Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Thrivest εγγυητής της συμμετοχής της Παγκρήτιας στην ΑΜΚ της Attica Bank – Εκτός ΤΜΕΔΕ, με 40 εκατ. οι 4 συστημικές τράπεζες

Η Thrivest εγγυητής της συμμετοχής της Παγκρήτιας στην ΑΜΚ της Attica Bank – Εκτός ΤΜΕΔΕ, με 40 εκατ. οι 4 συστημικές τράπεζες
Η Thrivest εγγυητής των 34 εκατ. της Παγκρήτιας, με τα οποία θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ της Attica Bank
Σχετικά Άρθρα
Με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και την Παγκρήτια Τράπεζα θα καλυφθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 473,3 εκατ. ευρώ της Attica Bank, χωρίς τη συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ, του Ταμείου Μηχανικών.
Τα διοικητικά συμβούλια της Attica Bank και της Παγκρήτιας που συνεδριάζουν σήμερα 19 Απριλίου 2023 αποφασίζουν τα εξής:

1)Την αύξηση κεφαλαίου των 473,3 εκατ., η οποία ολοκληρώνεται 24 Απριλίου και θα συμμετάσχει με 329 εκατ. προφανώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο βασικός μέτοχος με 69,63%

2)Το ΤΜΕΔΕ, το Ταμείο των Μηχανικών, αποφασίστηκε να μην συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου σηματοδοτώντας την πλήρη αποσύνδεση της τράπεζας με όλο το παρελθόν της
Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες το ΤΜΕΔΕ δεν θα συμμετάσχει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank και το ποσοστό του από 20% θα υποχωρήσει περίπου στο 5%.
Το ΤΜΕΔΕ αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην ΑΜΚ της Attica Bank καθώς δεν επήλθε συμφωνία οικονομικής φύσεως με την Thrivest. Τους όρους που έθετε το ΤΜΕΔΕ θα τους αποκαλύψει προσεχώς το BN.
Επίσης, για το ορατό μέλλον δεν θα αντικατασταθεί από πρόεδρος της Attica Bank από Κ. Μακέδος.

3)Η Thrivest, των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη και του επιχειρηματία Εξάρχου, θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου με 30 εκατ. ευρώ.

4)Η Παγκρήτια Τράπεζα θα συμμετάσχει τελικά στην αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank με 34 εκατ., καθώς η Thrivest μπαίνει εγγυητής ότι εάν τα κεφάλαια αυτά χρειαστούν για την Παγκρήτια θα τακτοποιήσει αυτή την κεφαλαιακή εκκρεμότητα.
Να σημειωθεί ότι αρχικά η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είχε συναινέσει στη συμμετοχή της Παγκρήτιας στην αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, αλλά μετά την παροχή εγγύησης από τη Thrivest το πρόβλημα ξεπεράστηκε.

5)Η διαδικασία συγχώνευσης μεταξύ της Παγκρήτιας και της Attica Bank αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου ένα χρόνο από τώρα, δηλαδή την άνοιξη του 2024.

6)Η Attica Bank δεν θα πραγματοποιήσει άλλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέχρι να απορροφήσει την Παγκρήτια Τράπεζα.
Μετά τη συγχώνευση όμως των δύο τραπεζών, της Attica Bank και της Παγκρήτιας, θα εξεταστεί κεφαλαιακή ενίσχυση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα μέσα ή στα τέλη του 2024.

7)Η Thrivest με τη στήριξη προφανώς του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διασώζει και την Attica Bank και την Παγκρήτια και μαζί διασώζει και τον Γιάννη Στουρνάρα, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος άφησε να κινούνται στα όρια της χρεοκοπίας τόσο η Attica Bank όσο και η Παγκρήτια, αλλά και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών.
Ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε ότι παρά τα τραγικά εποπτικά λάθη της Τράπεζας της Ελλάδος η στάση Στουρνάρα το τελευταίο διάστημα ήταν προς την κατεύθυνση εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης.
Τώρα εάν τα λάθη του παρελθόντος από την Τράπεζα της Ελλάδας θα «σβηστούν» από τη διάσωσης της Attica Bank και της Παγκρήτιας θα το δείξει η ιστορία.

8)Η Ελένη Βρεττού, η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, διαδραμάτισε θετικό ρόλο για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας με στόχο να δημιουργηθεί ένα νέο τραπεζικό σχήμα, που υπό όρους θα μπορούσε να είναι ο πέμπτος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Δεν συμμετέχει το ΤΜΕΔΕ στην ΑΜΚ 473,3 εκατ. της Attica Bank, θα καλύψουν τα 40 εκατ. οι 4 μεγάλες τράπεζες - Το παρασκήνιο

Τελικά ο μέτοχος του 20% το ΤΜΕΔΕ δεν θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank ύψους 473,3 εκατ ευρώ αλλά οι 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες.
Το ποσοστό του ΤΜΕΔΕ θα υποχωρήσει κάτω από 6% και ο Κ. Μακέδος δεν θα είναι προφανώς Πρόεδρος στην Attica bank.

Η Thrivest των εφοπλιστών Μπάκου, Καυμένακη και του επιχειρηματία Εξάρχου... θα συμμετάσχει κανονικά με 64 εκατ ευρώ...αφού στόχος είναι σε επόμενη φάση και εφόσον προηγηθεί και η 3η αύξηση κεφαλαίου να προχωρήσει και το σχέδιο συγχώνευσης της Attica bank με την Παγκρήτια.... όπου η Thrivest θα ελέγχει πάνω από 51% του νέου σχήματος.

H Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε να παρέμβει και ζήτησε από το ΤΜΕΔΕ να μην συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου...
Ο Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ ζήτησε από τις 4 συστημικές τράπεζες να συμμετάσχουν με 10 εκατ η κάθε μια αποκτώντας το 5% η κάθε συστημική τράπεζα στην Attica bank.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συμμετάσχει κανονικά με 329 εκατ ευρώ.
Όπως είχε αναφέρει το bankingnews σήμερα 19 Απριλίου συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Attica bank για να λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Η αύξηση των 473,3 εκατ ολοκληρώνεται στις 23 Απριλίου... ωστόσο δεν επαρκεί ως αύξηση αφού η Attica bank εμφανίζει ζημιά 720 εκατ ευρώ.
Η ζημιά αυτή αντιμετωπίζεται με τα υφιστάμενα κεφάλαια της Attica bank 290 εκατ + τα 473,3 εκατ τα νέα κεφάλαια αλλά θα απαιτηθούν άλλα 400 εκατ για να αποκτήσει επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και για να εξυγιανθεί πλήρως.

Και ολίγον παρασκήνιο...

Πίσω από την απόφαση του ΤΜΕΔΕ να μην συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank κρύβεται το εξής παρασκήνιο.
Αρχικώς ήθελε η Trivest να συμμετάσχει στην αύξηση ως εξής:
Με 34 εκατ. η Παγκρήτια και 30 εκατ. η Thrivest.
Ωστόσο αυτό δεν είναι βέβαιο εάν εγκρίθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος, ωστόσο σήμερα 19 Απριλίου συνεδριάζει και το διοικητικό συμβούλιο της Παγκρήτιας... για να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank
Ο Στουρνάρας, ο διοικητής της ΤτΕ, πρότεινε να μην συμμετάσχει το ΤΜΔΕ και οι 4 συστημικές τράπεζες, Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς. να συμμετάσχουν με 10 εκατ. η καθεμία ή συνολικά με 40 εκατ.

Πίσω από αυτό το παρασκήνιο υπάρχει κι άλλο παρασκήνιο το οποίο θα παρουσιάσουμε λίαν συντόμως.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης