Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι μεγάλες ανατροπές – Πώς η Πειραιώς και λόγω MSCI 11/5 …πέρασε την Alpha και η Εθνική πλησιάζει την Eurobank;

Οι μεγάλες ανατροπές – Πώς η Πειραιώς και λόγω MSCI 11/5 …πέρασε την Alpha και η Εθνική πλησιάζει την Eurobank;
Οι αιτίες που κρίνουν την μάχη και η σύγκριση Alpha bank και Πειραιώς... 
Mεγάλες ανατροπές…καταγράφονται στις ελληνικές τράπεζες.
Πριν 3 χρόνια η Alpha bank ήταν στις πρώτες θέσεις των χρηματιστηριακών αξιών, η Πειραιώς τελευταία και ασθμαίνουσα, η Εθνική προσπαθούσε να ανακάμψει και η Eurobank επίσης προσπαθούσε να ανακάμψει…
Η αξία των τραπεζών όλων μαζί πριν κάποια χρόνια ήταν 2 δισεκ. και σήμερα έχουν φθάσει στα 15,1 δισεκ. ευρώ με προοπτική 17 δισεκ.

Η μεγάλη ανατροπή

Η μεγάλη ανατροπή ονομάζεται Πειραιώς, έφθασε να έχει χρηματιστηριακή αξία 700 εκατ και σήμερα έχει φθάσει σχεδόν στα 3 δισεκ. ευρώ με τιμή 2,34 ευρώ απόρροια της υπερκινητικότητας της διοίκησης Μεγάλου αλλά και τεχνικών ζητημάτων όπως η είσοδος της Πειραιώς στον δείκτη standard της Morgan Stanley Capital International.
Εάν πάμε πίσω Απρίλιο 2020 η Πειραιώς είχε κεφαλαιοποίηση 548 εκατ και η Alpha bank 1,05 δισεκ. ευρώ…
Σήμερα η χρηματιστηριακή αξία της Alpha bank ανέρχεται στα 2,86 δισεκ. στα 1,2180 ευρώ.

Οι αιτίες που έκριναν την μάχη και η σύγκριση Alpha bank και Πειραιώς

1)Η Πειραιώς ενισχύεται γιατί στις 11 Μαίου 2023 θα ενταχθεί στον δείκτη Standard της Morgan Stanley Capital International με εκτιμώμενες συναλλαγές περί τα 400 εκατ. ευρώ.
Η ημερομηνία διακανονισμού έχει οριστεί η 1η Ιουνίου 2023.
Η είσοδος της Πειραιώς στον δείκτη MSCI στις 11 Μαίου έχει πυροδοτήσει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που θα διατηρηθεί έως τις 11 Μαίου… αλλά οι μεγάλες συναλλαγές των 400 εκατ θα πραγματοποιηθούν την ημερομηνία διακανονισμού.
Υπενθυμίζεται ότι όταν η Alpha bank εντάχθηκε στον δείκτη MSCI standard το 2021 - στις 13 Ιουλίου 2021 - καταγράφησαν συναλλαγές αξίας 220 εκατ και την επομένη 14 Ιουλίου 2021 σημειώθηκαν άλλα 60 εκατ συνολικά περί τα 300 με 320 εκατ ήταν οι συναλλαγές στην Alpha bank κατά την είσοδο της στον MSCI standard

2)Η Alpha bank πραγματοποίησε αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ στο 1 ευρώ και η Πειραιώς αύξηση 1,3 δισεκ. στο 1,15 ευρώ.
Ωστόσο είχε προηγηθεί η διαγραφή των cocos 3,3 δισεκ. από την οποία οι μέτοχοι υπέστησαν συντριπτική ζημιά
Το bonus των cocos δεν πρέπει να υποτιμηθεί αφού έδωσε τεράστια ώθηση στην Πειραιώς ενώ το management Μεγάλου εκμεταλλεύτηκε αυτό το δώρο του δημοσίου επιτυχώς.
Θυμίζουμε ότι η Πειραιώς είχε αποτίμηση κατά την περίοδο της αύξησης P/BV 0,19 και σήμερα έχει φθάσει στο 0,52…
Και η Alpha bank βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα αφού αποτιμάται 2,86 δισεκ. διά 5,8 δισεκ. κεφάλαια = 0,50.

3)Η Alpha bank σήμερα έχει την χαμηλότερη αποτίμηση με όρους P/BV και εκτιμούμε ότι αυτό θα αλλάξει αφού εάν καταφέρει να επιτύχει απόδοση κεφαλαίων 10% (ROA 10%) και κόστος κεφαλαίου 10% με 12% θα μπορούσε να αναρριχηθεί η χρηματιστηριακή αξία στα 4,5 δισεκ. από 2,87 δισεκ. ευρώ που είναι η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία (18 Απριλίου 2023).
Για να φθάσει όμως 0,75 P/BV η Alpha bank θα πρέπει η Eurobank να προσεγγίσει το 1 P/BV που σημαίνει 6,5 δισεκ. από 5 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου… θα απαιτηθεί χρόνος για να δούμε αυτές τις αποτιμήσεις.

4)Η σύγκριση της Alpha bank με χρηματιστηριακή αξία 2,87 δισεκ. σε σχέση με την κεφαλαιοποίηση της Εθνικής τράπεζας 4,44 δισεκ. ισοδυναμεί με διαφορά 1,57 δισεκ. ευρώ.
Η Εθνική έχει μεγαλύτερη αξία κατά 1,57 δισεκ. από την Alpha bank και μεταξύ πολλών άλλων θα πρέπει να αποδοθεί σε δύο λόγους
Α)Η Alpha bank έχει μεγάλη 2,348 δισεκ. μετοχές έχει μεγάλο αριθμό κυκλοφορουσών μετοχών που λειτουργεί σε κάποιο βαθμό αρνητικά ενώ η Εθνική έχει 914,71 εκατ μετοχές.
Β)Η Εθνική έλαβε πολλά bonus από το κράτος μόνο 1,4 δισεκ. από την ανταλλαγή swaps και συνολικά 2,5 δισεκ. bonus… ενώ η Alpha bank χρειάστηκε να καταφύγει σε αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ στο 1 ευρώ και να προσθέσει άλλες 800 εκατ μετοχές σε κυκλοφορία…

5)Οι τράπεζες και αυτό δεν αφορά μόνο την Alpha bank αλλά όλες τις ελληνικές τράπεζες… κάνουν κάτι απλό… αντί να δίνουν δάνεια… μεταφέρουν την πλεονάζουσα ρευστότητα τους στην ΕΚΤ και παίρνουν επιτόκια – δηλαδή απόδοση – 3% χωρίς ρίσκο.
Το δάνειο έχει ρίσκο και η ΕΚΤ έχει μηδενικό ρίσκο με απόδοση 3% και τάση ακόμη μικρής αύξησης…
Εύκολα κέρδη χωρίς ρίσκο... επιτυγχάνουν οι ελληνικές τράπεζες, όσο μεγαλύτερη πλεονάζουσα ρευστότητα τόσο μεγαλύτερα κέρδη (βλέπε Εθνική τράπεζα)

6)Η Eurobank διατηρεί την πρωτιά στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις στηριζόμενη σε ισχυρό και σταθερό μέτοχο το Fairfax με ποσοστό 33%, ικανό management, ισχυρή παρουσία στα ακίνητα και ισχυρότατη παρουσία στο εξωτερικό.
Να σημειωθεί ότι κάποια στιγμή στο μέλλον η Eurobank θα υποβάλλει δημόσια πρόταση στην Ελληνική τράπεζα Κύπρου.

Συμπέρασμα

Πιστεύουμε ότι δεν θα δούμε χαοτικές διαφορές μεταξύ Alpha bank και Πειραιώς… αφού μετά την είσοδο στον MSCI standard η υπερκινητικότητα στην μετοχή θα κοπάσει... με όρους P/BV δεν θα δούμε μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο τραπεζών. 
Το σήριαλ της σύγκρισης ωστόσο μεταξύ Πειραιώς και Alpha bank θα συνεχιστεί και θα πρέπει να αποδώσουμε αυτή την επιτυχία στην ανάκαμψη της Πειραιώς και στην διοίκηση Μεγάλου που πήρε σωστές αποφάσεις…
Π.χ. οι στρατηγικές γύρω από την MIG εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Πειραιώς.
Πιστεύουμε ότι η Eurobank θα κρατήσει την πρωτιά στις κεφαλαιοποιήσεις…
Επίσης δεν θα υπάρξει κάποια πώληση του 9% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το 2023, η πώληση μέρος ή όλου θα πραγματοποιηθεί το 2024 και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν η Reggeborgh θα αυξήσει τα ποσοστά της… γιατί μέχρι τώρα παραμένει στο 5,4% με 5,5% χωρίς αλλαγές…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης