Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της άσκησης της ΕΒΑ για τις ελληνικές τράπεζες - Ξεχωρίζουν Eurobank και Εθνική τράπεζα

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της άσκησης της ΕΒΑ για τις ελληνικές τράπεζες - Ξεχωρίζουν Eurobank και Εθνική τράπεζα
Εθνική και Eurobank προηγούνται σε κεφάλαια και μείωση κόκκινων δανείων
Σχετικά Άρθρα
Οι τράπεζες Εθνική και Eurobank διαθέτουν τους υψηλότερους Δείκτες κοινών μετοχών (CET 1), χαμηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων και υψηλούς Δείκτες κάλυψης, σύμφωνα με την άσκηση διαφάνειας και αξιολόγησης κινδύνου την οποία δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.
Αν και η έκθεση, όπως και η άσκηση διαφάνειας, στηρίζεται σε στοιχεία του τέλους εξαμήνου του 2022, ωστόσο προσφέρει μια εικόνα για την κεφαλαιακή επάρκεια, τα κόκκινα δάνεια, τους Δείκτες κάλυψης και μόχλευσης για τις 122 τράπεζες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε 26 χώρες.
Η EBA επισημαίνει ότι, παρόλο που η κερδοφορία των τραπεζών έχει βελτιωθεί, παραμένει αβέβαιο πως θα εξελιχθεί όταν η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη και τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Η σύσταση της ΕΒΑ πρός τις τράπεζες είναι αφενός να προετοιμαστούν για μια πιθανή υποβάθμιση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και αφετέρου να ενισχύσουν τα συστήματα ελέγχου τους.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι μέσοι όροι από τις τράπεζες είναι οι εξής: Στον δείκτη κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) 15,2%, στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 1,8%, στο συντελεστή μόχλευσης στο 5,2%, στο Δείκτη κάλυψης ρευστότητας στο 165,1% ενω η μέση απόδοση ιδίων κεφαλαίων βρίσκεται στο 7,8%.
Επίσης σύμφωνα με την ΕΒΑ, παρά τους χαμηλούς όγκους μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), οι ευρωπαϊκές τράπεζες ταξινομούν το 9,5% των δανείων στο στάδιο 2, το υψηλότερο επίπεδο από το 2018 όταν ξεκίνησε η υποβολή εκθέσεων.

Εθνική Tράπεζα – Eurobank με CET1 15,7% και 14,3%

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της άσκησης σε επίπεδο χώρας, ο Δείκτης κοινών μετοχών CET 1 ανήλθε στο 15,2%, με τα συνολικά κεφάλαια να ανέρχονται σε 19,4 δισ. ευρώ και ειδικότερα στην Eurobank 5,9 δισ. σε Εθνική 5,5 δισ. ευρώ, σε Alpha 4,4 δις. ευρώ και Πειραιώς 3,4 δισ. ευρώ.
Η  συνολική έκθεση (total exposure) αντίστοιχα είναι 41,6 δισ. ευρώ στην Eurobank, 35 δισ. ευρώ στην Εθνική, 35,9 δις. ευρώ στην Alpha bank και 31,5 δις. ευρώ στην Τράπεζα Πειριαώς.
Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει τον υψηλότερο Δείκτη κοινών μετοχών CET 1 καθώς διαμορφώνεται στο 15,7%, το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων κινείται στο 3,9%, ενώ ο συντελεστής κάλυψης των ΜΕΔ κινείται στο 56,3%.
Αντίστοιχα, η Eurobank διαθέτει Δείκτη CET1 στο 14,3%, ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων 4,4% και συντελεστή κάλυψης 50% ενώ ο δείκτης μόχλευσης σε επίπεδο κεφαλαίων Tier I βρίσκεται στο 6,9%.
Η Alpha Bank διαθέτει Δείκτη κοινών μετοχών CET1 12,4%, ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων 6,3%, ενω ο Δείκτης κάλυψης τους διαμορφώνεται στο 30,3% και ο Δείκτης μόχλευσης στο 5,3%.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει Δείκτη κοινών μετοχών CET1 στο 11%, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι 6,2%, ο Δείκτης κάλυψης στο 38,1% ενω ο δείκτης μόχλευσης ( κεφαλαίων επιπέδου Tier I ) βρίσκεται στο 4,4%.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης