφορίας του 2022.
Όπως στον ιδιωτικό τομέα εταιρείες με το 1/3 της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών οι διευθύνοντες σύμβουλοι λαμβάνουν 2 εκατ. ευρώ ετησίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης