Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Eurobank με νέα δάνεια 2,5 δισ. ευρώ το 2022 - Που έδωσε τις περισσότερες χορηγήσεις - Οι στόχοι για το 2023

Η Eurobank με νέα δάνεια 2,5 δισ. ευρώ το 2022 - Που έδωσε τις περισσότερες χορηγήσεις - Οι στόχοι για το 2023
Καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους 2,5 δισ. ευρώ θα πραγματοποιήσει η Eurobank για το σύνολο της χρήσης του 2022

Καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους 2,5 δισ. ευρώ θα πραγματοποιήσει η Eurobank για το σύνολο της χρήσης του 2022, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.
Η αύξηση των καθαρών χορηγήσεων αναμένεται να αποτυπωθεί και στα αποτελέσματα 9μήνου 2022 τα οποία θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα (10 Νοεμβρίου).
Mετά δηλαδή τις αποπληρωμές παλαιότερων δανείων εντός του έτους, η πιστωτική επέκταση θα φθάσει στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων ετών, όπως συμβαίνει συνολικά και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Για το 2023, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, η πιστωτική επέκταση της Eurobank αναμένεται να διαμορφωθεί σε χαμηλότερο επίπεδο, αν και θα περιληφθούν και τα δάνεια προς επιχειρήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης που θα ξεκινήσουν την επόμενη χρονιά.

Το συγκεριμένο μέγεθος, της πιστωτικής επέκτασης έχει μεγαλύτερη σημασία και από τις εκταμιεύσεις καθώς επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό με χορηγήσεις πρός μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις, ενώ η συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης για φέτος είναι μικρότερη (180-200 εκατ. ευρώ ), αν και η Eurobank μέχρι τα τέλη Οκτώβριου είχε συνάψει δεκατρείς από τις 41 δανειακές συμβάσεις του RRF.
Μέχρι το πρώτο εξάμηνο οι συνολικές εκταμιεύσεις δανείων ανήλθαν σε 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ αφορά μικρότερες
επιχειρήσεις ενώ 720 εκατ. ευρώ αφορούν επενδύσεις για παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις, κυρίως, στην Βόρειο Ελλάδα.
Μεγάλη  συμμετοχή και το 2022, θα έχει και η ναυτιλία, όπου η Eurobank κατέχει την πρώτη θέση στις χορηγήσεις από πλευράς των ελληνικών τραπεζών.

Οι μεγαλύτερες συναλλαγές

Το 2022, η Eurobank συμμετείχε στις μεγαλύτερες συναλλαγές, όπως την χρηματοδότηση της εξαγοράς του Sani/Ikos από το κρατικό fund GIC της Σιγκαπούρης, μια συνολική συναλλαγή ύψους 1 δισ. ευρώ η οποία περιλαμβάνει την χρηματοδότηση συνολικών επενδύσεων, ύψους 900 εκατ. ευρώ, αλλά και την διανομή μερίσματος στους μετόχους. Στην χρηματοδότηση του Sani /Ikos συμμετείχε επίσης και το τμήμα Corporate της Τράπεζας Πειραιώς.
H Εurobank χρηματοδότησε και την εξαγορά της Δέπα Υποδομών από την Ιταλική Italgas, μια συναλλαγή ύψους 580 εκατ. ευρώ.
Στον τομέα της ενέργειας, όμως, ο οποίος αποτελεί βασικό πυλώνα των χρηματοδοτήσεων - μαζί με το Τουρισμό, τη Ναυτιλία, και τα Logistics- θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου και η σύνθετη χρηματοδότηση της της εξαγοράς της Άνεμος από την Motor Oil, μια συναλλαγή περί τα 350 εκατ. ευρώ.
Η Τράπεζα επίσης, μαζί με τις υπόλοιπες τρείς συστημικές συμμετείχε στην αναχρηματοδότηση ομολογιακών δανείων του Αεροδρομίου Αθηνών, συνολικού ύψους 320 εκατ. ευρώ, ενώ η τράπεζα αναμένεται να έχει ενεργό ρόλο κατά την Δημόσια εγγραφή της εταιρείας στο χρηματιστήριο.
Στην επενδυτική τραπεζική, επίσης, η Eurobank είχε συμμετοχή σε αρκετά εταιρικά ομόλογα πλην των ναυτιλιακών μη εξασφαλισμένων.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης