Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί μηδένισε η πιστωτική επέκταση στο α’ τρίμηνο του 2023; – Οι τράπεζες παρακολουθούν στενά και ανησυχούν για νέα NPEs

Γιατί μηδένισε η πιστωτική επέκταση στο α’ τρίμηνο του 2023; – Οι τράπεζες παρακολουθούν στενά και ανησυχούν για νέα NPEs
Για την ώρα, πάντως, οι τραπεζίτες είναι καθησυχαστικοί… Για την ώρα...
Σχετικά Άρθρα
Η πιστωτική επέκταση, δηλαδή η χορήγηση νέων δανείων, το 2023 θα είναι μηδενική -ίσως και οριακά αρνητική- για τις ελληνικές τράπεζες, κυρίως λόγω των μεγάλων αποπληρωμών που σημειώθηκαν και υπερκάλυψαν τα νέα δάνεια τα οποία χορηγήθηκαν.
Οι σημαντικές αποπληρωμές -ειδικά σε κάποια επιχειρηματικά δάνεια- είναι η αιτία που η πιστωτική επέκταση θα είναι μηδενική ή και οριακά αρνητική, ενώ οι τράπεζες ευελπιστούν ότι η τάση αυτή θα αλλάξει τα επόμενα τρίμηνα.
Σε κάθε περίπτωση, η καθαρή αύξηση των δανείων προβλέπεται να είναι πολύ περιορισμένη, περίπου στα 2 - 2,5 δισεκ. δολ., και προφανώς τέτοιοι ρυθμοί δεν συνιστούν ουσιώδη πιστωτική επέκταση.
Παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης περί μεγέθυνσης του ΑΕΠ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτό δεν μεταφράζεται σε πιστωτική επέκταση...
Να σημειωθεί πως το 2023 αναμένεται να υπάρξει ανάπτυξη 2,3%.

Γιατί οι τράπεζες παρακολουθούν σε εβδομαδιαία βάση τα δάνεια – Ανησυχούν για νέα NPEs

Παρά την ενεργειακή κρίση και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει, μέχρι τώρα νεα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα δεν σημειώνονται.
Ωστόσο, οι τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες παρακολουθούν σε εβδομαδιαία βάση την πορεία των δανείων, διότι μπορεί να προκύψουν νέα NPEs με ετεροχρονισμό φάσης.
Τι σημαίνει, όμως, ετεροχρονισμός φάσης;
Συνήθως όταν συμβαίνει ένα γεγονός όπως η ενεργειακή κρίση δεν μεταδίδεται αυτό άμεσα στην κοινωνία, αλλά απαιτούνται 2 με 3 τρίμηνα έως ότου πληγεί το εισόδημα και αλλάξει η συμπεριφορά των καταναλωτών.
Λόγω, λοιπόν, του ετεροχρονισμού φάσης, που κορυφώνει στο β’ τρίμηνο του 2023, οι τραπεζίτες ανησυχούν για νέα NPEs και θεωρούν ότι τα πιο ευπαθή δάνεια (αναδιαρθρωμένα στεγαστικά και όσα έχουν υποστεί αλλαγές σύμβασης)
Για την ώρα, πάντως, οι τραπεζίτες είναι καθησυχαστικοί…
Γενικά τα χορηγούμενα στεγαστικά δάνεια είναι πάρα πολύ περιορισμένα και την οποία διαφορά μπορεί να κάνουν κάποια μεγάλα στεγαστικά όπως αυτό που κυοφορείται για την Τέρνα Ενεργειακή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης