Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ελληνικές τράπεζες: Οι εκλογές μεταθέτουν τις εκδόσεις ΜREL - Νωρίτερα η έκδοση της Ελληνικής Δημοκρατίας

Ελληνικές τράπεζες: Οι εκλογές μεταθέτουν τις εκδόσεις ΜREL - Νωρίτερα η έκδοση της Ελληνικής Δημοκρατίας
Δεν υπάρχει ανάγκη μετά την άντληση 1,8 δισ. ευρώ, ενώ η επενδυτική βαθμίδα οδηγεί σε αναβαθμίσεις τραπεζών
Σχετικά Άρθρα
Θα μετατεθούν χρονικά οι πρώτες εκδόσεις των ελληνικών τραπεζών για τις ελάχιστες απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (ΜREL) λόγω της πιθανής προκήρυξης των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, καθώς, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη της αγοράς ομολόγων, καμία τράπεζα δεν πρόκειται να αναλάβει το ρίσκο να απευθυνθεί στις αγορές και στους επενδυτές εν μέσω μιας εκλογικής αβεβαιότητας που θα οδηγούσε σε άσκοπη αύξηση του κόστους δανεισμού.
Εάν προκηρυχθούν οι εκλογές στο τέλος Φεβρουαρίου ή αργότερα τον Μάρτιο τότε μέχρι την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας ή καλύτερα μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης δεν αναμένεται να προκύψουν νέες εκδόσεις.
Άλλωστε, παραδοσιακά οι ελληνικές τράπεζες το πρώτο τρίμηνο του έτους δεν προχωρούν σε εκδόσεις, ενώ ύστερα από το “μαξιλάρι” που δημιούργησαν με το μπαράζ εκδόσεων το τελευταίο τρίμηνο του 2022 (άντληση κεφαλαίων 1,8 δισ. ευρώ ), καλύφθηκαν σημαντικά οι απαιτήσεις του επόπτη σε επίπεδο δεικτών.
Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, “δεν υπάρχει σήμερα κάποια ανάγκη και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες” ενώ ακόμα κι αν προκύψει αυτή θα μπορούσε να καλυφθεί μετά την έξοδο της Ελληνικής Δημοκρατίας ή στο διάστημα μετά τα ετήσια αποτελέσματα των τραπεζών.
Τη νέα χρονιά, όμως, εκτός από την ενδεχόμενη αβεβαιότητα των εκλογών στην Ελλάδα, οι ομολογιακές εκδόσεις θα είναι περισσότερες στην Ευρώπη εξαιτίας της ανάγκης κεφαλαίων για την ενεργειακή κρίση, έτσι αναμένεται να δημιουργηθεί “ συνωστισμός”, συνεπώς για τον χρόνο προσφυγής στις αγορές εκτός από την κατάσταση τους, θα ακολουθηθεί μια σειρά, ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως συνέβη και το 2022.
Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη τριετία οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε εκδόσεις ύψους 8,2 δισ. ευρώ.
Βεβαίως το “κλείδι” για την κάλυψη θα είναι η πιθανή απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, διότι στην συνέχεια θα ακολουθήσει και αναβάθμιση των τραπεζών, διευκολύνοντας μ αυτόν τον τρόπο, το κόστος δανεισμού, αλλά και την πρόσβαση σε περισσότερους επενδυτές.

Νωρίτερα η έκδοση της Ελληνικής Δημοκρατίας;

Καίτοι οι ανάγκες δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι χαμηλές για τη νέα χρονιά ( 7-8 δισ. ευρώ), σύμφωνα με υψηλά τραπεζικά στελέχη, ο ΟΔΔΗΧ δεν θα περιμένει την αξιολόγηση από την Fitch στα τέλη Ιανουαρίου (27), έτσι δεν αποκλείεται να δοκιμαστεί μια έξοδος τις δυο επόμενες εβδομάδες, εφόσον βεβαίως συνεχίσει η θετική εικόνα στις αγορές ύστερα και από την αποκλιμάκωση του επιτοκίου του δεκαετούς στα επίπεδα του 4%.
Με αυτόν τον τρόπο η Ελληνική Δημοκρατία θα ανανεώσει την επαφή της με τις αγορές και αναμένεται να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των ετήσιων αναγκών, πριν και την επικείμενη επενδυτική απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας η οποία, όπως προαναφέρθηκε θα μειώσει σημαντικά όχι μόνο το επιτόκιο δανεισμού, αλλά θα διευρύνει και τις πηγές άντλησης κεφαλαίων, για την Δημοκρατία, τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Ορισμένες, μάλιστα περιμένουν την επενδυτική βαθμίδα προκειμένου να αλλάξει η πιστοληπτική τους αξιολόγηση για να προχωρήσουν αργότερα σε δανεισμό από τις διεθνείς αγορές.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης