Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής στο χρηματιστήριο της Τράπεζας Χανίων και με ξένους επενδυτές, με 125 - 150 εκατ κεφάλαια

Το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής στο χρηματιστήριο της Τράπεζας Χανίων και με ξένους επενδυτές, με 125 - 150 εκατ κεφάλαια
'Εως το τέλος του α΄ τριμήνου 2024 η Τράπεζα Χανίων θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 50 εκατ ευρώ
Η Κρήτη διαθέτει δύο τράπεζες, η μια εξελίχθηκε από Συνεταιριστική και σε ανώνυμη εταιρία την Παγκρήτια η οποία βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης με την Attica bank και η άλλη παραμένει συνεταιριστική η Χανίων… αλλά η διοίκηση της έχει μεγάλα σχέδια μετασχηματισμού…

Το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής στο χρηματιστήριο της Τράπεζας Χανίων

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων έχει αποφασίσει να αλλάξει και στην επικείμενη τακτική της Γενική Συνέλευση θα θέσει θέμα στους μεριδιούχους την μετατροπή της από Συνεταιριστική τράπεζα σε Ανώνυμη Εταιρία.
Στόχος είναι τα συνεταιριστικά μερίδια να μετατραπούν σε κοινές μετοχές έως το τέλος του 2023.

Α΄ τρίμηνο 2024 αύξηση κεφαλαίου 50 εκατ ευρώ

Στο α΄ τρίμηνο του 2024 η Τράπεζα Χανίων θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 50 εκατ ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχουν πέραν των υφιστάμενων μεριδιούχων – μετόχων και νέοι επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, από Dubai, Λονδίνο αλλά και από την Γερμανία ειδικά ο όμιλος που ειδικεύεται στις συνεταιριστικές τράπεζες.
Ωστόσο στόχος δεν είναι να πουληθεί η τράπεζα αλλά να αυξηθεί η διασπορά μετοχών, η Χανίων θέλει και ξένους μετόχους αλλά με μικρά ποσοστά όχι στρατηγικούς επενδυτές που θα αγοράσουν την τράπεζα.
Με την αύξηση κεφαλαίου θα διαθέτει περίπου 100 εκατ ευρώ κεφάλαια.
Με τα 50 εκατ κεφάλαια στοχεύει να χορηγήσει έως 500 εκατ νέα δάνεια αυξάνοντας τις συνολικές τις χορηγήσεις στο 1 δισεκ. ευρώ.

Έως τέλος του 2024 η εισαγωγή στο ελληνικό χρηματιστήριο

Στόχος της ριζικά αναμορφωμένης τράπεζας είναι να εισαχθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο έως το τέλος του 2024 αντλώντας επιπλέον από 25 έως 50 εκατ
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Παγκρήτια θα ενταχθεί στο χρηματιστήριο αυτομάτως δια της απορρόφησης της από την Attica bank, ενώ έως το τέλος του 2023 θα έχει ενταχθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο και η Optima bank.
Θα υπάρχουν 7 εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο εμπορικές τράπεζες, Εθνική, Eurobank, Alpha bank και Πειραιώς από τις συστημικές και από τις μη συστημικές, Attica bank, Optima Bank και Χανίων.

Το πλάνο μείωσης των NPEs

Τα NPEs αντιστοιχούν στο 44% των δανείων και η Χανίων έχει αποφασίσει να μην προβεί σε τιτλοποιήσεις ή πωλήσεις αλλά να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα με ίδια μέσα, ενεργητική διαχείριση και με αύξηση των δανείων.
Όταν αυξάνονται τα νέα δάνεια και δεν προστίθενται νέα NPEs το NPEs ratiο o δείκτης μειώνεται, να σημειωθεί ότι διατηρεί και πάνω από 90 εκατ σωρευμένες προβλέψεις.
Σε 3 χρόνια θα έχει μειώσει τα NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό

Συμπέρασμα

Τα έσοδα που παράγει σήμερα η Χανίων δεν καταλήγουν στους 27.000 μεριδιούχους – δεν μπορεί να δοθεί και από τον νόμο μέρισμα – αλλά καλύπτουν τα NPEs με προβλέψεις.
Η στρατηγική αλλάζει, η Χανίων εξελίσσεται και από Συνεταιριστική Τράπεζα θα βρεθεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Αν και είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για αποτιμήσεις θα μπορούσε να εισέλθει στην χρηματιστηριακή αγορά με αποτίμηση εύρους 100 με 120 εκατ ευρώ…. οι 27.000 μεριδιούχοι μπορούν να προσβλέπουν σε υπεραξίες.
Επίσης η Χανίων διαθέτει οργανωμένη εταιρία Ακινήτων που θα ενταχθεί στο χρηματιστήριο αλλά και ισχυρές συμμετοχές σε βιομηχανίες προφανώς όλα αυτά θα αποτιμηθούν μαζί με τις επιδόσεις της τράπεζας σε κέρδη και διαχείριση NPEs.
Φαίνεται ότι υπάρχει μέλλον στην Τράπεζα Χανίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης