Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Σταϊκούρας κουρεύει το επιτόκιο εξόφλησης της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών

Ο Σταϊκούρας κουρεύει το επιτόκιο εξόφλησης της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών
Σήμερα μια οφειλή 282 .000 ευρώ έχει πανωτόκιo 170.000 ευρώ με αποπληρωμή σε 240 δόσεις
Σχετικά Άρθρα
Προεκλογική στροφή 180 μοιρών κάνει το υπουργείο Οικονομικών στο Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών μετά από 32 μήνες λειτουργίας που νομοθέτησε το υπουργείο Οικονομικών το Ιούλιο του 2020.
Η πρωτοβουλία του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα να πάρει πίσω το δικαίωμα που είχε δώσει στους servicers να απορρίπτουν τη ρύθμιση δανείου που πρότεινε ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών με το άρθρο 5 του νόμου 4738/2020,που ανέφερε ότι «οι χρηματοδοτικοί φορείς ( servicers και τράπεζες) διατηρούν διακριτική ευχέρεια ως προς την υποβολή πρότασης ρύθμισης οφειλών και ως προς το περιεχόμενό της και δεν υποχρεούνται να υποβάλουν προτάσεις σε όλες τις περιπτώσεις που τους απευθύνεται αίτηση».
Μετά από 32 μήνες ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας ανέκρουσε πρύμναν.
Ανακοίνωσε στη Βουλή σε ερώτηση του ΠΑΣΟΚ ΚΙ.ΝΑ.Λ για το ιδιωτικό χρέους, ότι βελτιώνουμε το υφιστάμενο εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού μέσω άμεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Οι αλλαγές του Εξωδικαστικού Μηχανισμού


Ανάμεσα στις αλλαγές που ανακοίνωσε ο υπουργός είναι η υποχρέωση της αιτιολογημένης μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος τόσο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη, και να προηγείται δημόσια ανάρτηση αυτής στην πλατφόρμα.
Πρόκειται για απόφαση σταθμός διότι ήταν η Αχίλλειος Πτέρνα του εξωδικαστικού μηχανισμού και λειτούργησε σε βάρος των δανειοληπτών που δεν λαμβάνουν καμία απάντηση από τους πιστωτές. Έτσι έχαναν κάθε δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη διότι ο αντίδικος δεν έδινε απάντηση στην προτεινόμενη ρύθμιση και την απέρριπτε χωρίς να δίνει καμία εξήγηση. Έγκριτοι δικηγόροι που έχουν ως αντικείμενο ενασχόλησης τον εξωδικαστικό μηχανισμό θωρούν καθοριστικής σημασίας την απόφαση αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί και το θέμα των δανειοληπτών που αντιμετωπίστηκαν με το γράμμα του νόμου και του άρθρου 5 που δεν έλαβαν καμία απάντηση.
Ανάμεσα στις αλλαγές είναι η ένταξη του δανειολήπτη που έχει οφειλές σε ένα πιστωτή σε ποσοστό 90%, να ενταχθούν και νέες κατηγορίες οφειλών όπου μπορούν να ρυθμιστούν όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.

Το ψηλό επιτόκιο εξόφλησης διπλασιάζει το χρέους

Επίσης θα καταργήσει την ποινή προεξόφλησης με τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα να προαναγγέλλει και μείωση του το επιτοκίου ρύθμισης οφειλών κάτω του 5% που είναι σήμερα. Η προοπτική αυτή αξιολογείται θετικά διότι ο δανειολήπτης πληρώνει υψηλό επιτόκιο αποπληρωμής το οποίο παράγει επιπλέον οφειλή διπλάσια σε σχέση με την αρχική. Πρόσφατο παράδειγμα δανειολήπτης με χρέος 282.000 ευρώ στην εφορία, ο εξωδικαστικό μηχανισμός έβγαλε ρύθμιση αποπληρωμής 240 δόσεων και το συνολικό ποσό οφειλής αυξήθηκε κατά 170.000 ευρώ λόγω του υψηλού επιτοκίου. Έτσι ο οφειλέτης θα καταβάλει συνολικό ποσό 452.000 ευρώ ενώ το κούρεμα ανήλθε μόλις σε 5000 ευρώ.
Η ρύθμιση οφειλής υπέρ τρίτων αφορά κυρίως τροχαία παράβαση που συνδυάζεται με ποινικό περιεχόμενο, με το χρέος να περνά μέσα από τον εξωδικαστικό ρύθμισης οφειλής.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης