Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποιους κλάδους της οικονομίας χρηματοδοτούν οι ελληνικές τράπεζες

Ποιους κλάδους της οικονομίας χρηματοδοτούν οι ελληνικές τράπεζες
Ποιοι κλάδοι έχουν τεθεί στο επίκεντρο των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων

Ενέργεια, υποδομές, τουρισμός, μεταποίηση, ναυτιλία και ακίνητα έχουν τεθεί στο επίκεντρο των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων καθώς σύμφωνα και στοιχεία της Eurobank οι συγκεκριμένοι κλάδοι αναμένεται να απορροφήσουν χρηματοδοτήσεις για επενδύσεις έως και 32 δισ. ευρώ για την τριετία 2022 -2025.
Η ναυτιλία λόγω της εφαρμογής νέων κανονισμών για αντικατάσταση του στόλου με πλοία καθαρής ενέργειας κατέχει το υψηλότερο ποσό χρηματοδοτήσεων με 10 δις. ευρώ, ενω ακολουθούν οι επενδύσεις στην ενέργεια λόγω της μετάβασης της οικονομίας σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας με επενδύσεις ύψους 6 δις. ευρώ, οι υποδομές 5 δις. ευρώ, ο τουρισμός 4 δις. ευρώ, η μεταποίηση (βιομηχανία) 4 δις. ευρώ και τα ακίνητα με 3 δις. ευρώ.
Οι επενδύσεις αυτές οι οποίες έχουν ηδη ξεκινήσει αποτυπώνονται και στα αποτελέσματα 9μηνου των τραπεζών, προκειμένου ανα προσθέσουν στα χαρτοφυλάκια τους περισσότερα ενήμερα δάνεια από επιχειρήσεις οι οποίες αποδειγμένα άντεξαν στην δεκαετή κρίση και τώρα εκμεταλλευόνται την ανάπτυξη των κλάδων στους οποίους δραστηριοποιούνται, αλλά και τα φθηνά κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, εν μέσω της αύξησης των επιτοκίων απο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Alpha bank: Σε μεταφορές / ναυτιλία, μεταποίηση και ενέργεια οι νέες εκταμιεύσεις στο 9μηνο

Η Alpha bank στο 9μηνο του 2022 παρείχε αναλυτικά στοιχεία για τις νέες εκταμιεύσεις ύψους 1, 9 δισ. ευρώ οι οποίες κατυεθύνθηκαν, κυρίως, κατά 22% πρός επιχειρήσεις μεταφορών / ναυτιλίας, 14% στην μεταποίηση (βιομηχανία), 11% σε επιχειρήσεις ενέργειας 21% στο εμπόριο και από 5% σε Τουρισμό, ακίνητα και υποδομές.
Μικρότερα ποσοστά κατέχουν προσώρας οι κατασκευές με 3%, οι Αγροτικές επενδύσεις με 4% και οι χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις με 4%.
Η σύνθεση δε των δανείων του χαρτοφυλακίου της Αlpha bank (ύψους 40,1 δις. ευρώ) , σύμφωνα με την ίδια παρουσίαση αποτελείται κατά 11% από τις μεταφορές 9% μεταποίηση και Τουρισμός και Ενέργεια απο 6 %.
alphaloans.png
Υψηλότερες αποδόσεις

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία είχε παρουσιάσει η Τράπεζα Πειραιώς, οι προτεραιότητες της χρηματοδοτήσης σε μεταποίηση, τουρισμό, ενέργεια θα απορροφήσουν πάνω από το 45% των νέων χρηματοδοτήσεων μέχρι το 2025, συνολικού ύψους 8 δις. ευρώ.
Και η στροφή πρός αυτούς τους κλάδους δεν γίνεται τυχαία, καθώς η απόδοση πρός τα προσαρμοσμένα ίδια κεφάλαια (RAROC) είναι 24% για την μεταποίηση 20% για τον Τουρισμό και 19% για την ενέργεια.
Ακολουθούν δε οι κατασκευές με 17% , η παροχή υπηρεσιών με 15% οι μεταφορές με 14% και το εμπόριο με 11%.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης