Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συμφωνίες χρηματοδότησης ενεργειακών projects άνω του 1 GW «έκλεισε» η Εθνική τράπεζα... από ΤΕΝΕΡΓ έως Παυλίδη

Συμφωνίες χρηματοδότησης ενεργειακών projects άνω του 1 GW «έκλεισε» η Εθνική τράπεζα... από ΤΕΝΕΡΓ έως Παυλίδη
Oι εταιρικές χρηματοδοτήσεις της Εθνικής οι οποίες στο 9μηνο ανήλθαν σε 16, 9 δισ. ευρώ καταλαμβάνουν ένα μεγάλο κομμάτι των συνολικών δανείων (εκτίμηση για 27 δισ. στο τέλος του 2022 ) και το μεγαλύτερο μέρος αφορά δραστηριότητες ΑΠΕ
Σχετικά Άρθρα
Ισχυρά μερίδια στις χρηματοδοτήσεις ενεργειακών projects αρχίζει να διαμορφώνει πλέον η Εθνική Τράπεζα καθώς το τελευταίο τετράμηνο συμμετείχε σε δυο από τις μεγαλύτερες επενδύσεις (εξαγορά μονάδας ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης, Φωτοβολταϊκά ΔΕΗ).
Την ίδια περίοδο, όμως, χειρίζεται την χρηματοδότηση του οχήματος (SPV) για την εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακή, μια συμφωνία η οποία αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με 1 δισ ευρώ από την Εθνική Τράπεζα.
Επιπρόσθετα των έργων ενέργειας, στις αρχές του Ιανουαρίου η Εθνική Τράπεζα, σύναψε συμφωνία για την χρηματοδότηση του fund ECM, την πρώτη επιχειρηματική συμφωνία του 2023 η οποία αφορούσε την εξαγορά του συνόλου των δραστηριοτήτων του ομίλου Παυλίδη.
Oι εταιρικές χρηματοδοτήσεις της Εθνικής οι οποίες στο 9μηνο 2022 ανήλθαν σε 16,9 δισ. ευρώ καταλαμβάνουν ένα μεγάλο κομμάτι των συνολικών δανείων (εκτίμηση για 27 δισ. στο τέλος του 2022 ) και το μεγαλύτερο μέρος αφορά δραστηριότητες ΑΠΕ καθώς η τράπεζα διαβλέπει σημαντική συμβολή από τα έργα πράσινης ενέργειας στο ΑΕΠ.

Ποια είναι τα projects

Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε εκταμίευση 300 εκατ. ευρώ για την εξαγορά και κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη, ισχύος 840 MW.
Με την συμφωνία η ΔΕΗ εξαγόρασε την πλειοψηφία της εταιρείας (51%), η ΔΕΠΑ (29%), ενώ η Damco Energy παρέμεινε μέτοχος με 20%.
Η νέα μονάδα πρόκειται να είναι η πιο αποδοτική ενεργειακά στην Ελλάδα με υψηλό συντελεστή απόδοσης 63% ενώ θα μπορεί να προμηθεύεται αέριο από το FSRU Aλεξανδρούπολης δίχως κανένα ρίσκο εφοδιασμού.
Στα μέσα Ιανουαρίου, από κοινού με την Eurobank και με συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων EIB, προχώρησαν σε δομημένη χρηματοδότηση ύψους 102,4 εκατ. ευρώ για την κατασκευή φωτοβολταϊκών ισχύος 230 MW στην Κοζάνη (ΔΕΗ Ανανεώσιμες), ένα έργο το οποίο στηρίζεται στις χρηματοροές των φωτοβολταϊκών.
Οι δυο τράπεζες Εθνική και Eurobank χρηματοδότησαν το 70% των μακροπρόθεσμων δανειακών γραμμών ενώ η EIB ανέλαβε ένα μικρό ποσοστό χρηματοδότησης του έργου.

Εξαγορά της Παυλίδης από το ΕCM – Τέρνα Ενεργειακή

Η Εθνική Τράπεζα προχώρησε επίσης σε χρηματοδότηση 250 εκατ. ευρώ για την σύνθετη εξαγορά της Παυλίδης από το ΕCM, δηλαδή την απόκτηση της Παυλίδης Μάρμαρα, του λατομείου της Mermeren (Σκόπια) καθώς και των φωτοβολταϊκών της Παυλίδης.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ορισμένες πηγές το τίμημα της συμφωνίας ανήλθε συνολικά περί τα 650 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την ίδια εξαγορά το ECM έχει προσεγγίσει ακόμα μια συστημική τράπεζα.
Η συμφωνία, όμως, η οποία θα προσθέσει σημαντικά έσοδα είναι η εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακή.
Η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται προ των πυλών της συμφωνίας για την χρηματοδότηση της εταιρείας η οποία θα εξαγοράσει την Τέρνα (First sentier – Μacquarie).
Λόγω της σύνθετης δομής του deal (απόσχιση των μη ενεργειακών εταιρειών, Δημόσια Πρόταση πρός όλους τους μετόχους ) το οριστικό κλείσιμό της αναμένεται εκτός απροόπτου, το ερχόμενο διάστημα.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης