Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H Optima Βank ενίσχυσε το χαρτοφυλάκιο δανείων της και το όχημα SPV στεγαστικών δανείων

H Optima Βank ενίσχυσε το χαρτοφυλάκιο δανείων της και το όχημα SPV στεγαστικών δανείων
Με υψηλές αποδόσεις οι αγοραπωλησίες στεγαστικών δανείων της Citibank
Σχετικά Άρθρα

Σε μια περίοδο όπου η οικονομία παραμένει όμηρος ενός αποθέματος 100 δισ. ευρώ και πλέον κόκκινων δανείων, τα ξένα funds βγάζουν υψηλές αποδόσεις μέσω των αγοραπωλησιών κόκκινων δανείων.

Η Optima Bank βρίσκεται εδώ και καιρό σε διαπραγματεύσεις για την αγορά του οχήματος SPV στεγαστικών δανείων της Citibank, τα οποία είχαν αγοραστεί από το αμερικανικό Fund Βaupost το 2013.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων είχε αγοραστεί από το Aμερικανικό fund Baupost με απόδοση 9% στην λήξη τους (σ.σ η συναλλαγή σε στεγαστικά δάνεια δίνει αποδόσεις όπως αυτή των ομολόγων).

Στην συνέχεια, το εξειδικευμένο Γαλλικό Credit fund Chenavari με την μεσολάβηση του Orasis fund (G. Elliott) αγόρασε από το Αμερικανικό Βaupost χαρτοφυλάκιο των δανείων, μικτής αξίας 65-68 εκατ. ευρώ με την απόδοση 9% και σήμερα εξέρχεται με σημαντικά κέρδη καθώς η συναλλαγή αγοράς από την Optima bank, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, πραγματοποιήθηκε στο 5-6% απόδοση στην λήξη.

To Chenavari fund είχε προχωρήσει και σε συμφωνία εξαγοράς πλειοψηφικού ποσοστού μετοχών της Aegean Baltic bank, η οποία δεν ολοκληρώθηκε.
Στην Ελλάδα έχει επενδύσει και στα ακίνητα καθώς εξαγόρασε το 2021 απο την Ζoia Investments – πάντα με την συνεργασία του Orasis - ένα χαρτοφυλάκιο 11 ακινήτων, τα οποία θα πωλήσει στην συνέχεια ξεχωριστά.

Ενίσχυση του χαρτοφυλακίου δανείων της Optima

Με την εξαγορά του SPV των στεγαστικών δανείων από το Chenavari η Optima Bank με μια κίνηση αυξάνει το χαρτοφυλάκιο της στα στεγαστικά δάνεια σε 90 εκατ. ευρώ ενώ διαθέτει ήδη ένα αξιόλογο χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων ύψους 1 δις. ευρώ.
Η Optima bank, η οποία έχει αυξήσει το δίκτυο καταστημάτων της σε όλη την επικράτεια σε 50 διαθέτει συνολικό ενεργητικό ύψους 2,1 δισ. ευρώ, με καταθέσεις 1,7 δισ. ευρώ, και τα κεφάλαια ανέρχονται σε 156 εκατ. ευρώ, ενω πρόσφατα εκδόθηκε ένα ομολογιακό ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης