Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Eurobank: Με επιτόκιο 3,2% η χρηματοδότηση ψηφιακής και πράσινης μετάβασης για 56.000 επιχειρήσεις

Eurobank: Με επιτόκιο 3,2% η χρηματοδότηση ψηφιακής και πράσινης μετάβασης για 56.000 επιχειρήσεις
Η Eurobank παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση πως οι επιχειρήσεις μπορούν να αποκτήσουν νέα πάγια, είτε ψηφιακά, είτε πράσινα, προκειμένου να παράξουν αξία
Σχετικά Άρθρα
Με κόστος (επιτόκιο) το οποίο ξεκινά από 3,2% στην Εurobank περί τις 56.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ίδια συμμετοχή τους για τις επενδύσεις στις νέες δράσεις του ΕΣΠΑ ( 2021-2027) για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.
Η Eurobank, η οποία τα τελευταία τρία χρόνια έχει χρηματοδοτήσει με δάνεια ύψους 2,2 δις. ευρώ 23.000 μικρές επιχειρήσεις (με τζίρο μέχρι 5 εκατ. ευρώ) παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση πως οι επιχειρήσεις μπορούν να αποκτήσουν νέα πάγια, είτε ψηφιακά, είτε πράσινα, προκειμένου να παράξουν αξία.
Τις επόμενες εβδομάδες, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Τσακίρης το Υπουργείο Ανάπτυξης θα δημοσιεύσει τις δυο πρώτες προκηρύξεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ και για την πράσινη μετάβαση, συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ.
Οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι επιλέξιμες για τις επιδοτήσεις ( 50 % έως και 60 % για ορισμένες περιοχές ) σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό ορισμό, όπως τόνισε ο κ. Δ. Οικονόμου, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Retail Business της Eurobank είναι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ και έως 10 άτομα προσωπικό, οι μικρές με τζίρο 10 εκατ. ευρώ και έως 50 άτομα προσωπικό και οι μεσαίες με τζίρο 50 εκατ. ευρώ και έως 250 άτομα προσωπικό.

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Σ ότι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό, σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα διαχείρισης προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου κ. Γ. Ζερβό, οι επιχειρήσεις ανά κατηγορία μπορούν να υποβάλλουν μια αίτηση έως και το τριπλάσιο του τζίρου τους, ενώ στο πρόγραμμα της πράσινης μετάβασης (για την μείωση του ενεργειακού κόστους) οι επιδοτήσεις ανέρχονται έως 50-60% (έως 1 εκατ. ευρώ), ενώ σε ορισμένες περιοχές οι επιχειρήσεις δικαιούνται ένα επιπλέον ποσοστό 10%.
Ο κ. Ι. Γιαννακλής, γενικός διευθυντής του Retail banking εξήγησε ότι η τράπεζα μέσω μιας απλοποιημένης ηλεκτρονικής διαδικασίας (business check up) δίνει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να διαπιστώσουν εαν είναι επιλέξιμες στο πρόγραμμα, παρέχοντας την δραστηριότητα τους (ΚΑΔ) οικονομικά στοιχεία.
Στη συνέχεια, σε συνεργασία με ειδικά γραφεία στην επικράτεια μέσω ειδικής τιμολόγησης υποβάλλεται ο ηλεκτρονικός φάκελλος και η επιστολή πρόθεσης δανεισμού. Το επιτόκιο ξεκινά απο 3,2% ενώ σ ότι αφορά τις εξασφαλίσεις ( προσημειώσεις ), οι εγγυήσεις αυτές εξασφαλίζονται έως και 50% μέσω προγραμμάτων του Invest EU. Όσες επιχειρήσεις διαθέτουν τις χρηματοροές φθάνουν έως και το 100% της χρηματοδότησης για την ιδιωτική συμμετοχή.
Επίσης, για πρόσθετη χρηματοδότηση δίνεται η δυνατότητα για προεξόφληση της επιδότησης παρέχοντας εγγυητικές επιστολές. Εξηγώντας γιατί οι επενδύσεις δίνουν πολλαπλασιαστικές δυνατότητες στην παραγωγή πλούτου, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Α. Αθανασόπουλος επισήμανε τους πέντε μοχλούς υποστήριξης που είναι οι παγκόσμιες τάσεις με τις τοπικές επιχειρήσεις που απευθύνονται σε παγκόσμιες αγορές (προστιθέμενη αξία, οικονομία ικανοτήτων, ψηφιακή οικονομία κα), η παραγωγικότητα εργασίας για ποιοτικότερο και φθηνότερο προϊόν, η καλύτερη αποδοτικότητα των επιχειρήσεων που μειώνουν το κόστος ενέργειας, οι επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και τέλος η τεχνολογία με την τεχνητή νοημοσύνη.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης