Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με «γκάζια» 30% στα 1,1 δισεκ. ευρώ η αγορά στεγαστικών δανείων το 2022 - Γιατί δεν υποχωρεί εν μέσω υψηλoύ πληθωρισμού

Με «γκάζια» 30% στα 1,1 δισεκ. ευρώ η αγορά στεγαστικών δανείων το 2022 - Γιατί δεν υποχωρεί εν μέσω υψηλoύ πληθωρισμού
Η άνοδος της στεγαστικής πίστης αναμένεται να συνεχιστεί και το 2023 και να διαμορφωθεί στα ίδια επίπεδα
Σχετικά Άρθρα
«Αναχώματα» στις αυξήσεις επιτοκίων, τον πληθωρισμό αποτελούν στην στεγαστική πίστη οι κρατικές επιδοτήσεις προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και τα προγράμματα χαμηλότοκων δανείων για αγορά κατοικίας από νέους έως 39 ετών.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, η αγορά των στεγαστικών δανείων φέτος θα κλείσει στα 1,1 δισ. ευρώ δάνεια έναντι 900 εκατ. ευρώ καταγράφοντας μια άνοδο της τάξης του 30%, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη.
Η άνοδος της στεγαστικής πίστης αναμένεται να συνεχιστεί και το 2023 και να διαμορφωθεί στα ίδια επίπεδα.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η ίδια η αγορά στεγαστικών δανείων έχει μεταμορφωθεί εδω και δυο δεκαετίες: Την πενταετία 2003-2008 συντελέστηκε μια έκρηξη στεγαστικής πίστης καθώς υπολογίζεται ότι, οι τράπεζες προχώρησαν σε στεγαστικά δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά σήμερα έχουν περάσει σε φάση ωρίμανσης καθώς έχουν αποπληρωθεί οι τόκοι και δεν υπάρχουν πιέσεις. Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων (2012-2017 ) τόσο η αγορά ακινήτων όσο και η αγορά στεγαστικών δανείων υποχώρησαν δραματικά, εξέλιξη η οποία αποτυπώθηκε και στον χαμηλό αριθμό των χορηγήσεων στις οποίες προχώρησαν οι τράπεζες.
Στην συνέχεια η αγορά, απο το 2018, άρχισε να ανακάμπτει σταδιακά, όπως και οι τιμές των ακινήτων εξαιτίας της υψηλής ζήτησης. Τα τελευταία δυο χρόνια, η αγορά εμφανίζει σταθερό ρυθμό ανάκαμψης και φέτος παρά τα υψηλά ενεργειακά κόστη, τα χαμηλά εισοδήματα λόγω πληθωρισμού, η τάση ανόδου συνεχίζεται με τις τράπεζες να ενισχύουν, κυρίως, τα προϊόντα σταθερού επιτοκίου. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τα κίνητρα τα οποία δίνονται τακτικά με τα προγράμματα ανακαίνισης και εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και το πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας για νέους αναμένεται να δώσουν νέα ώθηση στην αγορά, παρά την άνοδο στις τιμές των ακινήτων κατά 10,4% έως το πρώτο εννεάμηνο του 2022.

Συμφέρουσα η αλλαγή σε σταθερό επιτόκιο

Η συνεχής άνοδος των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες επέφερε και την μεταστροφή των δανειοληπτών σ ότι αφορά τον τύπο των επιτοκίων που επιλέγουν. Η αλλαγή από τα κυμαινόμενο επιτόκιο στο σταθερό, είναι συμφέρουσα, ιδιαίτερα για τις μεγάλες διάρκειες ( πάνω από 10 έτη ) μ ένα μέσο κόστος 4%. Οι ίδιες τάσεις εξάλλου επικρατούν και σε ανεπτυγμένες αγορές, όπως στις ΗΠΑ, όπου τα προϊόντα στεγαστικών δανείων για την πρώτη περίοδο διαθέτουν σταθερό επιτόκιο και στην συνέχεια μετατρέπεται σε κυμαινόμενο.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης