Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι εφοπλιστές έκαναν σπουδαίες κινήσεις με τράπεζες και Άκτωρ.... αλλά απαιτούνται εξυγίανση, κεφάλαια και λίγη πολιτική τύχη…

Οι εφοπλιστές έκαναν σπουδαίες κινήσεις με τράπεζες και Άκτωρ.... αλλά απαιτούνται εξυγίανση, κεφάλαια και λίγη πολιτική τύχη…
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ο όμιλος αυτός το 2025 θα έχει πραγματοποιήσει ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός… αρκεί να μην υπάρξει καμία αρνητική έκπληξη από την χρεοκοπημένη και τοξική Attica bank…
Οι εφοπλιστές Μπάκος και Καυμενάκης και ο επιχειρηματίας και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat Εξάρχου έκαναν σπουδαίες κινήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Από την στιγμή που αποχώρησαν με μεγάλο κέρδος από την μάχη του Ελλάκτωρ και αγόρασαν την Intrakat… σε σύντομο χρονικό διάστημα, προέβησαν στην αγορά της Παγκρήτιας, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την Attica bank και αυτή την εβδομάδα λογικά θα κλείσει και γραπτώς η συμφωνία με τους μετόχους για τους όρους και της μελλοντικής συνεργασίας και βεβαίως αγόρασαν έναντι 214 εκατ το κατασκευαστικό σκέλος του Άκτωρ.
Οι κινήσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές, καθώς μπορούν να γιγαντώσουν τον όμιλο σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα αλλά πλέον οι εξαγορές πρέπει να τερματιστούν.
Συνολικά θα έχουν επενδύσει 650 εκατ ευρώ μαζί με τις αυξήσεις κεφαλαίου που θα ακολουθήσουν.
Απαιτείται πλέον δουλειά, όχι άλλα εξαγορές....ώστε οι εξαγοραζόμενες τράπεζες και εταιρίες να εξυγιανθούν και να συμβάλουν αρμονικά στον σχηματισμό του νέου ομίλου.

Απαιτούνται πολλά κεφάλαια αφού η Attica bank δεν καθαρίζει με τα 473,3 εκατ αύξηση κεφαλαίου θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση που θα συνδεθεί και με τα warrants που θα εκδοθούν και θα τα πάρει η Thrivest των Μπάκου Καυμενάκη και Εξάρχου.
Η Παγκρήτια χρειάζεται εξυγίανση αφού τα 95 εκατ αρνητικού goodwill που θα προκύψει από την ενσωμάτωση της HSBC δεν επαρκεί.
Ακόμη ο Άκτωρ συνεχίζει να παραμένει μια εταιρία που χρειάζεται εξυγίανση ωστόσο η Intrakat δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου.
Τα 214 εκατ θα δοθούν από την Intrakat στον Ελλάκτωρ ως εξής 100 εκατ άμεσα και 114 εκατ σε διάστημα 19 μηνών ή 19 ισόποσες δόσεις…
Το νέο σχήμα Intrakat και Άκτωρ δεν πρέπει να προσμετράται μόνο με όρους ανεκτέλεστων έργων ύψους 4 δισεκ. ευρώ αλλά κυρίως τελικού αποτελέσματος εκεί που πάσχουν οι κατασκευαστικές εταιρίες.
Ωστόσο η μείωση των εκπτώσεων περίπου στο 10% και τα έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργούν μια προσδοκία για τα επόμενα λίγα χρόνια ότι ο κατασκευαστικός κλάδος μπορεί να παράξει κέρδη…

Για τις επενδύσεις στις τράπεζες, απαιτείται μια διετία ριζικής εξυγίανσης, ήδη έχουν γίνει βήματα με την αύξηση κεφαλαίου 94 εκατ – καθαρά κεφάλαια - στην Παγκρήτια αλλά η απορρόφηση της Συνεταιριστικής Σερρών νυν Κεντρικής Μακεδονίας με τρύπα 38 εκατ και η συγχώνευση με την HSBC που θα εισφέρει λογιστικά 95 εκατ σε κεφάλαια – αρνητικό goodwill – βάζουν τις βάσεις για μια εξυγίανση αλλά η Παγκρήτια θα χρειαστεί ακόμη μια αύξηση κεφαλαίου.
Επίσης η Attica bank παραμένει μια βαθιά προβληματική τράπεζα με 720 εκατ σωρευμένες ζημιές και τα 473,3 εκατ προφανώς δεν επαρκούν.

Θα απαιτηθούν λοιπόν νέα κεφάλαια υπολογίζονται σε άλλα 400 εκατ τουλάχιστον που πρέπει να εισφέρουν με αναλογία 3 προς 1 το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Thrivest των εφοπλιστών Μπάκου, Καυμενάκη και του επιχειρηματία Εξάρχου.

Συμπέρασμα

Δημιουργήθηκε ένας μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος με επίκεντρο τις κατασκευές και τις τράπεζες, μια κίνηση που θύμισε τον αείμνηστο Ανδρέα Βγενόπουλο σε ταχύτητα και στρατηγική. 
Με την Attica bank να χρηματοδοτεί τον κατασκευαστικό κλάδο και την Intrakat να στοχεύει σε υγιή κερδοφορία.
Όμως όλα αυτά απαιτούν πλέον κινήσεις αναδιάρθρωσης, εξυγίανσης και τύχης ειδικά πολιτικής τύχης αφού ο Αλέξανδρος Εξάρχου έχει επενδύσει πολύ στην κυβέρνηση της ΝΔ.
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ο όμιλος αυτός το 2025 θα έχει πραγματοποιήσει ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός… αρκεί να μην υπάρξει καμία αρνητική έκπληξη από την χρεοκοπημένη και τοξική Attica bank…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης