Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα περίεργα κερδοσκοπικά παιχνίδια στην μετοχή της Attica bank από το ΤΜΕΔΕ - Η Πειραιώς φθάνει έγκαιρα στο 51% στην MIG...

Τα περίεργα κερδοσκοπικά παιχνίδια στην μετοχή της Attica bank από το ΤΜΕΔΕ - Η Πειραιώς φθάνει έγκαιρα στο 51% στην MIG...
Το ΤΜΕΔΕ λοιπόν έχει κίνητρο… η μετοχή να ανακάμψει για να κερδίσει περισσότερα από τις μετοχές που θα πουλήσει στην Thrinvest Holding.
Το τελευταίο διάστημα στην μετοχή της Attica bank καταγράφεται αυξημένος όγκος συναλλαγών.
Από τις 3 Φεβρουαρίου έχει διακινηθεί το 1,5% ή 24,2 εκατ μετοχές με το free float να ανέρχεται στο 1,99% εάν δεχθούμε ότι Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 69,51%, ΤΜΕΔΕ 20,11%, ΕΦΚΑ 8,40% είναι… σταθεροί επενδυτές.
Προκαλεί απορία λοιπόν ποιος είναι αυτός που έχει συμφέρον να αυξάνει την μετοχή της Attica bank η οποία σήμερα εμφανίζει τιμή 0,2840 ευρώ και συνολική χρηματιστηριακή αξία 424 εκατ.
Η Attica bank σήμερα έχει αρνητική καθαρή θέση, η άνοδος της μετοχής δεν δικαιολογείται, θα χρειαστεί την αύξηση των 473,3 εκατ και ακολούθως νέα αύξηση 450 εκατ ευρώ…η σημερινή αξία της Attica bank είναι μηδέν και όχι 424 εκατ ευρώ 
Η Attica bank δεν δικαιολογεί σήμερα 424 εκατ χρηματιστηριακή αξία παρ΄ ότι πουλάει 2,3 δισεκ. NPEs και αναμένει προσφορές από doValue και Cepal.

Τι συμβαίνει;

Πληροφορούμαστε ότι πίσω από την υπερκινητικότητα στην μετοχή της Attica bank βρίσκεται το ΤΜΕΔΕ το οποίο θα πουλήσει στην Thrinvest Holding μετοχές για να μπορεί να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου με 100 εκατ ευρώ.
Υπολογίζεται ότι η Thrinvest Holding θα κατέχει το 12% της Attica bank ή και υψηλότερο ποσοστό μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου των 473,3 εκατ ευρώ.
Το ΤΜΕΔΕ λοιπόν έχει κίνητρο… η μετοχή να ανακάμψει για να κερδίσει περισσότερα από τις μετοχές που θα πουλήσει στην Thrinvest Holding.
Παρ΄ όλα αυτά το 20% της Attica bank σήμερα έχει αξία 84-85 εκατ ευρώ ενώ συνολικά έχει επενδύσει πάνω από 1 δισεκ. ευρώ.
Το ΤΜΕΔΕ δεν κερδίζει επί της ουσίας τίποτε αφού… έχει υποστεί καταστροφή από την επένδυση του στην Attica bank.

O στόχος του 51% της Πειραιώς στην MIG

Ως γνωστό η Πειραιώς θα υποβάλλει δημόσια πρόταση στην MIG στην Marfin Investment Group στα 01,668 ευρώ εκεί που ήδη βρίσκεται η μετοχή της MIG.
Η απόφαση δημόσιας πρότασης είναι να καταστρέψει τα σχέδια της Sea Jets της οικογένειας Ηλιόπουλου που επιδίωξαν να μπλοκάρουν το deal της Attica Group με την Strix της Πειραιώς.
Η Πειραιώς έχει ήδη φθάσει να ελέγχει το 49,3487% ή 463,635 εκατ ευρώ συνολικής αξίας 77 με 78 εκατ ευρώ.
Ξεπερνώντας το 51% διασφαλίζει ότι οποιαδήποτε σχέδιο της οικογένειας Ηλιόπουλου καθίσταται άκυρο.
Όμως επί της ουσίας… ενώ η δημόσια πρόταση δεν έχει ξεκινήσει η Πειραιώς... δεν έχει εύλογο συμφέρον να αποκτήσει περισσότερες μετοχές…κατά την άποψη μας η δημόσια πρόταση... θα υλοποιηθεί μεν αλλά η Πειραιώς... εάν αποτύχει θα είναι ενθουσιασμένη... δεν χρειάζεται να πάρει πάνω από 51% που ήδη έχει φθάσει... 
Η δημόσια πρόταση θα υλοποιηθεί μεν αλλά το ποσοστό που τελικά θα αποκτήσει η Πειραιώς να μην είναι ουσιωδώς μεγάλο…
Έχουμε τονίσει ότι στόχος της Πειραιώς ήταν να προστατέψει το deal Attica Group με Strix και όχι να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της MIG.
Υποθέτουμε ότι έως το τέλος του 2023 η MIG θα σχεδιάσει την αύξηση κεφαλαίου των 100 εκατ όπου η Πειραιώς θα μειώσει το ποσοστό της επιτρέποντας νέους επενδυτές να τοποθετηθούν ώστε η MIG να ξεκινήσει πάλι να λειτουργεί ως εταιρία… συμμετοχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης