Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Διαρκές σοκ για τους δανειολήπτες - Αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ στο 3,9% ως το 2024 - Συνεχίζεται ο κύκλος της σύσφιξης

Διαρκές σοκ για τους δανειολήπτες - Αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ στο 3,9% ως το 2024 - Συνεχίζεται ο κύκλος της σύσφιξης
Οι traders για πρώτη φορά στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα παρατείνει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της έως το 2024
Σχετικά Άρθρα
Για πρώτη φορά οι traders στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρατείνει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της έως το 2024, οδηγώντας σε ένα ξεπούλημα τα γερμανικά ομόλογα, με τις αποδόσεις στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 και πλέον ετών.
Η κίνηση των swaps καταδεικνύει ότι οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια έως και το 3,9% μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024.
Μόλις πριν από εβδομάδες, οι traders στοιχημάτιζαν σε ένα ανώτατο επιτόκιο περίπου 3,5% τον Ιούλιο του 2023.
Η αναπροσαρμογή των προσδοκιών προκλήθηκε από μια σειρά ισχυρών στοιχείων για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στις ΗΠΑ.
Περαιτέρω επιδείνωση της κίνησης έχει επιφέρει η υπόσχεση ορισμένων αξιωματούχων της ΕΚΤ να συνεχίσουν να αυξάνουν το κόστος δανεισμού για να επιβραδύνουν τον πληθωρισμό που παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2%.
Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων σε 3%, 3,25% και 2,50% αντιστοίχως,
Για τον Μάρτιο, έχει ήδη προναγγείλει νέα αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.


Πρόβλημα ο δομικός πληθωρισμός

Τα στοιχεία της Πέμπτης θα δείξουν πιθανότατα ότι ο δομικός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα παραμείνει στο επίπεδο ρεκόρ του 5,3% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.
Η ΕΚΤ είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει στην πρόθεσή της να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης όταν συνεδριάσει τον επόμενο μήνα, δήλωσε η πρόεδρος Christine Lagarde στην ινδική εφημερίδα Economic Times.
Οι δείκτες της επιχειρηματικής δραστηριότητας και του δομικού  πληθωρισμού καταδεικνύουν "συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας", έγραψαν σε σημείωμά τους προς τους πελάτες οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs, μεταξύ των οποίων και ο George Cole.
Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούλιο, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5% τον Φεβρουάριο.
Αναμένουν ότι οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων θα αυξηθούν προς την πρόβλεψή τους για 2,75% τις επόμενες εβδομάδες.
Οι αποδόσεις αυτές αυξήθηκαν έως και τέσσερις μονάδες βάσης τη Δευτέρα στο 2,58%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Lagarde: Εάν χρειαστεί, οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν και μετά τον Μάρτιο - Στόχος, ο πληθωρισμός να υποχωρήσει στο 2%

Εν τω μεταξύ, ανοιχτό αφήνει η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, το ενδεχόμενο οι αυξήσεις επιτοκίων να συνεχιστούν και μετά τον Μάρτιο, καθώς όπως διεμήνυσε όλα εξαρτώνται από τα οικονομικά στοιχεία, ενώ στόχος παραμένει η υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2%.
«Από τον Ιούλιο (2022), έχουμε αυξήσει τα επιτόκια με ρυθμό και μέγεθος που δεν έχει προηγούμενο. Τα επιτόκια είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο στις παρούσες συνθήκες. Υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι θα κάνουμε άλλη μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Μάρτιο. Μετά από αυτό, θα δούμε. Εξαρτόμαστε από τα δεδομένα» δήλωσε η Lagarde μιλώντας στην εφημερίδα The Economic Times (ET). Μάλιστα, η ίδια συμπλήρωσε ότι θα γίνουν κι άλλες αυξήσεις, εάν χρειαστεί, για να επιστρέψει ο πληθωρισμός έγκαιρα στον στόχο του 2%. «Δεν έχω κάποιο χρονοδιάγραμμα. Έχω στόχο, που είναι στόχος όλων. Πρέπει να αυξήσουμε τα επιτόκια σε ένα επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικό, ώστε ο πληθωρισμός να επιτρέψει στο 2% και να διατηρήσουμε τα επιτόκια εκεί για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% εγκαίρως» είπε χαρακτηριστικά. 
Η Lagarde δήλωσε ότι ο πληθωρισμός -σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών της ενέργειας και των δυσχερειών στον εφοδιασμό- αναμενόταν να είναι παροδικός, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία μείωσε την προσφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι τιμές αυξήθηκαν.
«Πήγαμε από το lockdown του Covid με μειωμένη δραστηριότητα στην επαναλειτουργία της οικονομίας. Ξαφνικά θέλατε να πάτε στο εστιατόριο ή στο μπαρ με τους φίλους σας. Υπήρξε μια αύξηση της ζήτησης, που καλύφθηκε από τη συγκρατημένη προσφορά» υπογράμμισε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης