Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Eurobank: Δεύτερη κίνηση στο εξωτερικό με απόκτηση χαρτοφυλακίου δανείων, ύψους 500 εκατ. ευρώ

Eurobank: Δεύτερη κίνηση στο εξωτερικό με απόκτηση χαρτοφυλακίου δανείων, ύψους 500 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες εβδομάδες διεξαγόταν η διαδικασία της δέουσας επιμέλειας (due dilligence ) προκειμένου να μείνουν εκτός προβληματικά δάνεια και να οριστικοποιηθεί η περίμετρος των υπό εξαγορά δανείων…
Σχετικά Άρθρα
Την εξαγορά χαρτοφυλακίου δανείων, ύψους 500 εκατ. ευρώ, στην Βουλγαρία αναμένεται να ολοκληρώσει την ερχόμενη εβδομάδα η Eurobank.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες εβδομάδες διεξαγόταν η διαδικασία της δέουσας επιμέλειας (due dilligence ) προκειμένου να μείνουν εκτός προβληματικά δάνεια και να οριστικοποιηθεί η περίμετρος των υπό εξαγορά δανείων.
Μετά τον διπλασιασμό του ποσοστού στην Ελληνική Τράπεζα (26%), η δεύτερη κίνηση με ενίσχυση του χαρτοφυλακίου δανείων στην Βουλγαρία δίνει την δυνατότητα στην Eurobank να επεκτείνει την παρουσία της σε χώρες οι οποίες κρίνονται ως βασικές αγορές ανάπτυξης της Τράπεζας στο εξωτερικό, τόσο σε οργανικό επίπεδο, όσο και μέσω εξαγορών.
Ως εκ τούτου, η ενίσχυση της παρουσίας - λόγω και της σταθερής ανάπτυξης στην Βουλγαρία – αποτελεί μέρος της στρατηγικής της προκειμένου να ενισχυθούν τα έσοδα και η κερδοφορία.
Ο ρύθμός της ανάπτυξης στην Βουλγαρία παραμένει σταθερός και πάνω απο τον μέσο όρο της περιοχής με πρόβλεψη για άνοδο 3% για το 2023, παρά τις πιέσεις λόγω του υψηλού πληθωρισμού.
Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, όμως, αλλά και η υιοθέτηση του ευρώ, το αργότερο έως το 2024 ενισχύουν τις προοπτικές για χρηματοδότηση των επενδύσεων.

Συνεισφορά 78 εκατ. ευρώ από Bank Post στο εννεάμηνο 2022

H Βank Post αποτελεί την τέταρτη τράπεζα στην Βουλγαρία σε μερίδια αγοράς καταθέσεων και δανείων.
Στο πρώτο εννεάμηνο, η Bankpost με συνολικό ενεργητικό 8 δισ. ευρώ και ενσώματη λογιστική αξία 908 εκατ. ευρώ συνέβαλε στον όμιλο της Eurobank με 78 εκατ. ευρώ στα καθαρά κέρδη από εξωτερικό, εκ των οποίων τα 27 εκατ. ευρώ αφορούσαν το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα αυξήθηκαν κατά 11,6% ανήλθαν στα 154 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε 55 εκατ. ευρώ σημειώνοντας ετήσια άνοδο 20,5%.
Ο Δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει χαμηλά στο 3,9%, ενω ο Δείκτης κάλυψης ανέρχεται στο 83,8%.
Η δε απόδοση επί της ενσώματης λογιστικής αξίας ανήλθε σε 11,8%, σύμφωνα με πρόσφατη παρουσίαση της Τράπεζας. Με την εξαγορά επίσης του 13,6% των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας από την Wargame (Λευκορωσία ) στο 0,48 της ενσώματης λογιστικής αξίας (στοιχεία Research Greece) η Εurobank διπλασίασε το ποσοστό της στην δεύτερη κυπριακή τράπεζα, διαθέτωντας ταυτόχρονα ισχυρή παρουσία με την Eurobank Κύπρου, η οποία απέφερε 57 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη, μέσω της δραστηριοποίησης της στα επιχειρηματικά δάνεια και το private banking.
Εν όψει, και ενός πιθανού γύρου συγκέντρωσης στον τραπεζικό κλάδο της Κύπρου, η Eurobank αποκτά ένα προβάδισμα έχοντας ακόμα και την επιλογή της συγχώνευσης των δυο θυγατρικών.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης