Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ράλι 132% σημείωσε η μετοχή της τράπεζας Κύπρου σε διάστημα 6 μηνών - Υπεραξίες της Eurobank από την Ελληνική τράπεζα

Ράλι 132% σημείωσε η μετοχή της τράπεζας Κύπρου σε διάστημα 6 μηνών - Υπεραξίες της Eurobank από την Ελληνική τράπεζα
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η άνοδος των κυπριακών τραπεζών έχει καταστήσει τις αποτιμήσεις ακριβές, ως εκ τούτου δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα κίνηση από το Lone Star
Σχετικά Άρθρα
Το ράλι των ευρωπαϊκών τραπεζών έφερε κέρδη 132% στην μετοχή της Τράπεζας Κύπρου το τελευταίο εξάμηνο, ύστερα από την απόσυρση της προσφοράς του αμερικανικού private equity Lone Star.
Η μετοχή βρίσκεται 80% πάνω από την τελευταία προσφορά (1,51 ευρώ) και χθες έκλεισε στα 2,73 ευρώ, ενώ στο χρηματιστήριο του Λονδίνου σημείωσε υψηλό στις 2,49 λίρες δικαιώνοντας τις τοποθετήσεις ξένων funds τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η άνοδος των κυπριακών τραπεζών έχει καταστήσει τις αποτιμήσεις ακριβές, ως εκ τούτου δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα κίνηση από το Lone Star – αν και σύμφωνα με άλλες πηγές μετά τις κυπριακές εκλογές και την νέα κυβέρνηση το Lone star θα συνέχιζε τις προσπάθειες εξαγοράς καθώς είχε διατηρήσει το δικαίωμα να υποβάλλει νέα προσφορά βάσει των διατάξεων του Ιρλανδικού νόμου.
Υπενθυμίζεται ότι, η Κυπριακή κυβέρνηση απείλησε να καταθέσει και νομοσχέδιο κατά της εξαγοράς της πλειοψηφίας της τράπεζας από το Lone Star, απορρίπτοντας τις προσφορές. Εκ των πραγμάτων εάν διατηρείται ο στόχος να εξέλθουν οριστικά τα ρωσικά κεφάλαια (Lamesa inv) εκτός της Τράπεζας Κύπρου, η νέα προσφορά θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε υπερδιπλάσια επίπεδα, αφού ήδη η κεφαλαιοποίηση έχει ανέλθει σε 1,2 δισ. ευρώ. Για το 2022, η Τράπεζα Κύπρου πραγματοποίησε καθαρά κέρδη 71 εκατ. ευρώ, έναντι 30 εκατ. ευρώ του 2021, ωστόσο η κερδοφορία θεωρείται χαμηλή σε σχέση με τα κεφάλαια.
Η Τράπεζα μείωσε τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 4% ύστερα και από μια νέα πώληση δανείων ενώ η απόδοση ίδιων κεφαλαίων ανήλθε στο 11,3%. Mέτοχοι της τράπεζας είναι η Lamesa Inv με 9,27% του Ρώσου επιχειρηματία V. Vekselberg, η Carval Ιnv με 9,07%, η Senvest Management η οποία αύξησε το ποσοστό της πρόσφατα σε 8,06%, η EBRD με 5,02%, η Eaton Vance Management με 4,08%, η Barclays Capital με3,75% και η VR Capital με 1,5%.

Υπεραξίες 100 εκατ. ευρώ για Eurobank από την άνοδο των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας

H άνοδος των κυπριακών τραπεζών προσφέρει σημαντικές υπεραξίες στην Eurobank, περί τα 100 εκατ. ευρώ ύστερα από τις τελευταίες αγορές ποσοστών. Το τελευταίο εξάμηνο η μετοχή έχει καταγραφεί άνοδο 103%.
Η Eurobank έχει αποκτήσει το 29,2% με μέσο όρο 1 ευρώ και σήμερα η τιμή της μετοχής κινείται στο 1,87 ευρώ.
Πρόσφατα είχε αποκτήσει ποσοστό 3,2% ενώ αναμενόταν έγκριση για ένα πρόσθετο 13,4%.
Εφόσον διατηρηθούν τα επίπεδα τιμών, οι υπεραξίες τιμών αναμένεται να καταγραφούν στο α’ τρίμηνο της χρήσης.
Πέραν της υψηλής κερδοφορίας την οποία καταγράφει η Eurobank Κύπρου και η επένδυση στην Ελληνική αποδίδει επιβεβαιώνοντας την στρατηγική καθώς η Κύπρος θεωρείται μια από τις βασικές αγορές δραστηριοποίησης εκτός Ελλάδος.
Στην Ελληνική Τράπεζα μέτοχοι παραμένει η Wargaming (Λευκορωσία) με 4-5%, η Pimco και μικρότεροι μέτοχοι.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης