Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αδύνατη η ιδιωτικοποίηση της Εθνικής και της Πειραιώς εάν οι μετοχές δεν ανακάμψουν τουλάχιστον 50% με 70%

Αδύνατη η ιδιωτικοποίηση της Εθνικής και της Πειραιώς εάν οι μετοχές δεν ανακάμψουν τουλάχιστον 50% με 70%
Η διάθεση τραπεζικών μετοχών δεν θα πρέπει να καταλήξει σε ξεπούλημα

Οι χρηματιστηριακές συνθήκες είναι άθλιες και απαγορευτικές για οποιαδήποτε σχέδιο πώλησης μετοχών τραπεζών υπό την μορφή placement.
Προφανώς και δεν αναφερόμαστε στο σήμερα που ούτως ή άλλως οι συνθήκες είναι άθλιες αλλά και γενικότερα.
Οι χρηματιστηριακές συνθήκες για τους επόμενους μήνες και το μεγαλύτερο τμήμα του 2023 θα είναι τραγικές οπότε η πιθανότητα διενέργειας placement στην Εθνική τράπεζα και στην τράπεζα Πειραιώς θα ισοδυναμεί με ξεπούλημα των ελληνικών τραπεζικών μετοχών.
Επίσης υπάρχει και ένα μόνιμο και αξεπέραστο πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει το 40,39% της Εθνικής τράπεζας, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha bank, το 1,34% της Eurobank και το 62,9% της Attica bank…
Οι αγορές, οι επενδυτές γνωρίζουν, ότι θα πραγματοποιηθούν placement δηλαδή θα διατεθούν μετοχές σε επενδυτές της Εθνικής και Πειραιώς, οι μετοχές κινδυνεύουν να βρεθούν σε ομηρία διαρκείας και προφανώς το έργο πώλησης των μετοχών από το ΤΧΣ θα είναι αδύνατη…

Το ερώτημα είναι πούλημα ή ξεπούλημα

Σε αυτές τις τιμές εάν το ΤΧΣ υλοποιούσε placement δεν θα συνέβαλλε στην ιδιωτικοποίηση των τραπεζών αλλά στο ξεπούλημα των μετοχών.
Ένα ακόμη οικονομικό σκάνδαλο… ντυμένο με τον μανδύα της ιδιωτικοποίησης.
Εάν δεν ανακάμψουν οι τραπεζικές μετοχές 50% με 70% οποιοσδήποτε σχεδιασμός για placement δεν θα είναι τίποτε λιγότερο από σκάνδαλο.

Τι σημαίνει 50% με 70%

Η Εθνική θα πρέπει να ξεπεράσει τα 4,5 με 5 ευρώ από 3 ευρώ και η Πειραιώς να φθάσει στο 1,6 με 1,7 ευρώ από τα 1,04 ευρώ.
Σε αυτές τις τιμές και προφανώς υψηλότερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πάρει κάποια αξιοπρεπή τιμήματα τα οποία ωστόσο δεν θα καλύψουν την σωρευμένη ζημία που έχει υποστεί ύψους 44,5 δισεκ. ευρώ.
Το ΤΧΣ θα καταγράψει τελική ζημιά 40 δισεκ. ευρώ όσο ένα μνημόνιο από τις ελληνικές τράπεζες.
Το bankingnews έχει υποστηρίξει ότι το ΤΧΣ πρέπει να κρατήσει ποσοστά μειοψηφίας ωε κοινός μέτοχος και χωρίς δικαίωμα VETO στις ελληνικές τράπεζες.
Η παρουσία του κράτους ως κοινού μετόχου δεν ενοχλεί κανένα… απλά μπορεί… στην κυβέρνηση να έχουν αλλότρια σχέδια…
Οι ευκαιρίες για deals… τελειώνουν στις εκλογές του 2023….

Το κύριο ερώτημα είναι πότε οι μετοχές θα ανακμάψουν 50% με 70%;
Απάντηση... υπομονή οπλειστείτε με πολύ μεγάλη υπομονή...θα περάσουν μήνες.... πολλοί μήνες... πάρα πολύ μήνες... 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης