Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πλειστηριασμοί ακινήτων, χωρίς καταβολή φόρου ούτε ένα ευρώ και ο νόμος - σκάνδαλο του 2003

Πλειστηριασμοί ακινήτων, χωρίς καταβολή φόρου ούτε ένα ευρώ και ο νόμος - σκάνδαλο του 2003
Πώς απαλλάσονται από την υποχρέωση
Σχετικά Άρθρα
«Δώρα» δισεκατομμυρίων ευρώ σε Funds και σε servicers αποτελεί η απόφαση του Αρείου Πάγου που τους επιτρέπει να κάνουν πλειστηριασμούς μέσω των «κόκκινων δανείων» τα οποία έχουν στην κατοχή τους και τιτλοποιήθηκαν με το ν. 3156/2003 ενώ Funds και servicers απέφυγαν όσα προβλέπει ο νόμος 4354/2015.
Η διαρροή προς τα ΜΜΕ από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για την σχετική απόφαση άναψε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό όταν η πλειοψηφία των ανώτατων δικαστικών άναψε το «πράσινο φως» για πλειστηριασμούς ακινήτων όταν τα δάνεια έχουν μεταβιβαστεί με το νόμο του 2003.

Σύμφωνα με έγκριτους νομικούς παρότι η απόφαση δεν έχει δημοσιοποιηθεί εκτιμούν ότι ήταν ανέφικτο για την ολομέλεια του Αρείου Πάγου να στερήσει νομικά δικαιώματα των Funds.
Το αντικείμενο συζήτησης της Ολομέλειας του Α.Π ήταν το νομικό τους δικαίωμα τους να πλειστηριάζουν όταν η τιτλοποίηση έχει γίνει με τον νόμο 3156/2003.
Προσθέτουν σκωπτικά ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας έχει απολεσθεί προ πολλού.
Πάντως οι νομικοί στην υπηρεσία των servicers τους έφεραν κέρδη με το τσουβάλι χάρη στο νόμο 3156/ 2003, ο οποίος δημιουργήθηκε σε μία εποχή που το περιβάλλον ήταν ευνοϊκό τόσο για δανειολήπτες όσο και τράπεζες που μοίραζαν απλόχερα δάνεια.
Ο νομοθέτης μετά από 20 χρονιά χρυσώνει τους servicers με φορολογικές απαλλαγές και με τη μη καταβολή φόρων υπεραξίας.
Όταν αγόρασαν κόκκινα δάνεια στο 30% της ονομαστικής τους αξίας είναι προφανές οι υπεραξίες που καταγράφουν και τους φόρους που θα πλήρωναν στο ελληνικό κράτος από το φόρο υπεραξίας.
Ο νόμος 3156/2003 μπορεί να μην προστατεύει την πρώτη κατοικία καθώς την εποχή που δημιουργήθηκε ανάλογα ζητήματα δεν υπήρχαν στην πολιτική ατζέντα αλλά υπήρξε φροντίδα να μην πληρωθεί ούτε 1 ευρώ φόρος προς το Ελληνικό Δημόσιο.
Τα έδωσαν όλα στους servicers.
Είναι πολλά τα δις για τα Funds.

Ο νομοθέτης το «τερμάτισε» αφού πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να πληρώσουν κανένα τέλος υπέρ του κράτους.
Συγκεκριμένα απαλλάσσονται από τέλος ανταποδοτικό ή μη, τέλος χαρτοσήμου, εισφορά, εισφορά του ν. 128/1975, προμήθεια, δικαίωμα ή άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων,
Πάντως κράτησε επιφυλάξεις που αφορούν το Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών.

Τι λένε τα άρθρα 13 και 14 του νόμου.
Άρθρο:13
Υποβολή στοιχείων

1. Οι εταιρείες ειδικού σκοπού των άρθρων 10 και 11 υποβάλλουν κατ' έτος στην Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έκθεση αποτίμησης της ακίνητης περιουσίας τους και της ρευστοποιήσιμης αξίας της περιουσίας τους, ελεγμένες από ορκωτούς ελεγκτές σύμφωνα με τα Διεθνή Ελεγκτικά Πρότυπα.
2. Οι εταιρείες ειδικού σκοπού του άρθρου 11 υποχρεούνται να γνωστοποιούν κάθε χρόνο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τα στοιχεία των μετόχων τους, καθώς και έπειτα από κάθε αλλαγή στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας. Αν μέτοχοι της εταιρείας ειδικού σκοπού είναι πιστωτικά ιδρύματα, τα στοιχεία γνωστοποιούνται και στην Τράπεζα της Ελλάδος.
3. Σε κάθε περίπτωση που από την ισχύουσα νομοθεσία επιβάλλεται η σύνταξη ενημερωτικού δελτίου, το πρόγραμμα του ομολογιακού δανείου αποτελεί παράρτημα του ενημερωτικού δελτίου, εφόσον ειδικότερος νόμος δεν ορίζει διαφορετικά.

Άρθρο: 14
Φορολογικές και άλλες ρυθμίσεις

1. Η έκδοση ομολογιακού δανείου του νόμου αυτού, η παροχή κάθε είδους ασφαλειών, όλες οι συμβάσεις που προβλέπονται στο νόμο αυτόν, καθώς και κάθε σχετική ή παρεπόμενη σύμβαση ή πράξη και η καταχώριση αυτών σε δημόσια βιβλία όπου απαιτείται, οι προσωρινοί και οριστικοί τίτλοι ομολογιών, η διάθεση και κυκλοφορία αυτών, η εξόφληση του κεφαλαίου από ομολογίες και από επιχειρηματικές απαιτήσεις που τις καλύπτουν και εν γένει η άσκηση δικαιωμάτων που απορρέουν από ομολογίες που εκδίδονται σύμφωνα με το νόμο αυτόν και από επιχειρηματικές απαιτήσεις που τις καλύπτουν, η μεταβίβαση ομολογιών εντός ή εκτός οργανωμένης αγοράς ή χρηματιστηρίου απαλλάσσονται από κάθε άμεσο ή έμμεσο φόρο, περιλαμβανομένου και του φόρου υπεραξίας, τέλος, ανταποδοτικό ή μη, τέλος χαρτοσήμου, εισφορά, εισφορά του ν. 128/1975, προμήθεια, δικαίωμα ή άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων, με την επιφύλαξη των διατάξεων που αφορούν το Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών.

Τι έχουν σήμερα στα χέρια του τα funds

Τα συνολικά δάνεια που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους τα Funds ανέρχoνται σε 88,8 δισ. ευρώ.
Από αυτά τα 42,3 δισ. ευρώ αφορούν φυσικά πρόσωπα , τα 12,2 δισ αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες και τα επιχειρηματικά δάνεια ανέρχεται σε 32,7 δισ ευρώ.
Τα Funds βγάζουν υπερκέρδη από τη μη καταβολή του φόρου, υπεραξίες οι οποίες είναι δυσθεώρητες διότι αγόρασαν φθηνά κα απαιτούν τα χρήματα στην ονομαστική αξία των δανείων.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης