Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια… που δεν χρειάζονται υποστήριξη στο επίκεντρο της συνάντησης τραπεζιτών - Σταϊκούρα

Τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια… που δεν χρειάζονται υποστήριξη στο επίκεντρο της συνάντησης τραπεζιτών - Σταϊκούρα
Τα στεγαστικά δάνεια στο επίκεντρο…
Σχετικά Άρθρα

Τα στεγαστικά δάνεια και τα σχέδια της κυβέρνησης να υποστηρίξει τους ενήμερους δανειολήπτες βρέθηκαν στο επίκεντρο εκπροσώπων των ελληνικών τραπεζών με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, στις 24 Νοεμβρίου 2022. 
Μεταξύ άλλων παρευρέθησαν ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Βασίλειος Ράπανος, ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, ο CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς κ.ά.
Ωστόσο, οι τραπεζίτες τήρησαν σιγήν ιχθύος, παραπέμποντας στις εισηγήσεις του υπουργείου Οικονομικών...
Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγο καιρό είχαν υπάρξει διαβουλεύσεις μεταξύ των τραπεζιτών και της κυβέρνησης ώστε να ληφθούν μέτρα για την προστασία των ενήμερων δανειοληπτών εν μέσω μιας ενεργειακής και γενικότερα οικονομικής κρίσης.
Με τα στεγαστικά δάνεια να διαμορφώνονται στα 29,7 δισεκ. και το σύνολο των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα να ανέρχεται στα 113,6 δισεκ., σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, αυτό που καταγράφεται ως γενική τάση είναι ότι ειδικά στα στεγαστικά δεν παρατηρούνται προβλήματα ή καθυστερήσεις.
Μάλιστα, τα NPEs παραμένουν εντυπωσιακά χαμηλά.
Με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης, η οποία παρακολούθησε το μοντέλο της Ισπανίας, που επιδότησε τους ενήμερους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, και αξιολογώντας την κατάσταση στις ελληνικές τράπεζες, όπου δεν καταγράφεται επιδείνωση, δεν είναι βέβαιο ότι θα παρθούν μέτρα για τους ενήμερους καταναλωτές.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση προσπαθεί να λάβει προληπτικά μέτρα, παρόλο που το τραπεζικό σύστημα δεν φαίνεται να χρειάζεται βοήθεια.
Κάποιες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα Γέφυρα θα μπορούσαν να υπάρξουν, αλλά θα απαιτηθούν θεσμικές αλλαγές στο ήδη υφιστάμενο πλαίσιο νόμου.  

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Οι τράπεζες δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος

Σε κακό κλίμα και με προσπάθεια υποβάθμισης της ατζέντας ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του υπουργείου Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους εκπροσώπους των τραπεζών, με την κυβέρνηση να τους «πετάει το μπαλάκι» καθώς τα «χειρότερα είναι μπροστά».
«Κάνουμε ό,τι μπορούσαμε για τις τράπεζες, καθώς φαίνεται να μην έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος», είπε χαρακτηριστικά ανώτερη πηγή.
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα το υπουργείο θα περιμένει τις προτάσεις των εκπροσώπων του τραπεζικού συστήματος για τα όλα τα καυτά θέματα και κυρίως για την προοπτική εφαρμογής ενός τρίτου προγράμματος «γέφυρα» με επιδότηση επιτοκίου για τους συνεπείς δανειολήπτες, που θα αποτρέψει ένα νέο κύμα κόκκινων οφειλών.
Επισημαίνεται ότι η άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ έχουν αυξήσει τις μηνιαίες δόσεις για την αποπληρωμή στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων για περισσότερα από 480.000 νοικοκυριά που έχουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο συνδεδεμένο με το euribor.
Επίσης η επιθετική πολιτική από την ΕΚΤ έχει σπρώξει τους νέους δανειολήπτες σε δανεισμό με σταθερό επιτόκιο που είναι υψηλότερο από το κυμαινόμενο.
Σύμφωνα με άλλες πηγές βασικό θέμα ήταν η επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής για τις χορηγήσεις, τις καταθέσεις και τις προμήθειες.
Στη δίωρη συνάντηση με τους τραπεζίτες με τη συμμετοχή στελεχών από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους συζητήθηκε και το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού με το υπουργείο Οικονομικών να επισημαίνει την ανάγκη για μεγαλύτερες ταχύτητες σε αυτό το μέτωπο.

Τι συμβαίνει με τους πλειστηριασμούς – Οι κόντρες στη Βουλή

Στο μεταξύ, σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε και σήμερα στη Βουλή για τους πλειστηριασμούς, με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να εκτοξεύουν αλληλοκατηγορίες σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ενώ υποσχόταν προστασία της πρώτης κατοικίας, νομοθέτησε την οριζόντια κατάργηση της προστασίας το 2019, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο περιθώριο της συζήτησης του Προϋπολογισμού του 2023, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Σήμερα, 2η ημέρα συζήτησης του Προϋπολογισμού, η επιχείρηση έξωσης της δημοσιογράφου από την κατοικία της στου Ζωγράφου, βρέθηκε ακόμη μια φορά στο επίκεντρο νέου κύκλου επικρίσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Σταϊκούρας κατά ΣΥΡΙΖΑ: Οι πολίτες έπαθαν και έμαθαν

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε επίλυση του υψηλού όγκου των κόκκινων δανείων, μέχρι το τέλος του 2015, και τελικά τα παρέδωσε στο ποσοστό τού 2014.
Υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός, και τελικά νομοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, από το 2017, γιατί όπως υποστήριζε, "είναι καλοί για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους".
Υποσχέθηκε ότι θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία, και τελικά νομοθέτησε την οριζόντια κατάργηση της προστασίας το 2019», είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Στο κλίμα αυτό επικαλέστηκε όσα το ΜέΡΑ25 και ο κ. Βαρουφάκης καταγγέλλουν: «Να δείτε πώς τα φέρνει καμιά φορά η τύχη…
Πρόταση νόμου του ΜέΡΑ25 για την προστασία των δανειοληπτών. Κατατέθηκε και αναφέρει ότι "το σχέδιο υφαρπαγής τής ιδιωτικής περιουσίας, άρχισε να ξετυλίγεται θεσμικά, με το τρίτο μνημόνιο του 2015". Ουδέν σχόλιο. Σήμερα, είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται τα πάντα στους πάντες. Ανεύθυνα, ατεκμηρίωτα, ακοστολόγητα, επικίνδυνα, τυχοδιωκτικά.
Οι πολίτες όμως έχουν νωπές τις μνήμες. Έπαθαν και έμαθαν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης