Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι ελληνικές τράπεζες συνδράμουν ώστε η οικονομία να γίνει πιο παραγωγική - Το 2023, η ανάπτυξη, τα κόκκινα δάνεια

Οι ελληνικές τράπεζες συνδράμουν ώστε η οικονομία να γίνει πιο παραγωγική - Το 2023, η ανάπτυξη, τα κόκκινα δάνεια
Το μακροοικονομικό περιβάλλον του 2023 ενδέχεται να επιβραδύνει προσωρινά τον ρυθμό αύξησης της ζήτησης για νέες χορηγήσεις και να αυξήσει τον πιστωτικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, σύμφωνα με τον Γκ. Χαρδούβελη
Σχετικά Άρθρα
Στο 2023, την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στον ρόλο των τραπεζών, αναφέρθηκαν τόσο ο  Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης, όσο και ο  Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank, Γ. Ζανιάς, μιλώντας στο 24ο Ετήσιο Συνέδριο Capital Link Invest in Greece Forum στη Νέα Υόρκη.
Κομβικό ρόλο στις μακροοικονομικές εξελίξεις τα επόμενα δύο-τρία χρόνια θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν η γεωπολιτική αβεβαιότητα και οι ενεργειακές προκλήσεις, ενώ η βασική μεταβλητή που πρέπει να παρακολουθείται, είναι ο πληθωρισμός, τόνισε ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο 24ο Ετήσιο Συνέδριο Capital Link Invest in Greece Forum στη Νέα Υόρκη.
Στην παρέμβασή του, ο κ. Χαρδούβελης αναφέρθηκε στην Ελλάδα, αλλά και στις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας ότι είναι πλέον αρκετά ισχυρές τόσο από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας ,όσο και ρευστότητας, προσφέροντας άφθονο νέο δανεισμό με λογικά επιτόκια, βοηθώντας έτσι την οικονομία να γίνει πιο παραγωγική.
Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι η νομισματική πολιτική είναι σήμερα πιο περιοριστική, επαναφέροντας τα επιτόκια σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, συμβατά με τους ιστορικούς τους μέσους όρους, ενώ η δημοσιονομική πολιτική σε επίπεδο Ευρωζώνης δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών λόγω των αυξημένων επιπέδων δημόσιου χρέους, που άφησε πίσω της η πανδημία.

Ανθεκτική η Ελλάδα

Αφού σημείωσε ότι στις περισσότερες χώρες ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα είναι χαμηλός ή και αρνητικός το 2023, υπογράμμισε ότι  η Ελλάδα παραμένει ανθεκτική, με τον 3ο ή 4ο μεγαλύτερο αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, 1,8%.
«Η οικονομία της διατηρεί ισχυρή δυναμική και υψηλά αποθέματα ρευστότητας τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) προσφέρει ένα αναπτυξιακό μαξιλάρι ασφαλείας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΤΕ.
Όπως επεσήμανε, η ανάπτυξη βασίζεται σε ένα διαφοροποιημένο και ευρύ φάσμα παραγόντων, που συμπεριλαμβάνει όλες τις υγιείς επιχειρήσεις, που επέζησαν της πολυετούς εγχώριας οικονομικής κρίσης.

Iσχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον

Κάνοντας αναφορά στην εξαμηνιαία έρευνα για την ελληνική επιχειρηματικότητα της Εθνικής Τράπεζας, που διεξάγεται τα τελευταία 14 χρόνια, σημείωσε πως δείχνει ότι υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον ακόμα και μεταξύ των ΜμΕ, με το 86% να σχεδιάζει επενδύσεις για τα επόμενα πέντε χρόνια, εν μέρει λόγω των ευκαιριών που προσφέρει το ΤΑΑ.
Η έρευνα δείχνει μια ξεκάθαρη αντιστροφή της τάσης σε σχέση με 5 χρόνια νωρίτερα, υπογράμμισε.

Οι τράπεζες

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, το μακροοικονομικό περιβάλλον του 2023 ενδέχεται να επιβραδύνει προσωρινά τον ρυθμό αύξησης της ζήτησης για νέες χορηγήσεις και να αυξήσει τον πιστωτικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.
Εντούτοις, πρόσθεσε πως οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον αρκετά ισχυρές τόσο από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας όσο και ρευστότητας, προσφέροντας άφθονο νέο δανεισμό με λογικά επιτόκια, βοηθώντας έτσι την οικονομία να γίνει πιο παραγωγική.
Εξήγησε ότι η ισχύς αυτή των τραπεζών βασίζεται σε σειρά παραγόντων, όπως: 1) η συρρίκνωση του αποθέματος των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο αριθμό για πρώτη φορά από το 2009, 2) η ισχυρή επαναλαμβανόιμενη κερδοφορία, 3) ο χαμηλός λόγος δανείων προς καταθέσεις (60%), 4) οι επενδύσεις σε νέα πληροφοριακά συστήματα και τεχνολογίες, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών τους, και οι συνεργασίες τους με εταιρείες fintech, 5) οι βέλτιστες πρακτικές τους σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, και 6) η μακροπρόθεσμη πελατοκεντρική στρατηγική τους.

Ζανιάς (Eurobank): Οι τράπεζες χρηματοδοτούν τη νέα αναπτυξιακή φάση της ελληνικής οικονομίας

Μια σχετικά περιορισμένη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται την επόμενη περίοδο που κυριαρχούν υψηλή αβεβαιότητα-υψηλοί ρυθμοί πληθωρισμού-υψηλά επιτόκια, για τα οποία οι τράπεζες ήδη παίρνουν κάποιες επιπλέον προβλέψεις, όπως τόνισε ο  Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank, Γ. Ζανιάς, μιλώντας στο 4ο ετήσιο Συνέδριο Capital Link “Invest in Greece” στη Νέα Υόρκη.
Υπογράμμισε ότι «μεγαλύτερα προβλήματα αναμένεται ν’ αποφευχθούν καθώς: οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, οι ισολογισμοί έχουν «καθαρίσει» από οριακές περιπτώσεις δανειοληπτών κύρια κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, η τρέχουσα κερδοφορία αναπληρώνει τυχόν απώλειες κεφαλαίων, ενώ συγχρόνως υπάρχει στη χώρα ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας και δημοσιονομική στήριξη».
Σύμφωνα με τον κ. Ζανιά, οι ελληνικές τράπεζες, έχοντας ουσιαστικά επιλύσει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, χρηματοδοτούν τη νέα αναπτυξιακή φάση της ελληνικής οικονομίας.

Πιστωτική επέκταση

Πρόσθεσε πως η καθαρή πιστωτική επέκταση το 2022 πλησιάζει ένα διψήφιο ποσοστό αύξησης, το οποίο αποδίδεται κυρίως σε πιστωτική επέκταση σε επιχειρήσεις , καθώς ο τομέας των νοικοκυριών ακόμη αντιμετωπίζει προβλήματα που δημιουργήθηκαν την περίοδο της κρίσης.
Επικαλέστηκε μια πρόσφατη μελέτη της Eurobank που ταυτοποιεί: τον ενεργειακό τομέα, τις τηλεπικοινωνίες και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις υποδομές, τον τουρισμό και τις αστικές αναπλάσεις, την βιομηχανία, ως τους πέντε τομείς της οικονομίας στους οποίους θα γίνουν επενδύσεις 38 δισ. ευρώ περίπου τα επόμενα χρόνια, περιορίζοντας το σημαντικό επενδυτικό καινό το οποίο υπάρχει.
Υπογράμμισε ότι «η πιστωτική επέκταση έχει δυνατότητες σημαντικής περαιτέρω αύξησης μέχρι να φτάσει τα επίπεδα δανεισμού σε παρόμοιες χώρες της Ευρωζώνης, καθώς σήμερα τα εξυπηρετούμενα δάνεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ανέρχονται σε 105 δισ. ευρώ περίπου ήτοι σε 55% περίπου του ΑΕΠ».
Σταδιακά, η ζήτηση στον τομέα των νοικοκυριών αναμένεται να αυξηθεί και να προσθέσει στην πιστωτική επέκταση, συμπλήρωσε.

Για μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Ο κ. Ζανιάς ανέφερε ότι οι διαχειριστές των μη εξυπηρετούμενων δανείων επίσης, υπολογίζουν πως 10 δισ. περίπου από τα δάνεια που βρίσκονται στην κατοχή τους θα επιστρέψουν στον τραπεζικό τομέα τα επόμενα 2-3 χρόνια, αλλά περισσότερος χρόνος θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθεί η προσαρμογή στα υπόλοιπα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Αναφορικά με την ποιότητα του χαρτοφυλακίου των δανείων κατά την προσεχή περίοδο που κυριαρχούν υψηλή αβεβαιότητα-υψηλοί ρυθμοί πληθωρισμού-υψηλά επιτόκια, τόνισε πως αναμένεται μια σχετικά περιορισμένη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, για τα οποία οι τράπεζες ήδη παίρνουν κάποιες επιπλέον προβλέψεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης