Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Thrivest Holding των Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου καλύπτει έως 65 εκατ στην ΑΜΚ της Παγκρήτιας, παίρνει το 33% - Δεν συμμετέχει ο Μ. Σάλλας θα κατέχει 11,5%

Η Thrivest Holding των Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου καλύπτει έως 65 εκατ στην ΑΜΚ της Παγκρήτιας, παίρνει το 33% - Δεν συμμετέχει ο Μ. Σάλλας θα κατέχει 11,5%
Η επενδυτική εταιρία Thrivest Holding συμφερόντων Δημήτρη Μπάκου, Γ. Καυμενάκη και Α. Εξάρχου θα κατέχει το 33% της Παγκρήτιας τράπεζας
Η επενδυτική εταιρία Thrivest Holding συμφερόντων Δημήτρη Μπάκου, Γ. Καυμενάκη και Α. Εξάρχου ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο της Παγκρήτιας Τράπεζας ότι ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου των 98,7 εκατ ευρώ καλύπτοντας αδιάθετες μετοχές έως το ύψος των 65 εκατ ευρώ και θα αποκτήσει το 33% της Παγκρήτιας τράπεζας. 
Με την κίνηση αυτή επιβεβαιώνεται το ενδιαφέρον των εφοπλιστών για την Παγκρήτια τράπεζα.
Ο Μιχάλης Σάλλας ο οποίος μέσω της Lyktos κατέχει το 19,95% της Παγκρήτιας συμφώνησε με τους εφοπλιστές να μην συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου δίνοντας έτσι το πλεονέκτημα στην Thrivest Holding να καταστεί ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 33%.
Η αύξηση κεφαλαίου των 98,7 εκατ καλύπτεται πλήρως της Παγκρήτιας εξέλιξη που επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του bankingnews για θετική έκπληξη...
Ο Μιχάλης Σάλλας μέσω της Lyktos θα παραμείνει μέτοχος μειοψηφίας αφού από 19,95% θα υποχωρήσει στο 11,5% και θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος.

Η ανακοίνωση της Παγκρήτιας

Ολοκληρώθηκε η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας Α.Ε. με καταβολή μετρητών συνολικού ποσού € 98.708.350 με την έκδοση συνολικά 78.966.680 νέων κοινών, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου μη ενσωματωμένων σε τίτλους μετοχών, ονομαστικής αξίας € 0,50 η κάθε μία, και με τιμή διάθεσης € 1,25 ανά μετοχή.
Ο επιτυχής σχεδιασμός της ΑΜΚ και ο συντονισμός των ενεργειών υλοποίησης από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κο Δ. Δημόπουλο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κο Α. Βαρθολομαίο, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, είχαν ως αποτέλεσμα την πλήρη κάλυψη της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, που οδήγησε στην αναδιαμόρφωση της μετοχικής σύνθεσης με την είσοδο στο μετοχικό σχήμα, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, της εδρεύουσας στην Κύπρο εταιρείας «THRIVEST HOLDING LTD» με ποσοστό 32,38%, που κατέστησε την εν λόγω εταιρεία το μεγαλύτερο μέτοχο. Η «THRIVEST HOLDINDG LTD» αποτελεί επενδυτικό σχήμα των επιχειρηματιών κ.κ. Δημήτριου Μπάκου, Ιωάννη Καϋμενάκη και Αλέξανδρου Εξάρχου οι οποίοι είναι και οι μοναδικοί μέτοχοι αυτής.
Με την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου η Παγκρήτια Τράπεζα Α.Ε. θέτει γερές βάσεις για την εξυγίανση του ισολογισμού της και την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού της, ενισχύοντας την αναπτυξιακή της πορεία μέσω της φιλικής συγχώνευσης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και την εξαγορά του Ελληνικού υποκαταστήματος της HSBC.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κος Δ. Δημόπουλος δήλωσε «Η ευρεία συμμετοχή και η απόλυτα επιτυχημένη ολοκλήρωση της Αύξησης επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη όλων των επενδυτών, αλλά και του νέου μας βασικού μετόχου, στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό μας για τη δημιουργία ενός ισχυρού τραπεζικού οργανισμού που θα συνδράμει δυναμικά στην ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος κος Α. Βαρθολομαίος με τη σειρά του δήλωσε «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους μετόχους μας και τον καθένα προσωπικά και κυρίως τον νέο μας βασικό μέτοχο για την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη του στη Διοίκηση και στο στρατηγικό της πλάνο. Ευχαριστώ επίσης τα στελέχη και τους εργαζόμενους της Τράπεζας για την αφοσίωσή τους και τη δέσμευσή τους στην επίτευξη των αναπτυξιακών μας στόχων. Συγκεντρώσαμε τα αναγκαία κεφάλαια που διασφαλίζουν την επιτυχή ολοκλήρωση του επιχειρηματικού μας σχεδιασμού, αποκτώντας έτσι τη δυνατότητα να ανταποδώσουμε την εμπιστοσύνη που επέδειξαν οι παλαιοί μέτοχοι, αλλά και οι νέοι που συνέδραμαν καθοριστικά στην επιτυχία της αύξησης».

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews

Μπορεί να υπάρξει θετική έκπληξη στην ΑΜΚ της Παγκρήτιας – Τα δύο σενάρια της αύξησης και ο καταλυτικός ρόλος της Lyktos

Μπορεί να υπάρξει θετική έκπληξη στην αύξηση κεφαλαίου της Παγκρήτιας τράπεζας και ως θετική έκπληξη νοείται η πλήρη κάλυψη η συγκέντρωση και των 98,7 εκατ.
H απάντηση είναι ναι... υπό όρους μεν αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο.

Η αύξηση κεφαλαίου της Παγκρήτιας ολοκληρώνεται 27 Οκτωβρίου 2022 και φαίνεται να κυριαρχούν δύο σενάρια.

Σενάριο πρώτο – Πλήρη κάλυψη

Στο σενάριο της πλήρους κάλυψης η Παγκρήτια θα έχει συγκεντρώσει 98,7 εκατ και πλέον με τα υφιστάμενα κεφάλαια των 85 εκατ αλλά και του αρνητικού goodwill από την HSBC θα βρεθεί η τράπεζα με σχεδόν 300 εκατ πληρώντας όλους τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Η έκπληξη θα προέλθει από την συμμετοχή επενδυτικού σχήματος.

Σενάριο δεύτερο – Μερική κάλυψη 65 με 70 εκατ 

Δεδομένων των συνθηκών η αύξηση κεφαλαίου της Παγκρήτιας θα μπορούσε να καλυφθεί μερικώς δηλαδή να συγκεντρωθούν λιγότερα κεφάλαια από τα 98,7 εκατ που ήταν ο στόχος.
Μαζί με την συμμετοχή της Lyktos του Μιχάλη Σάλλα που θα επενδύσε περίπου 20 εκατ ή το 19,95% του ποσού που θα συγκεντρωθεί π.χ. στα 65 εκατ περίπου 13 εκατ ευρώ.
Εάν η Παγκρήτια στο σενάριο της μερικής κάλυψης καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από 60 με 65 εκατ ή σε εύρος 60 με 70 εκατ η τράπεζα και με τα κεφάλαια αυτά βελτιώνει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και πληροί τα ελάχιστα όρια που θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Μια ουσιώδη λεπτομέρεια

Ο Μιχάλης Σάλλας που επέδειξε σωφροσύνη όλο αυτό το διάστημα παρ΄ ότι έχουν συμβεί πολλά, θέλει να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου με περίπου 20 εκατ ή 19,6 εκατ συγκεκριμένα που αναλογούν στο 19,95% της αύξησης κεφαλαίου των 98,7 εκατ.
Εάν όμως η αύξηση κεφαλαίου καλυφθεί μερικώς, με συμμετοχή 19,6 εκατ η Lyktos θα ξεπεράσει το όριο του 20% στην Παγκρήτια.
Η ΤτΕ δεν θέλει η Lyktos να ξεπεράσει το όριο του 20% αλλά μπορεί η εποπτική αρχή να αρνηθεί κεφάλαια σε μια κρίσιμη αύξηση κεφαλαίου;
Ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών έχει εγκρίνει την συμμετοχή της Lyktos στην Παγκρήτια έως το 20% του μετοχικού κεφαλαίου..
Τα κεφάλαια του Μιχάλη Σάλλα αποδεικνύονται πολύ χρήσιμα για την Παγκρήτια αλλά και για την Τράπεζα της Ελλάδος...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης