Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πώς καλύπτεται η ΑΜΚ των 473,3 εκατ. της Attica bank – Με 329 εκατ. το ΤΧΣ, 64 εκατ. η Thrivest και 40 εκατ. το ΤΜΕΔΕ

Πώς καλύπτεται η ΑΜΚ των 473,3 εκατ. της Attica bank – Με 329 εκατ. το ΤΧΣ, 64 εκατ. η Thrivest και 40 εκατ. το ΤΜΕΔΕ
Το ΤΧΣ θα συμμετάσχει με 329 εκατ., η Thrivest με 64 εκατ. και το ΤΜΕΔΕ με 40 εκατ.
Σχετικά Άρθρα
Οριστική συμφωνία μετόχων επιτεύχθηκε στην Attica bank και με τον τρόπο αυτό καλύφθηκε η ΑΜΚ των 473,3 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, η αύξηση κεφαλαίου θα καλυφθεί ως εξής:
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συμμετάσχει με 329 εκατ., οι Thrivest με 64 εκατ. και το ΤΜΕΔΕ με 40 εκατ.
Η συμμετοχή της Παγκρήτιας στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank διασφαλίζει το επόμενο στάδιο της συμφωνίας για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, που θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος του 2023.
Η επόμενη αύξηση θα συνδυασθεί με τα warrants, τα οποία θα εκδοθούν μαζί με την τρέχουσα ΑΜΚ των 473,3 εκατ. ευρώ.

H ανακοίνωση της Attica Bank

Η Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία (εφεξής η «Τράπεζα»), σε συνέχεια των από 18-01-2023, 26-01-2023, 03-02-2023 και 22-03-2023 ανακοινώσεων της, καθώς και των εταιρικών ανακοινώσεων της που αφορούν την εγκριθείσα και υπό υλοποίηση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της (η «Αύξηση») και το εγκεκριμένο Ενημερωτικό Δελτίο που διέπει την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων κοινών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, γνωστοποιεί προς το επενδυτικό κοινό, κατόπιν και σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι περιήλθε στη Διοίκηση της πληροφόρηση περί κατ’ αρχήν συμφωνίας των υφισταμένων βασικών μετόχων της Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) - Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημόσιων Έργων (ΤΜΕΔΕ) και της εταιρείας Thrivest Holding Ltd επί των εμπορικών όρων για συμμετοχή τους στην Αύξηση με κάλυψη ποσών έως € 329 εκατ. για το ΤΧΣ, έως 40 εκατ. για το ΤΜΕΔΕ, και έως 64 εκατ. για την εταιρεία Thrivest Holding Ltd, και με σκοπό την πλήρη κάλυψη της Αύξησης.
Η συμφωνία αυτή αναμένεται να αποτυπωθεί σε τελικά δεσμευτικά νομικά κείμενα που με τη σύναψη τους και τη γνωστοποίηση τους στην Τράπεζα θα αποτελέσουν μέρος του Ενημερωτικού Δελτίου της Αύξησης.
Η Τράπεζα θα ενημερώνει άμεσα το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε εξέλιξη προκύψει στο πλαίσιο αυτό.

Τι έγραφε νωρίτερα το Bankingnews

Με 60 εκατ. στην ΑΜΚ των 473,3 εκατ της Attica bank η Thrivest και με 326 εκατ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Με 60 εκατ θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank ύψους 473,3 εκατ η Thrinvest, των εφοπλιστών Μπάκου, Καϋμενάκη και του επιχειρηματία Εξάρχου, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ελέγχει το 69,36% του μετοχικού κεφαλαίου θα συμμετάσχει με 326 με 327 εκατ

Η Thrinvest ήταν μέρος της λύσης της προβληματικής Attica bank, αλλά και διέξοδος για τους μετόχους ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ...

Πρωτίστως συμφωνήθηκαν τα εξής
1)Ποιο είναι το ύψος των ζημιών.
Η Attica bank εμφανίζει ζημιές 720 εκατ. ευρώ... οι οποίες καλύπτονται μερικώς από την αύξηση των 473,3 εκατ ευρώ.
Διαθέτοντας 290 εκατ. κεφάλαια, σημαίνει ότι θα βρεθεί με οριακά ίδια κεφάλαια μετά την αύξηση των 473,3 εκατ, θα διαθέτει περίπου 50 εκατ. ευρώ.
Αντί της αρχικής εκτίμησης για νέα αύξηση 400 με 500 εκατ. ευρώ μάλλον θα χρειαστεί, πέραν των 473,3 εκατ., και νέα αύξηση 200 εκατ. ευρώ ή 200 εκατ. με 250 εκατ...

2)Συμφωνήθηκε πως θα δοθούν τα warrants, αφού είναι βέβαιο ότι η πλευρά της Thrinvest θα επενδύσει 60 εκατ ευρώ δηλαδή να καλύψουν μερικώς τα ποσοστά ΤΜΕΔΕ και ΕΦΚΑ.
Πωλητές, μέσω παραίτησης παλαιών μετόχων, θα είναι το ΤΜΕΔΕ και ο ΕΦΚΑ, που κατέχουν 20,1% και 8,40%, αντίστοιχα.
Από τη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου με 60 εκατ. ευρώ, θα κατέχει περίπου το 10% της Attica Bank η Thrinvest.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με ποσοστό 69,51% θα συμμετάσχει κανονικά στην αύξηση με 329 εκατ ευρώ, σε σύνολο 473,3 εκατ ευρώ.

3)Υπάρχει οδικός χάρτης για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία συγχώνευσης - σε επόμενη φάση - μεταξύ της Attica bank και της Παγκρήτιας.
Ο οδικός χάρτης φαίνεται ότι, σε γενικές γραμμές, ικανοποιεί τη Thrinvest...
Θα προηγηθεί, προφανώς, εξυγίανση και νέα κεφαλαιακή ενίσχυση της Παγκρήτιας.
Άμεσα θα ενεργοποιηθεί και η option βάσει της οποίας οι εφοπλιστές θα πάρουν το ποσοστό του Μιχάλη Σάλλα έναντι περίπου 25 εκατ. ευρώ.

4)Στο τέλος όλου αυτού του σχεδιασμού, η Thrinvest θα είναι στρατηγικός επενδυτής με ποσοστά κοντά στο 51%, το ΤΧΣ θα είναι επίσης μεγάλος μέτοχος, αλλά κάτω από την καταστατική μειοψηφία, με 33%, ενώ το ΤΜΕΔΕ μπορεί να βρεθεί πέριξ του 6% με 8% και θα καταστεί μέτοχος μειοψηφίας...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης