Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Λάθος η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για έκτακτη φορολόγηση των τραπεζικών κερδών – Γιατί πρέπει να αναπροσαρμοστεί το αφορολόγητο

Λάθος η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για έκτακτη φορολόγηση των τραπεζικών κερδών – Γιατί πρέπει να αναπροσαρμοστεί το αφορολόγητο
Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε εάν όντως ήθελαν να στηρίξουν την κοινωνία πρακτικά και όχι λαϊκίστικα να προβούν στις εξής κινήσεις…
Ο ΣΥΡΙΖΑ δια… του αρχηγού του Αλέξη Τσίπρα και άλλων στελεχών επανέφερε στο προσκήνιο την πρόταση για έκτακτη φορολόγηση των τραπεζικών κερδών και των εταιριών ενέργειας.
Τα χρήματα από τον έκτακτο φόρο θα κατευθυνθούν στην στήριξη των αδύναμων.
Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ είναι αντικειμενικά λάθος κυρίως γιατί οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται τα κέρδη αυτά που στην διετία 2022 με 2023 θα φθάσουν στα 7,5 δισεκ. για να θωρακιστούν κεφαλαιακά και να εξυγιανθούν πλήρως.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι ακόμη στην κατάσταση όπου μπορούν να συγκριθούν με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Η Unicredit στην Ιταλία παρ΄ ότι διαθέτει κρατικές εγγυήσεις όπως και οι ελληνικές τράπεζες πήρε το πράσινο φως από την ΕΚΤ να προχωρήσει σε επαναγορές ιδίων μετοχών έως 2,34 δισεκ. ευρώ.
Ο SSM η εποπτική αρχή της ΕΚΤ δεν έδωσε το πράσινο φως στις ελληνικές τράπεζες να διανείμουν μέρισμα παρά τα υψηλά κέρδη.
Αυτό αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη ότι η ΕΚΤ δεν θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επανέλθει στην κανονικότητα, οπότε ζητάει πρόσθετη θωράκιση.
Η πρόταση λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ να φορολογήσει με έκτακτο φόρο τα τραπεζικά κέρδη είναι λανθασμένη καθώς εναντιώνεται στην συλλογιστική της ΕΚΤ ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ακόμη αδύναμες, δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα του παρελθόντος αλλά δεν είναι ακόμη συγκρίσιμες με τις ευρωπαϊκές.
Το bankingnews τάσσεται επίσης και κατά της έκτακτης φορολογίας, μπορεί στις ενεργειακές εταιρίες να εξετάστηκε από διάφορα κράτη αλλά έκτακτη φορολογία σημαίνει αβεβαιότητα για τους επενδυτές.
Θα πρέπει τα κόμματα να μην διαταράσσουν την φορολογική σταθερότητα.
Οι μέτοχοι βάζουν πλάτη στα δύσκολα, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη… αλλά θα ήταν σκόπιμο να μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ - και η ΝΔ - τι θα κάνουν με τα 18 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις που έχει χορηγηθεί στις ελληνικές τράπεζες και που σήμερα… απλά δεν αξίζουν 18 δισεκ αλλά 13 με 14 δισεκ.

Τι ζητάει η κοινωνία;

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι… οι δραστηριοποιούμενοι στο χρηματιστήριο είναι 50.000 και δεν έχουν καμία βαρύτητα στο εκλογικό σώμα.
Εμείς δεν θα αναλύσουμε τις προτάσεις με όρους πολιτικούς αλλά οικονομικούς.
Λέμε καθαρά ότι είναι λάθος η πρόταση για την υπερφορολόγηση των τραπεζικών κερδών, δεν μπορεί να στερούνται οι μέτοχοι το μέρισμα για να το καρπωθεί ένα κομμάτι της κοινωνίας που συμμετέχει έμμεσα στην διάσωση των ελληνικών τραπεζών – με τις ανακεφαλαιοποιήσεις – αλλά είναι λάθος η…εξωθεσμική παρέμβαση…

Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε εάν όντως ήθελαν να στηρίξουν την κοινωνία πρακτικά και όχι λαϊκίστικα να προβούν στις εξής κινήσεις…

Ορισμένα τραπεζικά στελέχη προτείνουν...
1)Αναπροσαρμογή ΕΝΦΙΑ λόγω πληθωρισμού
2)Αναπροσαρμογή αφορολόγητου λόγω του πληθωρισμού
3)Αναπροσαρμογή φορολογικών συντελεστών με βάση τον πληθωρισμό

Με τις παρεμβάσεις αυτές παρέχεται πραγματική υποστήριξη στην κοινωνία.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα, παρά την υποστήριξη της κυβέρνησης με το καλάθι του νοικοκυριού οι τιμές στα super market έχουν εκτοξευθεί… και αυτό το γνωρίζουν και στην κυβέρνηση και βεβαίως το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας…
Τα καλάθια είναι ημίμετρα, οι 3 αυτές παρεμβάσεις θα έχουν ουσιώδη αντίκτυπο στην κοινωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης