Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποια είναι η λύση για τα 85 δισ. NPEs που στραγγαλίζουν την κοινωνία – Ανέκδοτο το πάγωμα των επιτοκίων στα στεγαστικά

Ποια είναι η λύση για τα 85 δισ. NPEs που στραγγαλίζουν την κοινωνία – Ανέκδοτο το πάγωμα των επιτοκίων στα στεγαστικά
Τι μπορεί να γίνει ώστε η Ελλάδα να μην εξελιχθεί σε Ισπανία και η αστυνομία να εισβάλλει στα σπίτια πολιτών…
Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το μείζονος σημασίας πρόβλημα των 85 δισεκ. NPEs κόκκινων δανείων που στραγγαλίζει την ελληνική κοινωνία;
Ποια είναι η λύση για τα 85 δισ. NPEs που στραγγαλίζουν την κοινωνία;
Επίσης πόσο ουσιαστική είναι η παρέμβαση του παγώματος στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων;

Απαντήσεις

Θα ξεκινήσουμε με το πάγωμα των επιτοκίων στα νέα στεγαστικά δάνεια…
Θα είμαστε δυστυχώς ωμοί στην προσέγγιση μας.
Το πάγωμα είναι ανέκδοτο…αλλά γιατί;
Η πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα βρίσκεται στα 112 δισεκ. ευρώ, τα επιχειρηματικά δάνεια είναι 70 δισεκ. τα στεγαστικά 29 δισεκ. στάσιμα εδώ και πολλούς – πολλούς μήνες και τα καταναλωτικά 28,8 δισεκ.
Η πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα σε διάστημα ενός έτους ήταν της τάξης των 4 δισεκ. ευρώ όταν στο παρελθόν π.χ. 2007 τα δάνεια αυξάνονταν με ρυθμό 26 δισεκ.
Ειδικά όμως από τον Μάιο του 2022 έως τον Φεβρουάριο 2023 επικρατεί στασιμότητα…
Η στασιμότητα δεν οφείλεται μόνο στο ότι οι αποπληρωμές δανείων είναι ίσες με τα νέα δάνεια που χορηγούνται αυτό είναι προφανές…
Η στασιμότητα είναι ότι οι τράπεζες χορηγούν πολύ περιορισμένης κλίμακας δάνεια…
Ειδικά στα στεγαστικά επικρατεί πλήρης στασιμότητα τα νέα δάνεια που χορηγούνται είναι ελάχιστα και έχουν σταθερό επιτόκιο….
Σταθερό επιτόκιο σημαίνει ότι δεν αλλάζει αφού είναι σταθερό… είναι κλειδωμένο με τις συμβάσεις και δεν αλλάζει.
Όταν τα στεγαστικά είναι 29 δισεκ. και τα νέα στεγαστικά δεν ξεπερνούν τα 500 εκατ το να συζητούμε για πάγωμα των επιτοκίων είναι ανέκδοτο…
Το Euribor 3 μηνών έφθασε στο 3,05% με προοπτική να πάει στο 3,5%, αυτό είναι το καθαρό περιθώριο πάνω από το επιτόκιο που ορίζει μια τράπεζα.
Το πάγωμα των επιτοκίων στα στεγαστικά είναι προεκλογικό τρικ που δυστυχώς… εμπλέκονται και οι τράπεζες σχεδόν χαμηλής ή μηδενικής βαρύτητας αφού οι τράπεζες χορηγούν ελάχιστα στεγαστικά οπότε… η δυνητική ζημιά που θα υποστούν θα είναι σχεδόν μηδενική…
Είναι επικοινωνιακό – προεκλογικό τρικ χωρίς νόημα… με έμφαση στο χωρίς νόημα…

Ποια είναι η λύση για τα 85 δισ. NPEs που στραγγαλίζουν την κοινωνία

Οι ελληνικές τράπεζες με τον Ηρακλή που είναι κρατική λύση μετέφεραν το πρόβλημα τους δηλαδή 85 δισεκ NPEs στις εταιρίες διαχείρισης NPEs σε σύνολο 100 δισ που ήταν αρχικά τα NPEs.
Για να γίνουν όμως όλες οι πωλήσεις των NPEs μέσω των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων συμφωνήθηκαν συγκεκριμένες τιμές πώλησης… στα καταναλωτικά οι πωλήσεις ήταν 5% της ονομαστικής αξίας και σε άλλα NPEs που έφεραν εξασφαλίσεις ήταν 25% ή 35% ανάλογα την σύνθεση των τιτλοποιήσεων.
Οι τράπεζες και οι εταιρίες διαχείρισης NPEs έθεσαν στόχους που ωστόσο δεν είναι ρεαλιστικοί π.χ. σε ένα δάνειο 100.000 ευρώ η εταιρία διαχείρισης έβαλε στόχο ότι θα ανακτήσει τα 80.000 ευρώ αλλά όλο αυτό το πλαίσιο δεν είναι ρεαλιστικό.
Τα 85 δισεκ λοιπόν NPEs δεν είναι τραπεζικό πρόβλημα αφού βγήκαν από τους ισολογισμούς των τραπεζών αλλά παραμένουν κοινωνικό πρόβλημα που αφορά 1,65 εκατ φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Τα 85 δισεκ. NPEs ή κόκκινα δάνεια παραμένει πρόβλημα στην κοινωνία, οι εταιρίες διαχείρισης τα κυνηγούν για να εισπράξουν.

Ειδικού τύπου σεισάχθεια

Επειδή η πιθανότητα είσπραξης είναι μηδενική πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να επιλυθεί το ζήτημα αυτό.
Οι εμπλεκόμενοι είναι τρεις οι τράπεζες που τα πούλησαν, οι εταιρίες διαχείρισης που τα αγόρασαν και το κράτος που εγγυήθηκε τα senior bond.
Ο επιμερισμός μιας ζημιάς ώστε να λυθούν τα NPEs ως κοινωνικό πρόβλημα φαντάζει η πιο ρεαλιστική λύση.
Δηλαδή οι τρεις εμπλεκόμενοι να αναλάβουν μέρος της ζημιάς και οι πολίτες ωστόσο ότι συμφωνηθεί μετά το haircut μετά το κούρεμα θα έχουν υποχρέωση να τηρήσουν με θρησκευτική ευλάβεια την συμφωνία τους με τις εταιρίες διαχείρισης.
Οι εταιρίες διαχείρισης πρέπει να εξασφαλιστούν με κάποιο τρόπο… και προφανώς πρέπει να δημιουργηθεί και ένας μηχανισμός διασφάλισης…
Η λύση θα είναι μια ειδικού τύπου σεισάχθεια αλλά ο πολίτης που θα ευεργετηθεί από αυτή την ειδικού τύπου σεισάχθεια θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.
Όποιος ενταχθεί σε ένα τέτοιο μηχανισμό και αθετήσει την συμφωνία το κράτος αλλά και οι άλλοι εμπλεκόμενοι πρέπει να είναι αμείλικτοι να κατάσχουν περιουσίες χωρίς όρια, λογαριασμούς, μισθούς, σπίτια τα πάντα.
Όποιος ευεργετηθεί και αποδειχθεί ότι έχει δόλο… τότε η σεισάχθεια πρέπει να περιλαμβάνει αμείλικτες ποινές.

Μη ρεαλιστική λύση οι πλειστηριασμοί

Δεν είναι ρεαλιστική λύση ο πλειστηριασμός κατοικιών και ακινήτων…
Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα…
Από τους πλειστηριασμούς που διεξάγονται τα ακίνητα αγοράζονται από ιδιώτες ή τρίτους ή κατά βάση τα αγοράζουν οχήματα των εταιριών διαχείρισης ποντάροντας ότι θα κερδίσουν από την ενεργητική τους διαχείριση;
Πωλούνται ακίνητα μέσω πλειστηριασμών από τις εταιρίες διαχείρισης ή τρίτους… και τα αγοράζουν αυτοί που τα πουλάνε.
Ούτε αυτό είναι υγιές, ούτε αυτό δημιουργεί αξία… μπορεί να δημιουργεί αξία στις εταιρίες διαχείρισης NPEs αλλά το πρόβλημα παραμένει.
Επίσης πουλάνε οι εταιρίες διαχείρισης μέρος των τιτλοποιήσεων… όλο αυτό το σκηνικό όμως δεν θα πάει μακριά γιατί οι αποκλείσεις μεταξύ των στόχων των NPEs και της πραγματικότητας αργά ή γρήγορα θα χτυπήσει πάλι τις τράπεζες.
Η κρυφή ζημιά εδώ από αυτό το γιγάντιο πρόβλημα των NPEs είναι ανυπολόγιστη ή μπορεί να υπολογιστεί κατά μια έννοια… μπορεί να φθάνει συντηρητικά τα 5 με 7 δισεκ. αλλά όπως είπαμε πρέπει να επιμεριστεί δια των τριών εμπλεκομένων.

Τι μπορεί να γίνει ώστε η Ελλάδα να μην εξελιχθεί σε Ισπανία και η αστυνομία να εισβάλλει στα σπίτια πολιτών…

Για να υπάρχει δικαιοσύνη η οποία θα διασφαλίζει τόσο τις εταιρίες διαχείρισης NPEs, τις τράπεζες και βεβαίως τους δανειολήπτες θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα πλαίσιο πολιτικής που θα ορίζει ξεκάθαρα τους κανόνες του παιχνιδιού.
Εάν δεν συμφωνηθούν αυτοί οι κανόνες η Ελλάδα θα γίνει Ισπανία, όπου η ένοπλη αστυνομία και οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας θα εισβάλλουν στα σπίτια και πετούν στον δρόμο πολίτες…
Ο Ηρακλής ο νόμος που έλυσε το τραπεζικό πρόβλημα των 85 ή 100 δισεκ. NPEs… διασφάλισε τους τραπεζικούς ισολογισμούς αλλά δεν διασφάλισε την οριστική λύση του προβλήματος, τα 100 δισεκ. συνεχίζουν να υπάρχουν ως πρόβλημα και βαραίνουν την ελληνική κοινωνία…
Εάν δεν προσέξουμε ως κοινωνία θα βρεθούμε εμπρός σε μια απρόβλεπτη κατάσταση όπου 700.000 σπίτια θα μπορούσαν να τεθούν σε καθεστώς πλειστηριασμού εξέλιξη δραματική…
Δεν πρέπει να μετατραπούν οι εταιρίες διαχείρισης NPEs σε διαχειριστές ακινήτων, δεν πρέπει να μετατραπούν οι τράπεζες σε διαχειριστές ακινήτων και δεν πρέπει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα τόσο οξύ κοινωνικό πρόβλημα…
Και το κυριότερο δεν πρέπει η κοινωνία να βρεθεί ξανά διαιρεμένη όπως συνέβη τόσο τοξικά και ξεδιάντροπα με τους εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και στο τέλος… αποδείχθηκε ότι τα εμβόλια δεν παρέχουν καμία προστασία…

Τι πρέπει να γίνει;

Για να διασφαλιστεί ότι μετεκλογικά δεν θα υπάρξει χάος θα πρέπει να μπουν ορισμένοι κανόνες που τώρα δεν υπάρχουν…

Εάν μια εταιρία διαχείρισης NPEs έχει αγοράσει ένα κόκκινο δάνειο στο 25% της ονομαστικής αξίας ας υποθέσουμε 25.000 ευρώ με ονομαστική αξία 100.000 ευρώ να απαγορεύεται να μπορεί να διεκδικεί από τον δανειολήπτη πάνω από το 100% της αγοράς του κόκκινου δανείου δηλαδή 50.000 ευρώ στην προκειμένη περίπτωση του παραδείγματος μας…
Με αυτόν τον τρόπο εάν προχωρήσει ο πλειστηριασμός να υπάρχει ένα ρεαλιστικό χάσμα μεταξύ αξίας ακινήτου και αξίας δανείου… οπότε η εταιρία διαχείρισης NPEs να έχει μεγαλύτερο κίνητρο να πετύχει ρυθμίσεις και όχι πλειστηριασμούς…
Το να ξεκινήσει μπαράζ πλειστηριασμών για εκφοβισμό θα ζημιώσει τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης ακινήτων αφού με τέτοια προσφορά είναι σίγουρο ότι οι τιμές θα πέσουν οπότε ότι θεωρητικά κερδίσει η εταιρία διαχείρισης θα το χάσει η τράπεζα που διατηρεί στα περιουσιακά της στοιχεία πλήθος ακινήτων…

Το bankingnews δεν είναι κατά των πλειστηριασμών αλλά είμαστε ξεκάθαρα κατά των ασύδοτων πλειστηριασμών και φοβούμαστε ότι πολλοί πλειστηριασμοί θα είναι στην σφαίρα της ασυδοσίας.
Για να μην μετατραπεί η Ελλάδα σε Ισπανία και ξεσπάσει κοινωνική ένταση… πρέπει να οριοθετηθούν οι κανόνες.
Ένας πλειστηριασμός είναι απαραίτητος όταν ένας δανειολήπτης αδιαφορεί για την ίδια του την περιουσία και δεν προσέρχεται ώστε να βρεθεί μια δίκαιη ρύθμιση…
Όταν λοιπόν ο πολίτης αδιαφορεί, ο πλειστηριασμός είναι επιβεβλημένος.
Όμως υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις συμπολιτών μας που αντικειμενικά αδυνατούν να προβούν σε ρυθμίσεις των απαιτήσεων των εταιριών διαχείρισης των NPEs…
Ορισμένοι θα επικαλεστούν το Μoral Hazard τον ηθικό κίνδυνο… γιατί οι συνεπείς πληρώνουν και οι ασυνεπείς χρειάζονται μονίμως ρυθμίσεις…
Δεν είναι όλοι στην κοινωνία ικανοί να ανταπεξέλθουν και θα πρέπει να υπάρχουν κάποιοι στοιχειώδεις κανόνες…
Για τον λόγο αυτό αναφέρουμε ότι οι εταιρίες διαχείρισης NPEs να έχουν την δυνατότητα να διεκδικούν έως το 100% αγοράς ενός δανείου και όχι… να ζητούν να λάβουν την ονομαστική αξία του δανείου…
Είναι υπερβολικό και μας βρίσκει αντίθετους…
Δεν μπορεί π.χ. ένα fund να έχει αγοράσει ένα δάνειο 100.000 ευρώ με 10.000 ευρώ και να ζητάει 100.000 ευρώ όχι σε αυτό διαφωνούμε απόλυτα, μας βρίσκει 100% αντίθετους... είναι πέραν από κάθε λογική...

Πριν καταλήξουμε στους πλειστηριασμούς θα πρέπει να υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για το τι μπορεί να κερδίσει μια εταιρία διαχείρισης NPEs… οτιδήποτε άλλο είναι προκλητικά κερδοσκοπικό που φθάνει στα όρια της αισχροκέρδειας…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης