Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τράπεζας Πειραιώς: Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στις 29/11 - Αντιδρούν στην μείωση κατά 2.500 του προσωπικού

Τράπεζας Πειραιώς: Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στις 29/11 - Αντιδρούν στην μείωση κατά 2.500 του προσωπικού
Την ίδια ώρα που τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας καταγράφουν ιστορικά ρεκόρ απόδοσης, η Διοίκηση προχωρά μονομερώς, χρησιμοποιώντας την αόριστη επίκληση της ψηφιακής μετάβασης και σχεδιάζει ένα μέλλον με 6.000 περίπου εργαζόμενους (από 8.500 σήμερα) καταργώντας 100 ακόμα καταστήματα και αποσχίζοντας υπηρεσίες

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις με αρχή την ερχόμενη Τρίτη 29/11, όπου θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία, προχωρούν οι εργαζόμενοι της τράπεζας Πειραιώς, αντιδρώντας στην μείωση κατά 2.500 άτομα του προσωπικού.
Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται γιατί ένα μόλις χρόνο από το 2021 και την εκπόνηση του τριετούς πλάνου «Sunrise» και των στόχων του, οι οποίοι επιτεύχθηκαν στο σύνολό τους, η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, ανακοίνωσε τον περασμένο Απρίλιο και υλοποιεί σήμερα, το  νέο επιχειρηματικό της σχέδιο για την περίοδο 2022-2025, το οποίο εμπεριέχει απειλές για την απασχόληση και τους εργαζόμενους στην Τράπεζα.
Την ίδια ώρα που τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας καταγράφουν ιστορικά ρεκόρ απόδοσης, η Διοίκηση προχωρά μονομερώς, χρησιμοποιώντας την αόριστη επίκληση της ψηφιακής μετάβασης και σχεδιάζει ένα μέλλον με 6.000 περίπου εργαζόμενους (από 8.500 σήμερα) καταργώντας 100 ακόμα καταστήματα και αποσχίζοντας υπηρεσίες. 
Με την πλήρη εφαρμογή του νέου business plan η Τράπεζα θα απομείνει με το 60% του προσωπικού και των καταστημάτων της που διέθετε στις 31/12/2019.

Θέσεις του Συλλόγου είναι:

  • Η ψηφιοποίηση του τραπεζικού τομέα και η μετάβαση στη ψηφιακή οικονομία, δεν μπορεί να αποτελεί de facto όχημα μείωσης της απασχόλησης. Δε μπορεί η χρηματοδότηση των επενδύσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, να προκύπτει μέσα από τη μείωση των δαπανών προσωπικού. Δε συνάδει επ’ ουδενί με τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής και τις πρόσφατες ευρωπαϊκές συμφωνίες των κοινωνικών εταίρων του τραπεζικού τομέα. 
  • Όλοι οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα έχουμε θέσεις εργασίας μέσα στη νέα ψηφιακή εποχή, με τις γνώσεις μας, την εμπειρία μας και την εκπαίδευση που η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να μας παρέχει. Μόνο έτσι άλλωστε, θα αναβαθμιστούν και οι σχέσεις της Τράπεζας με το πελατειακό κοινό.
  • Οι επιδιώξεις της Τράπεζας για αυξημένα και άμεσα μερίσματα, μέσα από την μονοδιάστατη πρακτική της διαρκούς εξοικονόμησης κόστους, χωρίς να επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της, είναι πλέον πέραν κάθε λογικής αιτιολογίας και κοινωνικά υπεύθυνης επιχειρηματικής πρακτικής.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς (Σ.Ε.Τ.Π.), συνεπής στις θέσεις του, εναντιώθηκε από την πρώτη στιγμή με τεκμηρίωση κι επιχειρήματα στο business plan, όταν αυτό ανακοινώθηκε. 

Εκτιμώντας κι αξιολογώντας τη στάση της Διοίκησης, η οποία συνεχίζει την ανακυκλούμενη συρρίκνωση εργαζομένων και καταστημάτων, ο Σύλλογός μας αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Απεργίας στην Τράπεζα Πειραιώς, την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, με στόχο να ακυρωθούν τα - επικίνδυνα για τους εργαζόμενους - σχέδια της Τράπεζας.

Αντ. Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης