Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θα μειωθεί ο πληθωρισμός, σύμφωνα με το ένστικτο του Στουρνάρα - Διαφωνεί με τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίου της ΕΚΤ

Θα μειωθεί ο πληθωρισμός, σύμφωνα με το ένστικτο του Στουρνάρα - Διαφωνεί με τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίου της ΕΚΤ
Αυξάνονται οι κίνδυνοι ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ύφεση, ανέφερε ο Στουρνάρας
Περισσότερες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κινδύνευαν να προκαλέσουν αδικαιολόγητη ζημία στην ευρωπαϊκή οικονομία, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας, ζητώντας οι αυξήσεις των επιτοκίων να γίνουν με βραδύτερο ρυθμό.
Ο Γιάννης Στουρνάρας, προέτρεψε επίσης τις φορολογικές και ενεργειακές αρχές να κάνουν περισσότερα για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος κατά το "προσωπικό του ένστικτο" θα είναι μικρότερος του 5,5% το 2023.
Αφήνοντας την ΕΚΤ να καταπολεμήσει μόνη της τον πληθωρισμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε "εκτίναξη των επιτοκίων στα ύψη" και "να κάνει το κόστος σε όρους παραγωγής πολύ, πολύ υψηλότερο", δήλωσε στο POLITICO ο Στουρνάρας.
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για δεύτερη συνεχή φορά τον Οκτώβριο, βαδίζοντας με τον ταχύτερο ρυθμό σύσφιξης στην ιστορία της.
Αλλά ο Στουρνάρας είχε κάνει λόγο για αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, είπε.
"Προσωπικά, θα προτιμούσα μια πιο ομαλή πορεία αύξησης των επιτοκίων".
Σε εκείνη τη συνεδρίαση, ο Στουρνάρας είπε ότι είχε υποστηρίξει σθεναρά ότι η ευρωζώνη αντιμετώπιζε ένα σοκ από την πλευρά της προσφοράς -ένα εισαγόμενο σοκ στις τιμές της ενέργειας- στο οποίο η νομισματική πολιτική έχει μικρή επιρροή.
Οι δευτερογενείς επιπτώσεις στους μισθούς καθώς και στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν επίσης περιορισμένες, πρόσθεσε.
Αν και ο Στουρνάρας είπε ότι η εκτίναξη του πληθωρισμού πάνω από όλες τις προσδοκίες στο ποσοστό ρεκόρ του 10,7% μπορεί να θεωρηθεί ότι υποστηρίζει την υπόθεση της επιθετικής σύσφιξης, επισήμανε επίσης την πρόσφατη μείωση των τιμών της ενέργειας που υποστηρίζει χαμηλότερες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και βραδύτερο ρυθμό σύσφιξης των επιτοκίων.
"Το προσωπικό μου ένστικτο λέει ότι ο πληθωρισμός το επόμενο έτος θα είναι μικρότερος από το 5,5% που υποθέτει το βασικό μας σενάριο", δήλωσε.

Συμβιβασμός

Γενικότερα, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι, δεδομένου ότι η ευρωζώνη είναι μεγάλος καθαρός εισαγωγέας ενέργειας, η νομισματική πολιτική "αντιμετωπίζει ένα οξύ συμβιβασμό πολιτικής στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό", καθώς η επιθετική σύσφιξη ενέχει τον κίνδυνο περαιτέρω επιβράδυνσης των προοπτικών ανάπτυξης.
"Το ενεργειακό σοκ θα προσδώσει ισχυρή υφεσιακή ώθηση στην οικονομία.
Η αποδυνάμωση στις οικονομίες μας, αλλά και στις ΗΠΑ και παγκοσμίως, θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση της ζήτησης", δήλωσε.
"Αυξάνονται οι κίνδυνοι ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ύφεση", πρόσθεσε.
Επεσήμανε μια σειρά από στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της επιβράδυνσης της ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο στο 0,2% και της ραγδαίας πτώσης των ερευνών επιχειρηματικού κλίματος.
Ως αποτέλεσμα, η οικονομική πραγματικότητα βρίσκεται κοντά στο πιο δυσμενές σενάριο των τελευταίων μακροοικονομικών προβλέψεων της ΕΚΤ.
Οι προβλέψεις αυτές προβλέπουν συρρίκνωση της ευρωζώνης κατά 0,9% το επόμενο έτος.
Ακόμη χειρότερα, η ευρωζώνη θα συρρικνωθεί χωρίς να έχει υλοποιηθεί η βασική υπόθεση της πρόβλεψης, δηλαδή ότι η Ρωσία διακόπτει όλες τις προμήθειες φυσικού αερίου, δήλωσε ο Στουρνάρας.
Και "αν ο πόλεμος συνεχιστεί, δεν βλέπω κανένα λόγο για τον οποίο η οικονομία θα ανακάμψει".

Η Επιτροπή να κινηθεί

Στο σημερινό περιβάλλον, "η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα τρέχοντα επίπεδα πληθωρισμού", δήλωσε ο Στουρνάρας.
"Αυτό θα καταστήσει το κόστος σε όρους παραγωγής πολύ, πολύ υψηλότερο".
Αντ' αυτού, ζήτησε στήριξη από τη δημοσιονομική και την ενεργειακή πολιτική, τουλάχιστον για όσο διάστημα η Ρωσία εργαλειοποιεί το φυσικό αέριο.
"Αν θέλουμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό υπό τις παρούσες συνθήκες χωρίς μεγάλη ζημιά στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και χωρίς τα επιτόκια να εκτοξευθούν στα ύψη, η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική δεν μπορούν να κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις", είπε.
"Αν η δημοσιονομική πολιτική είναι πολύ χαλαρή, τότε, δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι τα επιτόκια θα πάνε στα ύψη, κάτι που δεν θέλουμε να συμβεί".
Πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι η δημοσιονομική πολιτική το επόμενο έτος θα είναι πιο περιοριστική.
Ο κ. Στουρνάρας ζήτησε επίσης την επιτάχυνση των προσπαθειών για την προώθηση ενός νέου συστήματος τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας.
Επί του παρόντος, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας συνδέεται με τις τιμές του φυσικού αερίου.
"Γιατί θα πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό το μοντέλο όταν η Ρωσία εργαλειοποιεί τις τιμές του φυσικού αερίου;", διερωτήθηκε.
Αντ' αυτού, η Ευρώπη θα μπορούσε να τιμολογήσει την ηλεκτρική ενέργεια με βάση τη μέση τιμή όλων των καυσίμων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Μια τέτοια προσέγγιση θα μείωνε τις τιμές της ενέργειας και τα συνολικά επίπεδα πληθωρισμού.
"Δεν θα ήμασταν υποχρεωμένοι να σφίξουμε τόσο πολύ τη νομισματική πολιτική για να επηρεάσουμε τις προσδοκίες και τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό", είπε.
Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι κορυφαίος Έλληνας εμπειρογνώμονας σε θέματα ενέργειας του είπε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα εναλλακτικό μοντέλο.
"Πρέπει να το επιταχύνουμε αυτό", υποστήριξε.

Επιφυλακτικός στις αυξήσεις

Ο κ. Στουρνάρας προέτρεψε επίσης σε προσοχή όσον αφορά την επικείμενη μείωση των σχεδόν 5 τρισεκατομμυρίων ευρώ που κατέχει σε ομόλογα η ΕΚΤ.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde έχει δηλώσει προηγουμένως ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα συζητήσουν τις "βασικές αρχές" του τρόπου συρρίκνωσης αυτών των χαρτοφυλακίων στη συνεδρίαση πολιτικής του Δεκεμβρίου.
"Οποιαδήποτε τέτοια βήματα θα πρέπει να είναι προσεκτικά και σταδιακά, καθώς η ποσοτική σύσφιξη ενισχύει την αύξηση των επιτοκίων σε όλη την καμπύλη αποδόσεων", δήλωσε ο Στουρνάρας.
Επεσήμανε ένα πρόσφατο έγγραφο εργασίας της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο διαπίστωσε ότι οι μεγάλης κλίμακας αγορές περιουσιακών στοιχείων από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες συνέβαλαν στη μείωση των μακροπρόθεσμων αποδόσεων παγκοσμίως έως και 330 μονάδες βάσης για τα κρατικά ομόλογα με αξιολόγηση ΑΑΑ και έως και 800 μονάδες βάσης για τα κρατικά ομόλογα μη επενδυτικής βαθμίδας.
"Η μείωση των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών στα προ κρίσης επίπεδα μπορεί να οδηγήσει σε απότομες αυξήσεις των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων παγκοσμίως και διεύρυνση των spreads των ευάλωτων κρατών, με σοβαρές συνέπειες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις οικονομικές προοπτικές", είπε.
Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι είναι συναίνεση του Διοικητικού Συμβουλίου να αρχίσει να μειώνει τα υπό κατοχή ομόλογα μόνο αφού η κεντρική τράπεζα τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων.
Διαβεβαίωσε ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει το τελευταίο εργαλείο κρίσης, το λεγόμενο Transmission Protection Instrument, για να αντιμετωπίσει "τις αναταράξεις της αγοράς που αποτελούν απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες μέλη".
Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε τον Ιούλιο, αφού οι αυξανόμενες προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων είχαν οδηγήσει το spread μεταξύ των γερμανικών και των ιταλικών 10ετών ομολόγων πάνω από τις 250 μονάδες βάσης, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την επιστροφή μιας κρίσης δημόσιου χρέους.
Το πρόγραμμα επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα να αγοράζει ομόλογα ενός μόνο κράτους μέλους υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Η Ελλάδα στην ανάπτυξη

Απευθυνόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι θα επηρεαστεί λιγότερο από την αντιστάθμιση μεταξύ ανάπτυξης και πληθωρισμού, καθώς οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν σταθερές.
"Η Τράπεζα της Ελλάδος πίστευε ότι θα έχουμε ανάπτυξη 3,2% φέτος, αλλά τώρα την αναθεωρούμε στο 6% και αυτό οφείλεται στις πολύ υψηλότερες εισπράξεις από τον τουρισμό", είπε, προσθέτοντας ότι φαίνεται πως οι άνθρωποι ξόδεψαν επιθετικά όλες τις συσσωρευμένες αποταμιεύσεις από την περίοδο της πανδημίας.
Το κάποτε προβληματικό παιδί της Ευρώπης αναμένεται να ξεπεράσει την υπόλοιπη περιοχή τα επόμενα χρόνια.
"Εάν συμπεριλάβετε τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ του 2021 και του 2022, δεν είναι αδιανόητο να έχουμε μέσο ρυθμό ανάπτυξης 3% κατά τη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ".
Τα δυσμενή σενάρια για την ελληνική οικονομία, τα οποία θα έβλεπαν την ευρωζώνη να βυθίζεται σε ύφεση, δεν προβλέπουν ύφεση για την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης