Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στουρνάρας προς κόμματα: Προεκλογικά πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι - Να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία της Ελλάδος γιατί χτίστηκε πολύ δύσκολα

Στουρνάρας προς κόμματα: Προεκλογικά πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι - Να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία της Ελλάδος γιατί χτίστηκε πολύ δύσκολα
Μήνυμα Στουρνάρα στα κόμματα ενόψει εκλογών
«Προεκλογικά πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι. Η αξιοπιστία της Ελλάδος πρέπει να διαφυλαχθεί γιατί χτίστηκε πολύ δύσκολα και είναι πολύ εύκολο να γκρεμιστεί σε 24ωρα» αναφέρει σε δήλωσή του o Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας, στέλνοντας ένα μήνυμα προς τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας ενόψει των εκλογών.
Ο κ. Στουρνάρας σε δήλωσή του στην Καθημερινή της Κυριακής διευκρινίζει πως «όταν λέμε αξιοπιστία εννοούμε τη δημοσιονομική γιατί εκεί κατά το παρελθόν ήταν το μεγάλο μας πρόβλημα».
Επιπλέον, ο Διοικητής της ΤτΕ τονίζει πως η οικονομία σήμερα βρίσκεται σε καλή φάση, αφού μπόρεσε να ανακάμψει με τη βοήθεια και του τουρισμού, και να μειώσει το χρέος της τόσο μέσω δημοσιονομικής προσπάθειας, όσο και με συμβολή του πληθωρισμού.  
Αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «τώρα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας να μειώσουμε σημαντικά το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ, ούτως ώστε όταν προστεθούν οι κεφαλαιοποιημένοι τόκοι, το χρέος να παραμείνει βιώσιμο και σε πτωτική τροχιά. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία».

Οι δύο προτεραιότητες

Ο κ. Στουρνάρας μιλά για δύο προτεραιότητες, που είναι η επιστροφή σε πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ και η ανάγκη αύξησης του δυνητικού ΑΕΠ, του μακροπρόθεσμου ρυθμού ανάπτυξης , τον οποίο διεθνείς οργανισμοί, όπως το ΔΝΤ, εξαιτίας και της γήρανσης πληθυσμού, προσγειώνουν στην περιοχή του 1%-1,5%. Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, αυτό το ποσοστό πρέπει να αυξηθεί στο 2%-2,5% , κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με αύξηση της ολικής παραγωγικότητας, που προϋποθέτει με τη σειρά του ισχυρές μεταρρυθμίσεις, όπως αναφέρει , δίνοντας έμφαση στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και στη δημόσια εκπαίδευση.
«Οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης έχουν αρνητικές συνέπειες στην οικονομία και στις επενδύσεις. Όσο για την εκπαίδευση, αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο να έχουμε ανεργία 11% και παράλληλα, έλλειψη εργατικών χεριών στον τουρισμό, στις κατασκευές και στον αγροτικό τομέα. Αυτή είναι μια δυσαρμονία που πρέπει να αντιμετωπιστεί», υπογραμμίζει ο κ. Στουρνάρας.
Σχετικά με την πρώτη προτεραιότητα που θέτει, αναφέρει πως «είναι η επιστροφή σε πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ. Ο προϋπολογισμός πρέπει να αφήνει πλεόνασμα για να πληρώνονται οι τόκοι. Αυτό συνιστά ορθή δημοσιονομική διαχείριση. Η απόσταση από το έλλειμμα 1% του ΑΕΠ στο πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ απαιτεί μια σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή και θα έρθει σε μια φάση που η ανάπτυξη δεν θα είναι τόσο υψηλή όσο ήταν τα προηγούμενα δύο χρόνια, ενώ παράλληλα θα διανύουμε μια περίοδο υψηλότερων επιτοκίων , σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Όταν μειωθεί η αβεβαιότητα στην Ευρώπη, με το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, το ερώτημα που θα τεθεί για την Ελλάδα θα είναι αν έχει εξασφαλίσει βιωσιμότητα χρέους στο διηνεκές. Γιατί μετά το 2023 θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε σημαντικά υψηλότερες πληρωμές τόκων , που τώρα έχουν κεφαλαιοποιηθεί. Τώρα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας να μειώσουμε σημαντικά το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ, ούτως ώστε όταν προστεθούν οι κεφαλαιοποιημένοι τόκοι, το χρέος να παραμείνει βιώσιμο και σε πτωτική τροχιά. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία».

Προβληματισμοί

Περαιτέρω, ο κ. Στουρνάρας προβληματίζεται και για την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι αρκετές χώρες - μέλη δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί στις σωστές κατά βάση προτάσεις της Κομισιόν γαι το Σύμφωνο Σταθερότητας που πρέπει , κατά τον ίδιο, να τροποποιηθεί. 
Ακόμη, υπογραμμίζει ότι πρέπι να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση. Όπως σημειώνει, «η έλλειψη ενός πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων συμβάλλει στον κατακερματισμό του χρηματοπιστωτικού τιομέα στην Ευρώπη».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης