Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να έχουν αποτίμηση P/BV 1 δηλαδή να αξίζουν στο χρηματιστήριο όσα είναι τα κεφάλαιά τους

Γιατί οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να έχουν αποτίμηση P/BV  1 δηλαδή να αξίζουν στο χρηματιστήριο όσα είναι τα κεφάλαιά τους
Ποιοι οι λόγοι που οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να έχουν χρηματιστηριακή αξία όση είναι και τα κεφάλαια τους;
Οι ελληνικές τράπεζες σήμερα διαθέτουν 24,4 δισεκ. κεφάλαια και 14,9 με 15 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία.
Αυτά τα στοιχεία συνθέτουν τον δείκτη αποτίμησης P/BV δηλαδή χρηματιστηριακή αξία προς ίδια κεφάλαια και στα κεφάλαια λαμβάνουμε υπόψη τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ή tangible book που αποτελούν τα πιο ποιοτικά κεφάλαια των τραπεζών.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνεται σε 0,61 με την μεγαλύτερη από τις 4 τράπεζες να εμφανίζει η Eurobank έχοντας χρηματιστηριακή αξία 5 δισεκ. και 6,36 δισεκ. κεφάλαια που σημαίνει 0,78…

Ποιοι οι λόγοι που οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να έχουν χρηματιστηριακή αξία όση είναι και τα κεφάλαια τους;

1)Στην Ευρώπη οι περισσότερες τράπεζες που δεν αντιμετώπισαν την τραπεζική κρίση της Ελλάδος και διαθέτουν καλύτερα δομημένους ισολογισμούς δεν διαθέτουν P/BV 1 αλλά χαμηλότερα.
Ελλοχεύει ή υποβόσκει τραπεζική κρίση σε ΗΠΑ και στην Ευρώπη πρόσφατα κατέρρευσε η Credit Suisse…

2)Στην Ελλάδα, υπάρχουν και ειδικοί λόγοι.
Οι ελληνικές τράπεζες παρά την τεράστια βελτίωση στα NPEs κινούνται μεταξύ 5% με 7% όταν ο μέσος όρος είναι 3,5% χρειάζονται λίγη ακόμη εξυγίανση..

Οι ελληνικές τράπεζες σε σύνολο 24,4 δισεκ. κεφαλαίων τα 13,7 δισεκ. είναι DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση δηλαδή το 56% των κεφαλαίων είναι χαμηλής στάθμης και ποιότητας κεφάλαια.

Οι ελληνικές τράπεζες έλαβαν 54 δισεκ. από το ελληνικό κράτος για να διασωθούν κεφαλαιακά.
Με όρους κεφαλαιακής στήριξης έλαβαν 38 δισεκ. κεφάλαια και με όρους κάλυψης χρηματοδοτικών κενών 16 δισεκ. σύνολο 54 δισεκ.
Ωστόσο συνεχίζουν να λαμβάνουν κρατική στήριξη αφού διαθέτουν 17,9 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις για τα κύρια ομόλογα που εξέδωσαν ύψους 17,9 δισεκ. και φέρουν κρατική εγγύηση.
Τα ομόλογα αυτά ήδη εμφανίζουν λογιστικές ζημιές σχεδόν 4 δισεκ. ευρώ.

Οι ελληνικές τράπεζες δεν βρίσκονται ακόμη σε καθεστώς πλήρους κανονικότητας αφού δεν μπορούν να διανείμουν μέρισμα ή να επαναγοράσουν ίδιες μετοχές.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Unicredit στην Ιταλία που διαθέτει κρατικές εγγυήσεις έλαβε από τις εποπτικές αρχές την άδεια να επαναγοράσει ίδιες μετοχές έως του ποσού των 2,3 δισεκ. ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ακόμη αυτή την δυνατότητα.

Οι τράπεζες και όχι μόνο οι ελληνικές συνεχίζουν να στηρίζονται από την ΕΚΤ είτε μέσω επιτοκίων, βγάζουν κέρδη από την άνοδο του Euribor είτε μέσω παροχής ρευστότητας, μόνο οι ελληνικές τράπεζες έλαβαν 45 δισεκ. από την ΕΚΤ μέσω των προγραμμάτων TLTROs τα οποία πρέπει όλα να επιστραφούν σταδιακά έως το 2025.

Θέματα free float δηλαδή διασποράς μετοχών, δεν νομίζουμε ότι αποτελούν σοβαρό εμπόδιο.
Π.χ. στην Εθνική το ΤΧΣ κατέχει το 40,34% των μετοχών και δεν τις κινεί αλλά και το Fairfax που κατέχει το 33% της Eurobank δεν τις κινεί… και οι δύο αυτές τράπεζες έχουν υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία από π.χ. την Alpha bank που έχει υψηλό free float δηλαδή διασπορά μετοχών.

Για τους λόγους αυτούς, οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να αξίζουν στο ελληνικό χρηματιστήριο όσο και τα κεφάλαια τους.
Όταν συμβεί αυτό, μόνο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για πλήρη κανονικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης