Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πότε θα γίνει το Skyline της Alpha bank – Στα 450 εκατ. ευρώ η καθαρή αξία των ακινήτων

Πότε θα γίνει το Skyline της Alpha bank – Στα 450 εκατ. ευρώ η καθαρή αξία των ακινήτων
Η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου ακίνητων είχε ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ
Σε 450 εκατ. ευρώ ανέρχεται τελικά η καθαρή λογιστική αξία των ακινήτων της συναλλαγής Skyline, για την οποία η τράπεζα Alpha bank
θα μεταβιβάσει το 51% μετοχών εταιρείας ειδικού σκοπού (skyline ) πρός την κοινοπραξία Dimand – Premia, με την οποία ήδη
διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της πώλησης.
Η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων που θα μεταβιβαστεί ανέρχεται σε 500 εκατ., ενώ μείον τα έξοδα για τους φόρους και τη δημιουργία του οχήματος SPV, η καθαρή αξία θα ανέλθει στα 450 εκατ.
Σύμφωνα με την λογιστική κατάσταση της Alpha bank στο 9μηνο, στην νεοσύστατη εταιρεία ειδικού σκοπού θα έχουν µεταβιβαστεί προηγουμένως συγκεκριµένα ακίνητα ή και συγκεκριµένες συµµετοχές σε θυγατρικές εταιρίες του Οµίλου οι οποίες έχουν στο ενεργητικό τους ακίνητα του Οµίλου.
Πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο 575 περίπου επενδυτικών και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων, εκ των οποίων 50 ακίνητα υψηλής προβολής, 320 υψηλής εμπορικής αξίας και 205 κατοικίες και διαμερίσματα.
Στόχος της νέας εταιρείας, όπου η τράπεζα θα συμμετάσχει με 49%, θα είναι η διαχείριση των ακινήτων, με πωλήσεις αξιοποιήσιμων ακινήτων ανακαινίσεις- ανακατασκευές σε μια δεύτερη κατηγορία, και τέλος αγορές νέων ακινήτων.

Εντός 12μήνου η συναλλαγή

Η Alpha bank εκτιμά ότι, η συναλλαγή πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών, και όπως σημειώνει "ικανοποιήθηκαν", εντός του τρίτου τριµήνου, τα κριτήρια ταξινόµησης των εν λόγω ακινήτων και συµµετοχών ως µία οµάδα διάθεσης κατεχόµενης προς πώληση.
Η οµάδα διάθεσης, αποτιµήθηκε στη χαµηλότερη µεταξύ της λογιστικής της αξίας και στην εύλογη αξία µείον τα έξοδα πώλησης ενώ η ζηµία από την εν λόγω αποτίµηση ανήλθε σε 48.4 εκατ. ευρώ” και περιλαµβάνεται στη γραµµή «Λοιπά έξοδα» των οικονομικών καταστάσεων της Alpha bank.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στην κοινοπραξία η Dimand θα αναλάβει την ανάπτυξη και ανακατασκευή ορισμένων ακινήτων και την διάθεση τους στην αγορά, ενω η Premia ως εταιρεία επένδυσεων σε ακίνητα θα είναι και ο τελικός αγοραστής σε αυτά.
Εκτός από τα ίδια κεφάλαια της κοινοπραξίας, η τελευταία συζητά την λήψη δανείου έως 300 εκατ. ευρώ από την Alpha bank.
Στο 9μηνο, η Alpha bank, τα στοιχεία ενεργητικού πρός πώληση τα οποία θα ολοκληρωθούν ανέρχονται σε 1,5 δισ., εκ των οποίων τα μεγαλύτερα ήταν η συναλλαγή Sky στην Κύπρο (658 εκατ. ευρώ), η συναλλαγή Skyline 403 εκατ. ευρω και η πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 419 εκατ. ευρώ.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης